Hoppa till huvudinnehåll

30 tips för dig som vill ordna en babyshower

Ett dukat festbord.
Bordet dukat för babyshower Ett dukat festbord. Bild: YLE/Carina Ahlskog Fest,Strömsö

Det har blivit jättepopulärt att ordna fester för blivande mammor. Här bjuder vi på våra bästa tips tillsammans med kalasfixaren och bloggaren Cindy Ekman-Björkskog.

Var och en bidrar med det den har lust till för att stödja och uppmuntra mamman i slutet av graviditeten. Det blir samtidigt en härlig fest för vänner och familj.

- Största presenten är själva festen. Men vi satsar också på lekar, mat och dekorationer, säger Cindy Ekman, som varit med och arrangerat många babyshowers.

En blöjtårta och små gåvor hör också till. Det bästa är att ordna överraskningsfesten hemma hos mamman så får hon njuta av dekorationerna och ha kylskåpet fyllt med god mat länge efteråt.

Tre kvinnor som dukar upp ett festbord. På bordet finns ett fat med muffins, vikta servetter, stearinljus och vita blommor i udda vaser.
Cindy Ekman-Björkskog njuter av att göra kalasdekorationer själv och satsar gärna fullt ut. Här förbereder hon tillsammans med Elin Skagersten-Ström och Lee Esselström. Tre kvinnor som dukar upp ett festbord. På bordet finns ett fat med muffins, vikta servetter, stearinljus och vita blommor i udda vaser. Bild: Carina Ahlskog / Yle fester,kalas,dekorationer,Vimpel,ballonger,Elin Skagersten-Ström,Lee Esselström,Strömsö,baby shower
Största presenten är själva festen. Men vi satsar också på lekar, mat och dekorationer.

Om Cindy Ekman-Björkskog

  • driver bloggen “Cindy Ekman”
  • skriver bland annat om hantverk, sömnad, stickning, DIY, inredning och kalas
  • är en riktig kalasfixare och har ställt till med flera babyshowers, fruhippor och dopfester med allt från tårtor till kalasdekorationer
  • tycker att det bästa med en babyshower är att få peppa mamman inför förlossning och visa henne att hon inte är ensam
  • påminner om att skapa babyshowern så det passar mamman, välj tema, gäster, program och mat som mamman gillar
  • mera tips på @cindyekman och @gjordavcindy

Blöjtårtan är både festlig och praktisk

En tårta gjord av engångsblöjor dekorerad med virkade spetsar, pappersblommor och en babyleksak. Blöjtårtan används som dekoration på en baby shower.
Det går åt ungefär två paket blöjor till en blöjtårta. En tårta gjord av engångsblöjor dekorerad med virkade spetsar, pappersblommor och en babyleksak. Blöjtårtan används som dekoration på en baby shower. Bild: Carina Ahlskog / Yle blöjor,dekorationer,Gör-det-själv,Strömsö,baby shower

Blöjtårtan görs av de två minsta blöjstorlekarna. Man rullar ihop blöjorna enskilt, fäster ihop med en gummisnodd runt och radar dem sedan bredvid varandra och spänner runt allt. Så gör man två mindre delar på samma sätt och radar dem på varandra.

Läs mer på Cindys blogg för utförliga instruktioner och tips på dekorationer. På Cindys blogg hittar du också instruktioner till rosorna som är gjorda av kaffefilter och pryder blöjtårtan på bilden.

En grå handgjord pappersros tillverkad av färgat kaffefilter.
Pappersrosorna har Cindy gjort av kaffefilter som hon färgat. En grå handgjord pappersros tillverkad av färgat kaffefilter. Bild: Carina Ahlskog / Yle blommor (växtdelar),rosor,dekorationer,Kaffefilter,Gör-det-själv,Strömsö

Låt festens tema synas även i maten

Ägg skurna i barnvagnsform.
Ägg som föreställer små barnvagnar. Ägg skurna i barnvagnsform. Bild: YLE/Carina Ahlskog ägg,Strömsö,barnvagnar

Det går att göra många små roliga och enkla saker utgående från festtemat.

Kokta ägg kan skäras till formen av en barnvagn. En klick kaviar blir bebishuvud, två vallmofrön ögon och en liten bit skal av rosépeppar en liten gapande mun.

Andra populära inslag på babyshowern är att skära en melon till en barnvagn och fylla den med fruktsallad. Låt en mandarin bli bebishuvud och kanske dekorera med en riktig napp i mandarinen.

Festbordet

Att duka ett skilt bord med vimplar, ballonger, ätbart och dekorationer gör det extra festligt.

Vi fäste två störar i bordsbenen genom att surra med band på tre ställen så att det blev stadigt.

Vimpar med texten baby
Sy en egen vimpel till festen Vimpar med texten baby Bild: Yle/ Carina Ahlskog Fest,babyer,Strömsö

Mellan störarna kan du hänga en egengjord vimpel. Läs mer om tips på hur man kan sy vimplar eller gör den enkelt genom att bara klippa till små flaggor i stadigare tyg. Tryck lämplig text med schabloner eller stämplar och färg.

