Hoppa till huvudinnehåll

Ordkrig efter märkliga matchen mellan Norge och Sverige: ”Jag vet inte vad han har rökt”

Norska anfallaren Joshua King med det svenska laget i bakgrunden.
Varken Joshua King eller de svenska spelarna visste vad de skulle tycka efter målkalaset som ledde till delad pott i EM-kvalet. Norska anfallaren Joshua King med det svenska laget i bakgrunden. Bild: imago images / Kamerapress/ All Over Press Joshua King

Efter en minst sagt svängig kamp slutade EM-kvalmatchen mellan Norge och Sverige oavgjort 3–3. ”Jag tycker vi är överlägsna”, sammanfattar svenska tvåmålsskytten Robin Quaison. ”Vem är Quaison? Jag vet inte vad han rökt” svarar norska anfallaren Joshua King.

Det blev en osannolikt händelserik match på Ullevål i Oslo. De norska herrarna tog en tvåmålsledning i EM-kvalmötet efter mål av Björn Maars Johnsen (offside, tyckte svenskarna befogat) och Joshua King. Med 20 minuter kvar att spela var Norge på väg mot en trepoängare.

Då stod Sverige för en mäktig vändning. Victor Claesson reducerade på en straffretur efter Andreas Granqvists miss. Med ett par minuter kvar av ordinarie tid kom kvitteringen, då Robin Quaisons skott gick i mål via norrmannen Håvard Nordtveit. Och i starten av stopptiden slog Quaison till igen och förde upp Sverige i ledning.

Det blev ändå Norge som fick sista ordet. I matchens sista sekund nickade Ola Kamara in kvitteringen på hörna.

3–3 efter ett grannmöte där känslorna i bägge läger gått i bergochdalbanor under matchens gång.

Blandade känslor överallt

Båda svenskar och norrmän brottades med samma känslor. Vad skulle man egentligen tycka om det här? Vara nöjd eller missnöjd?

– Vi är överlägsna och bättre än dem hela matchen, sade svenska tvåmålsskytten Quaison i C Mores tv-sändning.

– Det känns mer som en förlust än en poäng. Jag tycker vi är överlägsna och mycket bättre än dem, sade Quaison.

En analys som fick norska målskytten Joshua King att reagera starkt.

– Vem är Quaison? Nummer elva? Jag vet inte vad han har rökt, sade Premier League-anfallaren till VG.

– Men det är hans problem. Han får nog kolla på matchen igen, sade King.

"Inte lika kluven på 37 år"

Bäst av allt sammanfattades det förvirrade läget kanske av svenska landslagstränaren Janne Andersson.

– Jag har hållit på med det här i 37 år och jag undrar om jag har varit så här kluven någon gång, sade Andersson till presskåren.

Samtidigt stod Danmark för en fullständigt makalös comeback mot borta mot Schweiz. Hemmalaget ledde med 3–0 ännu i den 84:e minuten. Men Danmark reste sig och matchen slutade 3–3 efter sena mål av Mathias Jörgensen, Christian Gytkjär och Henrik Dalsgaard, som kvitterade tre minuter in på stopptiden.

– Det här var inte tur. Att kunna resa sig till oavgjort mot ett lag som Schweiz berättar allt om vårt lags karaktär. Den är fantastisk, sade Danmarks chefstränare Åge Hareide.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport