Hoppa till huvudinnehåll

Birgitte Bonnesen får sparken från Swedbank - blev syndabock för förtroendekrisen

Swedbank, Birgitte Bonnesen
Birgitte Bonnesen Swedbank, Birgitte Bonnesen Birgitte Bonnesen

Den svenska storbanken Swedbanks verkställande direktör Birgitte Bonnesen har avskedats av bankens styrelse - efter dagar och veckor av dramatiska avslöjanden om bankens inblandning i penningtvätt.

På onsdagen gjorde Ekobrottsmyndigheten en razzia i Swedbanks huvudkontor. Den gällde både insiderbrott och misstankar om grovt svindleri.

Bankens ägare var på torsdagen samlade till en bolagsstämma i Stockholm - i minst sagt omtumlade stämningar.

De svenska Aktiespararnas vd, Joacim Olsson höll ett rungande tal där han krävde att inte bara vd:n lämnar banken utan hela styrelsen.

- Vi kommer att yrka för att hela styrelsen inte beviljas ansvarsfrihet. Både som en markering och för att kunna driva eventuella skadeståndskrav i framtiden, sade Olsson.

Så gick det ändå inte. Storägarna i Swedbank röstade - trots kritik - för ansvarsfrihet för styrelsen för år 2018. Det är bara vd:n som tvingades lämna skeppet. 74 procent av ägarna röstade nej till att bevilja Bonnesen ansvarsfrihet.

Swedbank
Swedbank Swedbank

Efter bara en halv timmes börshandel i morse hade Swedbanks aktie backat med fyra procent, men utförsbacken har pågått allt sedan SVT:s program Uppdrag granskning avslöjade misstankar om penningtvätt vid verksamheten i Baltikum.

Bankens ledninmg ska också ha känt till penningtvätten som pågått i nästan ett decennium.

Bonnesens saga all

Ledningen - med verkställande direktören Birgitte Bonnesen i spetsen - har hela tiden förnekat all kännedom om att banken skulle ha medverkat till penningtvätt. Man har intygat att allt är kontrollerat och okej.

I morse meddelade storägarna Alecta, AMF och Folksam att de kommer att rösta nej till ansvarsfrihet för Birgitte Bonnesen vid bolagsstämman.

Det fick Swedbanks styrelse att agera. Strax före bolagsstämman skulle börja kom beskedet: Birgitte Bonnesen lämnar Swedbank. Hon ersätts av finanschef Anders Karlsson.

- De senaste dagarnas händelseutveckling har inneburit enorma påfrestningar på banken. Styrelsen har därför entledigat Birgitte Bonnesen, säger Lars Idermark, styrelseordförande för Swedbank, i pressmeddelandet.

Swedbanks kontor i Tallinn.
Swedbanks kontor i Tallinn. Bild: EPA-EFE/Valda Kalnina Swedbank,Tallinn,banker

Fallskärmen tryggad

Sveriges Television rapporterar att en miljonfallskärm väntar Bonnesen.

Enligt den senaste årsredovisningen får Bonnesen "75 procent av lönen under uppsägningstiden som är 12 månader. Utöver det utgår ett avgångsvederlag motsvarande 75 procent av lönen under 12 månader.”

I Bonnesens fall blir det 21,5 miljoner svenska kronor, eller drygt 2 miljoner euro.

Det kan ändå bli ett rättsfall av det hela. Carina Markow Lundberg är chefsstrateg vid en av Swedbanks ägare, Folksam. Hon sade i SVT:s Morgonstudio att det kan bli aktuellt med en skadeståndstalan i tingsrätten.

Swedbank
Swedbank Bild: Lehtikuva Swedbank

Inte första gången Swedbanks ledning får gå

Swedbanks årsstämma våren 2016 var också dramatisk. Då beviljades inte vd:n Michael Wolf och ordföranden Anders Sundström ansvarsfrihet.

Då handlade det om privata fastighetsaffärer som toppchefer ska ha haft med bankens egna kunder.

Wolf och Sundström ersattes då av Bonnesen och Idermark.

Banken erbjuder inte skatterådgivning till privatkunder.

I kölvattnet till Panama-läckan fick Bonnesen vid årsstämman 2016 frågan om hon kände till om penningtvätt förekom inom Swedbank. Hon svarade så här:

- Banken erbjuder inte skatterådgivning till privatkunder.

Den lilla människans bank

Swedbank har sina rötter i sparbanksrörelsen i Sverige och i de kooperativa jordbrukskassorna. Sin nuvarande form fick banken genom en fusion med Föreningsbanken år 1997.

Under 90-talet var bankens expansion i Baltikum stark och Hansabank blev bankens helägda dotterbolag 1998.

Under senare hälften av 2000-talet anklagades Swedbank för att medverkat till att finanskrisen blev så djup i Baltikum. Banken beskylls för att ha beviljat stora lån utan krav på säkerheter.

Läs också