Hoppa till huvudinnehåll

NHL-spelaren Jori Lehterä döms till fyra månaders villkorligt fängelsestraff för narkotikabrott

Jori Lehterä har spelat i Philadephia Flyers sedan hösten 2017.
Jori Lehterä har spelat i Philadephia Flyers sedan hösten 2017. Jori Lehterä har spelat i Philadephia Flyers sedan hösten 2017. Bild: All Over Press Jori Lehterä

Tingsrätten har dömt ishockeyspelaren Jori Lehterä till fyra månaders villkorligt fängelsestraff för köp och innehav av kokain.

Lehteräs dom är kopplad till droghärvan i Birkaland där 22 personer var åtalade. Enligt polisen importerades närmare två kilogram kokain som såldes till användare i Tammerforstrakten.

De tre huvudmisstänkta i fallet dömdes till mellan fem och tio års fängelsestraff.

Lehterä har hela tiden nekat till narkotikabrottet.

Åklagarens bevismaterial var samtal och meddelanden mellan Lehterä och de huvudmisstänkta. Droger har ändå inte nämnts i meddelandena.

Enligt Lehterä har samtalen och meddelandena handlat om att arrangera skjuts.

– Tingsrätten anser att diskussionen har varit väldigt typisk för droghandel, och samtidigt väldigt främmande när det kommer till normalt samtal mellan bekanta, konstateras i tingsrättens motiveringar.

Lehterä har rätt att föra ärendet vidare till hovrätten. Det är precis vad man tänker göra, enligt Lehteräs advokat.

– Tingsrättens förhållningssätt till Lehterä var speciell från första början, kanske på grund av den publicitet fallet fått. Lehterä har blivit dömd utan bevis. Domen är inte rätt, säger ishockeyspelarens advokat Petteri Sotamaa.

Artikeln uppdaterad med Petteri Sotamaas kommentarer klockan 16.44.

Läs mera:

OS- och VM-medaljören Jori Lehterä i fritt fall i Nordamerika – multimiljonmannen petad i AHL

Jori Lehteräs mardrömssäsong inom den nordamerikanska ishockeyn fortsätter. Förutom de civilrättsliga problemen hemma i Birkaland verkar speltiden i AHL nu också helt utebli för den 31-årige VM- och OS-medaljören.