I störarna kan du knyta fast ballonger som passar det färgtema du valt.

Burkar fyllda med godis
Godisburkar gjorda av återvinningsmaterial Burkar fyllda med godis Bild: Yle/ Carina Ahlskog sötsaker,burkar,Strömsö

Läckraste godisburkarna gör du själv av återvinningsmaterial: ljusstake, glasburk och schackpjäs blir kalasfina burkar till festbordet.

Enkla blomsterarrangemang

Vit blomma i glasvas på ett bord
Enkla festdekorationer Vit blomma i glasvas på ett bord Bild: Yle/ Carina Ahlskog Strömsö,Fest,dekorationer

Blomsterarrangemangen behöver inte vara speciellt påkostade. Det blir fint med udda glasflaskor och en liten grön kvist eller blomma.

Dekorera bakverken med flaggor

muffinsar med flaggor med texten baby
Muffins med egengjorda små flaggor muffinsar med flaggor med texten baby Bild: Yle/ Carina Ahlskog muffins,babyer,Strömsö,Fest

Gör egna små flaggor till bakverken. De här är gjorda av tandpetare och papper som är ungefär i tjocklek med vanligt kopieringspapper.

Kombinera gärna två olika sorters papper, ett glansigt och ett matt, och stämpla text på. Flaggorna går sedan att böja och forma.

Vik servetter snyggt

Servettvikning är alltid festligt. Här har Lee vikt den klassiska näckrosen. Instruktioner till den finns i bildformat här nedan.

Öppna Instagram-inlägget

Gör egna popcornspåsar

påsar med popcorn
Gör festliga påsar till popcornen. påsar med popcorn Bild: Yle/ Carina Ahlskog popcorn,Strömsö

Ta vanliga papperspåsar som du klipper festliga kanter på. Kanten går att klippa med mönstersax. Du kan också göra som Lee. Hon gorde en mall i kartong, som hon lade på påsen och ritade av.

Gör egna etiketter till påsarna som passar till festens tema. De här är gjorda med samma papper som muffinsvimplarna. Texten är tryckt med stämplar och färg från stämpeldyna.

Lekar och pyssel för babyshowern

Babyalias

Ett hemgjort Alias-spel med babyrelaterade ord. Spelet används på babyshowers där deltagarna ska förklara orden på korten.
Ett hemgjort Alias-spel med babyrelaterade ord. Spelet används på babyshowers där deltagarna ska förklara orden på korten. Bild: Carina Ahlskog / Yle graviditet,lek (barnlek),spelkort,Alias,baby shower

Cindy och hennes vänner har gjort ett babyalias. Alla ord som man ska förklara är på något sätt relaterade till graviditet, barn och föräldraskap.

Exempel på ord som kan finnas med: puschpresent, doula, mekonium, mjölkstockning, bolibompasex.

Det här är en lek som lättar upp stämningen och gör det lättare att prata om svåra och kanske pinsamma saker. Det är också en uppskattad lek av förstagångsmamman eftersom att hon ofta får lära sig mycket.

Gissa barnmat

En enkelt fixad, men inte helt lätt, liten lekfull tävling är att köpa några barnmatsburkar, ta bort etiketterna och låta alla smaka och gissa vad det är. Den med flest rätt kan sedan få ett litet pris.

Gissa antal godis i flaska

En nappflaska fylld med godis.
En nappflaska fylld med godis. Bild: Carina Ahlskog / Yle Nappflaska,Lösgodis,Karamell,Strömsö

Fyll en nappflaska med godis och låt festdeltagarna gissa antal. Det är precis lika roligt som att gissa ärtor eller kulor i en burk när man var liten. Fast det här är ännu bättre för vinnaren kammar hem en flaska godis.

Pyssla lekklossar som blir ett minne för livet

Handgjorda byggträklossar med tryckta bokstäver. Används som barnleksak.
Handgjorda byggträklossar med tryckta bokstäver. Används som barnleksak. Bild: Carina Ahlskog / Yle leksaker,träleksaker,Strömsö,byggklossar

Såga till kvadratiska klossar av träribbor och låt festdeltagarna dekorera med bokstäver, färg och personlig text och figur.

Vill man göra det lite enklare kan man förbereda och måla klossarna med färg på en sida, siffror på en och bokstav på en sida. Använd schabloner och skumgummidutt så går det lätt och blir snyggt. Låt klossarna torka.

På festen får alla skriva och rita med permanent tusch på varsin kloss. Det blir då samtidigt en gästbok och en fin gåva familjen kan ha och använda i många år.

Det här pysslet passar dessutom speciellt bra om man ordnar fest för någon som ska adoptera ett lite äldre barn som kanske redan är två, tre år.

Blöjkastning

En annan lekfull tävling man kan roa sig med är att kasta blöjor i soptunna. Gör en boll av blöjan, som ett paket man tejpar ihop när man bytt och försök pricka en hink på lagom avstånd.

