Hoppa till huvudinnehåll

Många småpartier tävlar om väljarna i Östnyland

Väljare lägger valsedel i låda
Arkivbild. Väljare lägger valsedel i låda Bild: Yle/Carmela Walder Kommunalvalet 2017,kommunalval,val,väljare

Traditionellt är det de stora etablerade partierna som får mest uppmärksamhet under riksdagsvalet. Men det finns också en hel del mindre partier som ställer upp kandidater här i Östnyland.

Vi har fått prata med några av de kandidater som ställer upp för mindre partier. En av dem är Tiina Ollila som kandiderar för Djurrättspartiet.

- Jag skulle under inga omständigheter kunna tänka mig att ställa upp för något annat parti än Djurrättspartiet, säger Ollila.

Det kommande riksdagsvalet blir det första för det under tre år gamla partiet.

- När partiet registrerades var det en självklarhet att jag skulle gå med, men jag trodde nog inte att jag skulle bli riksdagsvalskandidat. Någon måste ändå vara modig och gå med.

Riksdagshuset på vintern, snö.
Arkivbild. Riksdagshuset på vintern, snö. Bild: Janne Järvinen / Yle MOT,riksdagen,Riksdagshuset (Finland),val

Djurrättspartiet fokuserar på djurrättsfrågor inom politiken och Ollila anser att det finns mycket att göra på den fronten.

- I dag är djurrättsfrågor totalt marginaliserade. Behandlar man djur som ämne är det oftast i samband med jordbrukspolitiken. Djurrättsfrågor fattas helt och hållet i riksdagen, säger Ollila.

Två kommunistiska småpartier

Det finns två kommunistiska partier med kandidater i Östnyland. Det är frågan om Kommunistinen työväenpuolue och Finlands kommunistiska parti.

Kalevi Wahrman ställer upp som obunden för Finlands kommunistiska parti. Han anser att det nuvarande kapitalistiska systemet inte är hållbart med tanke på de problem vi har i dag.

- För att kunna dela välfärden bättre och få mat, kläder och bostäder åt alla så kan inte allting som görs bygga på att göra vinst, säger Wahrman.

En hand som håller i en penna och är i beråd att fylla i en valsedel.
Arkivbild. En hand som håller i en penna och är i beråd att fylla i en valsedel. Bild: Yle/Tove Virta Kommunalvalet 2017,kommunalval,röst (i omröstningar),val,Valsedel,Blankröst,valdeltagande,förhandsröstning

Wahrman berättar också att partiet har ett brett program men om han själv får välja är den viktigaste valfrågan fred.

- Finland ska hålla sig utanför Nato och gå tillbaka till Paasikivi-Kekkonen-linjen gällande utrikespolitik, vilket innebär goda förhållanden med Ryssland, berättar Wahrman.

Självständighetspartiet och Kristallpartiet

Ett annat mindre parti med kandidater i Östnyland är Självständighetspartiet. Carola Roselt är en av partiets kandidater men hon berättar att hon framför allt är medlem i en förening som heter Kristallpartiet.

Kristallpartiet är en förening som strävar efter att bli ett parti. Roselt berättar att föreningen står för ett mer humant tankesätt, för andlighet och för tanken om att allt har sin mening.

Valaffischer i Helsingfors.
Arkivbild. Valaffischer i Helsingfors. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn Kommunalvalet 2017,kommunalval,Helsingfors,Valaffisch,valkampanjer,valaffischer

- Vi jobbar för att väcka människor till ett högre medvetande och få dem att se saker från en annan vinkel, säger Roselt.

Trots sitt medlemskap i Kristallpartiet ställer Roselt alltså upp för Självständighetspartiet.

- Vi vill jobba för allas rättigheter, speciellt för de svagas, berättar hon.

De små partier och rörelser som har östnyländska kandidater är: Piratpartiet, Feministiska partiet, Rörelsen sju stjärnor, Självständighetspartiet, Finlands kommunistiska parti, rörelsen Liike Nyt, Kommunistinen työväenpuolue och Djurrättspartiet.

Yle Östnyland presenterar några av de övriga småpartierna i en kommande artikel.

Läs också