Hoppa till huvudinnehåll

Så blir du av med dina torra brödkanter - servera Strömsös toscanska brödsoppa med zombieknäcke

Har du också en samling “trötta” bröd som blir över längst bak i brödlådan?

I Finland slänger vi ca. 11 miljoner kilo bröd per år direkt i soporna oftast helt i onödan. Allt bröd som inte har mögel går nämligen att återanvända.

Här bjuder vi på en matig tosckansk brödsoppa som drygas ut med bönor. Till det ett knaprigt knäcke som bakas av gammalt bröd. Zombieknäcket är fött.

Och som bonus hittar du fler tips för minskat brödsvinn längst ner eller så kan du dela med dig av dina knep.

Toscansk brödsoppa

Portion med toskansk brödsoppa i ett kök
Portion med toskansk brödsoppa i ett kök Bild: YLE/Carina Ahlskog soppor,Italienska köket,bröd,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Ingredienser:

  • 1 morot
  • 10 cm purjolök
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 lök
  • 2 stjälkar blekselleri
  • 1 burk hela skållade tomater
  • 2 dl kokta vita bönor
  • 2 dl vatten
  • olivolja
  • vinäger
  • salt och peppar
  • 3 dl ljust gammalt bröd t.ex. baguette eller levain
  • 1 kruka basilika
En kastrull med toskansk brödsoppa
En kastrull med toskansk brödsoppa Bild: YLE/Carina Ahlskog soppor,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Gör så här:

  1. Skär ner morot, purjolök, lök, blekselleri.
  2. Svetta grönsakerna och vitlöken i lite olja i pannan.
  3. Häll i de skållade tomaterna och vattnet.
  4. Koka upp, tillsätt bönorna och koka ytterligare en stund. Tillsätt en skvätt vinäger för att få lite syra.
  5. Skär brödet i mindre bitar.
  6. Blanda ner det torkade brödet i soppan och rör om så att brödet får suga i sig av saften.

Zombieknäcke eller "så återupplivar du gammalt bröd"

En brödkorg med klart gräddade Strömsös zombieknäcke
En brödkorg med klart gräddade Strömsös zombieknäcke Bild: YLE/Carina Ahlskog bröd,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,knäckebröd

Ingredienser:

  • 15 skivor torrt bröd av olika sorter
  • 5 dl vatten
  • 1-2 dl vetemjöl
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1 msk vallmofrö
Degklump på ett arbetsbord
Degklump på ett arbetsbord Bild: YLE/Carina Ahlskog bröd,bakning,deg,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Gör så här:

  1. Mixa det torra brödet till ett grovt mjöl och tillsätt sedan vatten och vetemjöl.
  2. Arbeta ihop till en smidig deg och låt vila ca 15 minuter.
  3. En man som bakar bröd i ett kök
    En man som bakar bröd i ett kök Bild: YLE/Carina Ahlskog bakning,bröd,knäckebröd,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson
  4. Kavla ut till tunna kakor som naggas, pensla med vatten.
  5. Strö över kryddorna och grädda på 200 grader ca 5-7 minuter.
Strömsös knäckebröd på ett bord
Strömsös knäckebröd på ett bord Bild: YLE/Carina Ahlskog bröd,knäckebröd,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson,bakning

Andra tips för att minska på brödsvinnet:

  1. Ha en påse i frysen dit du slänger in bröd som håller på att bli gammalt. Ta fram din påse vid tillfälle och baka t.ex. zombieknäcke.
  2. Mal ner gammalt bröd till skorpsmulor och använd det till att dryga ut t.ex. en köttbullssmet eller till panering.
  3. Fattiga riddare är bra att göra av “gammalt” rostbröd. Stek brödet i smör och krydda med socker och kanel.
  4. Skär små bitar av gammalt bröd och stek i smör eller olja eller i ugn ca. 8 minuter på 180 grader. Du har krutonger som du kan dryga ut sallader med eller använda till garnering.
Portion med toskansk brödsoppa i ett kök
Portion med toskansk brödsoppa i ett kök Bild: YLE/Carina Ahlskog soppor,Italienska köket,Strömsö (tv-program),Anders Samuelsson

Dina bästa brödräddartips

Vad brukar du själv göra av gammalt bröd? Har du något enkelt knep som folk borde veta om?

Nu kan du hjälpa till att minska på brödsvinnet. Dela med dig av dina tips i kommentarsfältet.

Nyligen publicerat - Mat och dryck