Gissa födelsedatum, vikt och längd

Olika slags gissningslekar hör också till en babyshower. Hur länge kommer mamman att gå över tiden och hur stor blir babyn?

Varje lek är också ett sätt att hjälpa mamman slappna av och våga prata om sina rädslor inför förlossningen. Vännerna i sin tur har chans att dela med sig av sina tips och erfarenheter.

Namngissning eller namnförslag

Vad ska babyn heta? Kanske är det hemligt eller inte helt bestämt. Ett roligt samtalsämne är det i vilket fall som helst och varför inte göra det till en liten programpunkt också på festen?

En grupp kvinnor som sitter och äter runt ett bord. De firar en baby shower.
Sofia Nybäck, Elin Skagersten-Ström och Cindy Ekman-Björkskog är några av de som samlats för att uppvakta Cecilia Ekman på hennes babyshower. En grupp kvinnor som sitter och äter runt ett bord. De firar en baby shower. Bild: Carina Ahlskog / Yle kalas,Fest,bjudningar,dukning,Dekorationer i heminredning,Strömsö,baby shower

Tips på presenter du kan göra själv till babyn

På en babyshower kan man ge gåvor både till mor och barn. Kanske en salva man själv tyckte fungerade bra mot spruckna bröstvårtor eller ett presentkort som alla bidrar till så att mamman får unna sig en skönhetsbehandling av något slag efter förlossningen.

Eftersom det lätt blir dyrt att ordna en fest kommer här några tips på gåvor som inte behöver kosta så mycket men som ändå blir personliga och har det lilla extra som gör dem unika.

Gör unika och lyxiga mönster på textil

Guldhjärta tryckt på babybody
Guldhjärta tryckt på babybody Bild: Yle/ Esa Saari tygtryck,Strömsö

Sy eller köp enkla enfärgade babykläder, som en vit body och gör ett eget personligt tryck med textilfolie. Använd textilfolie i guld eller en färg som passar festens tema.

Varför inte också fixa en matchande t-tröja till mamman eller kanske syskontröja till en blivande storebror?

Virka en kofta

Virkad kofta av två sexkanter med kompis
Virkad kofta av två sexkanter med kompis Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,kofta

Att virka en kofta av två sexkanter tar inte många timmar att göra. Den är dessutom en tacksam modell som kan göras med tre fjärdedels ärm och kan användas länge.

Tova en barnvagnsmobil

Barnvagn med en tovad mobil med hjärtan i regnbågens färger
Barnvagn med en tovad mobil med hjärtan i regnbågens färger Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,tovning,Hjärta (symbol),barnvagnar,handarbeten och hantverk,Gör-det-själv

Tova en barnvagnsmobil med flera hjärtan på rad och kanske ett matchande hjärta till mamman att ha som brosch på jackan.

Sticka en mössa

Stickade Pupu-liten mössor.
Stickade Pupu-liten mössor. Bild: Yle / Carina Ahlskog Strömsö,stickning,stickade plagg,mössa

Att sticka en babymössa med kaninöron tar inte lång tid om du är van att sticka.

Gör en anka i trä

Slöjdar du hellre i trä så kan du göra en vankande anka enligt Jims ritning och beskrivning.

Sy en mjuk docka

En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta.
En docka som ligger nerbäddad i en liten kappsäck och en docka som står bredvid, iklädd kjol och virkad kofta. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,sömnad,dockor

Tycker du om att sy, så kan du göra babyns allra första mjuka docka med hjälp av Lees mönster och beskrivning.

Paketinslagning

En present som är inslagen i tapetrester med ett handskrivet gratulationskort.
En present som är inslagen i tapetrester med ett handskrivet gratulationskort. Bild: Carina Ahlskog / Yle gåvor,paketering,kalas,Strömsö,Present

Ett vackert paket är alltid uppskattat. Du kan sy egna paketpåsar av överblivna tapetbitar som Lee gjorde här eller så kan du trycka eget spetsmönster på papper och göra passande kort till.

Flera festfixartips som även passar för en babyshower hittar du i artikeln Lees festtips i rosa och gult. Där finns enkla saker man kan göra med frukt, ballonger, dukning, presentpåsar och mycket mer.

Hur graviditet och förlossning firats genom tiderna

Ända sedan antiken har gravida och nyblivna mammor firats i olika kulturer runt om i världen.

  • I det antika Indien ordnade man en fest där den blivande mamman överöstes med torkad frukt, godsaker och gåvor för att stärka det växande fostret. Ritualen avslutades med musik för babyn.
  • I det antika Grekland firade man efter att barnet fötts. Några dagar efter förlossningen hade man en ritual för att fira att babyn hade blivit en del av familjen.
  • Under renässansen i Europa uppvaktades en gravid kvinna med praktiska presenter till hushållet som brickor och skålar, samt med mat.
  • Den moderna amerikanska babyshowern fick sin utformning på 1950-talet då det rådde babyboom och stark ekonomisk tillväxt efter andra världskriget. Då “duschades” den blivande mamman med babyrelaterade presenter.

Källa: Wikipedia