Hoppa till huvudinnehåll

Matias Strandvall gör kort comeback – tävlar för IF Minken under FM i Äänekoski

Matias Strandvall.
Matias Strandvall tävlade senast förra våren. Matias Strandvall. Bild: All Over Press Matias Strandvall

Juuso Haarala har lyckats övertala Matias Strandvall att ställa upp i sprintstafetten i FM i Äänekoski. Nog kommer det någorlunda snabbt tillbaka, säger Strandvall som har gjort några hårda träningspass under den senaste månaden.

Det var under junior-FM i Kuopio i slutet av februari som IF Minkens Juuso Haarala undrade om Strandvall kunde tänka sig att tävla tillsammans med honom i FM-sprintstafetten.

– Egentligen inte, svarade jag, men han övertalade mig. Jag har smygtränat lite sedan dess, berättar Strandvall för Yle Sporten.

Juuso Haarala
Juuso Haarala har tävlat bland annat i några världscuplopp och U23-VM i vinter. Juuso Haarala Bild: Hannu Luostarinen / All Over Press längdskidåkning,Juuso Haarala

Strandvall lade av med sin karriär efter förra säsongen och har fungerat som tränare i Vörå idrottsgymnasium sedan dess. Formen är alltså inte densamma som under hans aktiva karriär.

– Jag står ju på skidor varje dag men jag har inte tränat själv. I någon riktigt urusel form är jag inte, men under den senaste månaden har jag försökt träna lite bättre.

– Jag har hunnit göra tre-fyra hårda pass. Det är allt i princip.

Hur har de hårda passen känts?

– De första var ju för jävliga förstås, när man inte har känt på mjölksyra på länge. Men nog kommer det någorlunda snabbt tillbaka – inte formen men en bekvämhet i att få lite mjölksyra.

Tävlar mot bland annat Niskanen, Hakola och Mäki

Det som underlättade Strandvalls beslut att tävla i Äänekoski är den relativt enkla banprofilen. Trots det kan det bli tungt med tre tunga etapper i sprintstafetten.

– Skulle det ha varit en Rukabana eller något liknande skulle en månads träning inte ha hjälpt.

– Hoppeligen blir min uppgift bara att hänga på och så sköter Juuso om själva placeringarna.

Ristomatti Hakola.
Ristomatti Hakola och Jämin Jänne blir svårslagna i FM, tror Strandvall. Ristomatti Hakola. Bild: All Over Press Ristomatti Hakola

Strandvall har svårt att tro att IF Minken ska vara med i medaljkampen i Äänekoski.

I Strandvalls papper går medaljstriden mellan tre lag: Puijon Hiihtoseura med Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen, Jämin Jänne med Ristomatti Hakola som ankare och Pyhäjärven Pohti som har Joni Mäki på ankarsträckan.

– Där är de bästa vi har i landet. Det är nog att överträffa oss själva om vi tar medalj.

På basen av hur Strandvall låter verkar han tycka det är rätt kul att vara med i fredagens tävling.

– Ja, det får vi se på fredagen om jag är av samma åsikt då! skrattar 34-åringen.

– Det är förstås roligt att åtminstone träffa gamla polare och känna på hetluften. Det har inte varit alls besvärligt för mig att se på världscupen eller VM. Det har varit ganska skönt med soffan, säger Strandvall som inte har planerat in några andra tävlingar förutom FM-sprintstafetten.

Skid-FM i Äänekoski inleds på fredag och sänds på Yles kanaler.