Hoppa till huvudinnehåll

Museifartyget Pommerns sista resa är över

Stålbarken Pommern i Mariehamn.
Renoveringen av barken Pommern är ännu inte slutförd, men då hon idag bogserades in i den docka där hon från och med nu ska bevaras var det ändå slutet på en lång process. Stålbarken Pommern i Mariehamn. Pommern

Hundratals ålänningar samlades idag för att se när museibarken Pommern bogserades in i sin docka i Mariehamns västra hamn.

Strax före halv 5 på eftermiddagen förtöjdes fartyget och applåder ackompanjerade den sista etappen på Pommerns antagligen sista färd, medan de volontärer som deltagit i arbetet och också varit med under färden firade med en skål på däck.

- Det känns helt overkligt just nu, att se henne ligga här efter den här långa processen, och det här är bara nästa steg i Pommerns historia, säger Ålands Sjöfartsmuseums museichef Hanna Hagmark, som också stod ute på fartygets bogspröt när hon anlände till hamnen.

En symbol för ett samhälle

Flera av de åskådare som samlades nere kring den nybyggda dockan viftade med åländska flaggor, och att segelsjöfarten haft en stor roll i samhällets liv och utveckling sedan Pommern sjösattes 1903 var tydligt.

- Det känns stort att få titta på. Vi tror att det är Pommerns sista seglats och att hon har kommit till sin hemhamn. Min mamma brukade berätta om hur hon och hennes väninnor satt här uppe på Badhusberget och såg på när segelfartygen kom in, sade en åskådare.

Renoveringen och konstruktionen av dockan har varit dyra och kontroversiella projekt, men de motsättningar som funnits tidigare syntes inte idag.

- Jag var lite emot att så mycket pengar skulle läggas ner på det här projektet i början, men när jag står här nu känns det rätt, det känns som att det blir bra, sade en annan.

Över viken och tillbaka

Beslutet om att Pommern skulle bevaras i en torrdocka togs redan 2010 och hon deponerades i januari 2015 till Stiftelsen Ålands Sjöfartsmuseum då Mariehamns västra hamn bolagiserades.

I november 2016 flyttades barken till landskapskajen på den andra sidan Svibyviken för att mesanmasten skulle kunna lyftas av och renoveras.

Att sjöfarten och dess historia fortfarande har en stor betydelse för Åland märktes i att hundratals engagerade åskådare samlades för att bevittna dockningen.
Att sjöfarten och dess historia fortfarande har en stor betydelse för Åland märktes i att hundratals engagerade åskådare samlades för att bevittna dockningen. Att sjöfarten och dess historia fortfarande har en stor betydelse för Åland märktes i att hundratals engagerade åskådare samlades för att bevittna dockningen. Pommern,Mariehamn

Även fartygets däck har bytts ut och elen har sanerats, ett arbete för vilket landskapet Åland stått för majoriteten av kostnaden och Mariehamns stad resten, totalt 322 000 euro.

Arbetet på den betongdocka där Pommern nu ligger inleddes i oktober 2017 och avslutades i december 2018.

Processen har ändå inte varit smärtfri. Under våren 2017 blev det klart att förverkligandet av dockan skulle bli dyrare än förväntat, sammanlagt kring två miljoner euro, något som ledde till att ledamöter i stadsfullmäktige lämnade in besvär i frågan till förvaltningsdomstolen och att frågan om tilläggsbudgeten bordlades tillfälligt.

Resultatet blev att Pommerns nyöppning sköts upp från 2018 till i år och fartyget kommer åter att vara öppet för allmänheten i maj.

Text och foto: Felix Quarnström, Ålands Radio och TV

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes