Hoppa till huvudinnehåll

Så blir du av med dina torra brödkanter - servera Strömsös toscanska brödsoppa med zombieknäcke

Har du också en samling “trötta” bröd som blir över längst bak i brödlådan?

I Finland slänger vi ca. 11 miljoner kilo bröd per år direkt i soporna oftast helt i onödan. Allt bröd som inte har mögel går nämligen att återanvända.

Här bjuder vi på en matig tosckansk brödsoppa som drygas ut med bönor. Till det ett knaprigt knäcke som bakas av gammalt bröd. Zombieknäcket är fött.

Och som bonus hittar du fler tips för minskat brödsvinn längst ner eller så kan du dela med dig av dina knep.

Toscansk brödsoppa

Portion med toskansk brödsoppa i ett kök
Portion med toskansk brödsoppa i ett kök Bild: YLE/Carina Ahlskog soppor,Italienska köket,bröd,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Ingredienser:

  • 1 morot
  • 10 cm purjolök
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 lök
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 1 burk hela skållade tomater
  • 2 dl kokta vita bönor
  • 2 dl vatten
  • olivolja
  • vinäger
  • salt och peppar
  • 3 dl ljust gammalt bröd t.ex. baguette eller levain
  • 1 kruka basilika
En kastrull med toskansk brödsoppa
En kastrull med toskansk brödsoppa Bild: YLE/Carina Ahlskog soppor,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Gör så här:

  1. Skär ner morot, purjolök, lök, blekselleri.
  2. Svetta grönsakerna och vitlöken i lite olja i pannan.
  3. Häll i de skållade tomaterna och vattnet.
  4. Koka upp, tillsätt bönorna och koka ytterligare en stund. Tillsätt en skvätt vinäger för att få lite syra.
  5. Skär brödet i mindre bitar.
  6. Blanda ner det torkade brödet i soppan och rör om så att brödet får suga i sig av saften.

Zombieknäcke eller "så återupplivar du gammalt bröd"

En brödkorg med klart gräddade Strömsös zombieknäcke
En brödkorg med klart gräddade Strömsös zombieknäcke Bild: YLE/Carina Ahlskog bröd,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,knäckebröd

Ingredienser:

  • 15 skivor torrt bröd av olika sorter
  • 5 dl vatten
  • 1-2 dl vetemjöl
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1 msk vallmofrö
Degklump på ett arbetsbord
Degklump på ett arbetsbord Bild: YLE/Carina Ahlskog bröd,bakning,deg,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Gör så här:

  1. Mixa det torra brödet till ett grovt mjöl och tillsätt sedan vatten och vetemjöl.
  2. Arbeta ihop till en smidig deg och låt vila ca 15 minuter.
  3. En man som bakar bröd i ett kök
    En man som bakar bröd i ett kök Bild: YLE/Carina Ahlskog bakning,bröd,knäckebröd,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson
  4. Kavla ut till tunna kakor som naggas, pensla med vatten.
  5. Strö över kryddorna och grädda på 200 grader ca 5-7 minuter.
Strömsös knäckebröd på ett bord
Strömsös knäckebröd på ett bord Bild: YLE/Carina Ahlskog bröd,knäckebröd,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,bakning

Andra tips för att minska på brödsvinnet:

  1. Ha en påse i frysen dit du slänger in bröd som håller på att bli gammalt. Ta fram din påse vid tillfälle och baka t.ex. zombieknäcke.
  2. Mal ner gammalt bröd till skorpsmulor och använd det till att dryga ut t.ex. en köttbullssmet eller till panering.
  3. Fattiga riddare är bra att göra av “gammalt” rostbröd. Stek brödet i smör och krydda med socker och kanel.
  4. Skär små bitar av gammalt bröd och stek i smör eller olja eller i ugn ca. 8 minuter på 180 grader. Du har krutonger som du kan dryga ut sallader med eller använda till garnering.
Portion med toskansk brödsoppa i ett kök
Portion med toskansk brödsoppa i ett kök Bild: YLE/Carina Ahlskog soppor,Italienska köket,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Dina bästa brödräddartips

Vad brukar du själv göra av gammalt bröd? Har du något enkelt knep som folk borde veta om?

Nu kan du hjälpa till att minska på brödsvinnet. Dela med dig av dina tips i kommentarsfältet.

Nyligen publicerat - Mat och dryck

  • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

    Den här versionen är dessutom glutenfri.

    Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

  • Femte veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

  • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

    Min fyraårings favoritsoppa.

    Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

  • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

    En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

    Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

  • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

    Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

    Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

  • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

    En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

    Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

  • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

    Så tar du tillvara vitkål och kålrot

    Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

  • Fjärde veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.

  • Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

    Proteinerna får du på köpet.

    Enkel grönsakssås med bönpasta Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

  • Baka lökpaj med franska influenser

    En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

    Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin saften av 1/2 cit

  • Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

    Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

    [[section color=white&image=39-5958465d959e676e7a4 &type=foreground]] Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.