Hoppa till huvudinnehåll

Yle hade rätt att hemlighålla Panamamaterialet - skattemyndigheten förlorade i HFD

Korkein hallinto-oikeus Fabianinkatu 15, Helsinki
Korkein hallinto-oikeus Fabianinkatu 15, Helsinki Bild: Juha Kivioja / Yle högsta förvaltningsdomstolen,Högsta förvaltningsdomstolen i Polen

Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att Yle och bolagets journalister hade rätt att inte överlåta sitt material kring de så kallade Panamapappren till Skatteförvaltningen.

Skatteförvaltningen ville få tillgång till alla Panamadokument gällande skatteparadishärvan och hänvisade till en bestämmelse om utomståendes särskilda skyldighet att lämna uppgifter som kan behövas för beskattning av någon annan skattskyldig.

Yle vägrade överlämna materialet och hänvisade till källskyddet.

Skatteförvaltningens begäran gick inte igenom i Högsta förvaltningsdomstolen eftersom Skatteförvaltningen inte tillräckligt detaljerat hade uppgett sambandet mellan begäran om uppgifterna och ett konkret skatteärende.

Skatteförvaltningen hade också som grund för sin begäran att få uppgifterna hänvisat till jämförelseuppgiftsgransking. En jämförelseuppgiftsgranskning betyder att inspektörerna samlar in enbart jämförelseuppgifter om företagskumpanerna till det företag som är föremål för granskningen.

Skatteförvaltningen utnyttjar denna information då den bedömer andra skattepliktigas ställning och beskattningens korrekthet.

Enligt Högsta förvaltningsdomstolens beslut ska utgångspunkten i en jämförelseuppgiftsgranskning vara att granskningen riktas till bokföringen eller annat sådant material som står i centrum för en vanlig skattegranskning. Den här förutsättningen uppfylldes inte.

Läs mera:

Panamadokumenten avslöjade hur en anställd vid Metso spelade med miljoner – ny läcka berättar hur han dolde sina spår och kom undan

Metsos försäljningschef i Ryssland blev miljonär med hjälp av skatteparadisbolag. Arrangemangen uppdagades i samband med Panamadokumenten och det ledde till att han fick sparken. Nu avslöjar en ny dataläcka hur mannen sopade igen spåren efter sig och lyckades rädda sin förmögenhet på flera tiotals miljoner euro. Ingen ifrågasatte hans förfarande.

Läs mera:

Yle behöver inte överlämna Panamadokumenten

Helsingfors förvaltningsdomstol har beslutat att Yle inte behöver lämna ut de så kallade Panamadokumenten till Skatteförvaltningen.