Hoppa till huvudinnehåll

Indien sköt ner lågt flygande satellit: "Vi sällar oss till supermakterna i rymden"

Indien har länge haft ett eget rymdprogram som bland annat har utvecklat kapacitet att skjuta upp satelliter i rymden
Indien har länge haft ett eget rymdprogram som bland annat har utvecklat kapacitet att skjuta upp satelliter i rymden. Indien har länge haft ett eget rymdprogram som bland annat har utvecklat kapacitet att skjuta upp satelliter i rymden Bild: EPA/STR Indien,satelliter

Indien har skjutit ner sin egen lågt flygande satellit, vilket betraktas som ett stort framsteg i landets rymdprogram.

Premiärminister Narendra Modi meddelade om den framgångsrika nedskjutningen i ett tal till nationen, bara veckor innan parlamentsvalet inleds nästa månad.

Modi sade att Indien nu är det fjärde landet i världen efter USA, Ryssland och Kina, som har antisatellitmissiler.

- Indien har i dag gjort något utan motstycke i sin historia. Indien har registrerat sig som en rymdnation, sade Modi.

Hans segervissa tal sågs också som ett led i kampanjen inför det indiska parlamentsvalet, som inleds nästa månad.

Oppositionsledaren Mamata Banerjee som anklagade Modi för att ha utnyttjat landets rymdprogram för "sina egna politiska syften", sade att hon tänker överklaga hans tv-tal till centralvalkommissionen eftersom det var ett brott mot vallagarna.

- Dagens tal var ytterligare ett led i hans ändlösa försök att dra politisk nytta inför valet, klagade Banerjee som är chefsminister i delstaten Västbengalen.

Narendra Modi meddelade om satellitnedskjutningen i ett tal till nationen
Narendra Modi meddelade om satellitnedskjutningen i ett tal till nationen. Narendra Modi meddelade om satellitnedskjutningen i ett tal till nationen Bild: EPA-EFE/SANJEEV GUPTA Narendra Modi,Indien

Kapprustning i rymden

Satelliten som sköts ner kretsade kring jorden på 300 kilometers höjd.

Nedrustningsexperter befarar en upptrappad kapprustning i rymden eftersom de ledande kärnvapenmakterna har intensifierat utvecklingen av antisatellitvapen.

- Rymden har förvandlats till en frontlinje där det är kritiskt att man har antisatellit kapacitet. Indiens framgångsrika satellitnedskjutning är därför viktigt i det här ljuset, säger nedrustningsexperten Brahma Chellaney i New Delhi.

Ärkerivalen Pakistan befaras reagera med att utveckla egna missiler av det här slaget, men landets politiska eller militära ledning har ännu inte kommenterat beskedet från Indien.

Källor: Reuters, AFP