Hoppa till huvudinnehåll

Hovirintaskolan i S:t Karins rivs i etapper – köket, matsalen och gymnastisksalen står ännu kvar

Cyklar vid ett cykelställ på en skolgård
Cyklar vid ett cykelställ på en skolgård Bild: Yle/Linus Hoffman skolgård,skolan (fenomen),cyklar,Cykelställ,hovirinta skola

Arbetet med att bygga en ny skola, som ersätter den gamla Hovirintaskolan, framskrider i S:t Karins. I byggnaden finns bland annat S:t Karins svenska skola.

Staden planerar att riva den gamla Hovirintaskolan i etapper. Det här kom tekniska nämnden i S:t Karins fram till på tisdagen.

Staden vill spara köket, matsalen och gymnastiksalen tills den nya skolbyggnaden står klar, eftersom den här delen av skolan är i relativt gott skick. Resten av skolan ska sedan rivas när den nya byggnaden är klar.

De delar av skolan som sparas används fortfarande. Enligt S:t Karins tekniska chef Jyrki Haapasaari är det säkert att vistas i de här delarna av skolan också efter rivning.

- Det är såklart viktigt att se till att noggrant begränsa det rivna området då arbetet är klart, säger Haapasaari.

Baracker dyrare än att riva i etapper

Att riva i etapper innebär en extrakostnad på ungefär 100 000 euro. Allt som allt landar prislappen för rivningsarbetet på 350 000 euro. Orsaken till extrakostnaderna är att man bland annat måste vara försiktigare än vanligt då rivningsarbetet genomförs.

Orsaken till att man inte river hela skolan på en gång är att kostnaderna för ersättande baracker är dyrare än att riva skolan i etapper. Dessutom behöver idrottsföreningarna gymnastiksalen i skolan.

Resten av skolan ska sedan rivas när den nya byggnaden är klar.

Läs också