Hoppa till huvudinnehåll

Lejonsupportrarnas glädjebesked: Barkov intresserad av att spela VM i maj

Aleksander Barkov skrinnar i landslagströjan.
Senast Aleksander Barkov spelade för Lejonen var i World Cup-turneringen hösten 2016. Aleksander Barkov skrinnar i landslagströjan. Bild: Icon Sportswire Aleksandr Barkov, Jr.

Finlands VM-lag i ishockey kan få förstärkning av säsongens bästa blåvita poängplockare i NHL. Aleksander Barkov berättar för Ilta-Sanomat att han är intresserad av spel i VM i Slovakien i maj.

Floridas storförlust i Montreal, då Canadiens vann med 6–1, fastställer definitivt det som varit på gång hela säsongen. Det blir inget Stanley Cup-slutspel för Florida Panthers i år heller.

Något som betyder att Aleksander Barkov som visat upp strålande form i vår kan finnas tidigt tillgänglig för Finlands VM-trupp – om han bara själv vill vara med.

Och den 23-åriga stjärncentern lämnar nu ett svagt grönt ljus via Ilta-Sanomat.

– Så klart är jag intresserad av VM om jag bara är i skick, säger Barkov till tidningen.

– Jag är alltid sugen på att spela. Jag är en ishockeyspelare så jag tycker om att spela ishockey. Jag har en lång säsong bakom mig, men suget efter matcher finns. Det är allt för tidigt att avsluta säsongen i början på april, säger Barkov.

19 poäng på 8 matcher

Florida har fem matcher kvar av sin säsong, och Barkov kommer att lämna ett definitivt besked efter den sista matchen som spelas 6 april.

Barkov har hittills den här säsongen samlat poängen 34+54=88. Han ligger just nu tolva i NHL:s poängliga och är bäst av finländarna efter att förra veckan ha passerat Colorados Mikko Rantanen.

Barkov är allmänt ansedd som en av NHL:s bästa centrar i det defensiva spelet men under vårsäsongen har han också fått suverän fart på poängproduktionen. Bland annat svarade han för 19 poäng på 8 matcher under en sekvens när han poängmässigt var hetast av alla spelare i hela NHL.

Tapparaprodukten har tidigare gjort två VM-turneringar, 2015 och 2016. Senast han spelade VM för Lejonen var i Ryssland för tre år sedan då Barkov stod för nio poäng på nio matcher då Finland tog nio raka segrar på sin väg mot VM-silver.

Årets VM startar i Slovakien den 10 maj. Enligt Ilta-Sanomat kan också Barkov finländska klubbkompis Henrik Borgström ta plats i Jukka Jalonens VM-trupp, Borgström har redan diskuterat saken med Lejonens förbundskapten.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport