Hoppa till huvudinnehåll

Brexit hotar forskningen vid brittiska toppuniversitet: Framtidens forskare blickar mot andra EU-länder

Oxford universitet.
Oxford universitet. Bild: EPA/ANDY RAIN Oxfords universitet,Storbritannien,universitet,studier

Universitet i Storbritannien oroar sig för att forskningspengar, personal och studerande från andra EU-länder kommer att minska betydligt efter Brexit.

Den internationella aspekten är av stor betydelse särskilt för de brittiska toppuniversiteten. De befarar nu att de kommer att bli mindre attraktiva om Storbritannien lämnar EU, åtminstone om skilsmässan sker utan ett bra avtal.

Doktorandstuderande minskar i snabb takt

Enligt den brittiska regeringen får alla som börjar studera i Storbritannien senast den här hösten studera på samma villkor som nu, även om landet lämnar EU utan ett avtal. Trots det här, har flera universitet redan sett ett bortfall av studerande från andra EU-länder, särskilt doktorandstuderande.

Screen på Imperial College London
Brittiska universitet deltar aktivt i Brexit-debatten. Screen på Imperial College London Bild: Malin Lindholm Imperial College London,universitet,London,Brexit

De brittiska toppuniveritetens samarbetsorgan Russellgruppen, rapporterar om en minskning på 9 procent av doktorandstuderande under det här och det förra akademiska året. Universiteten befarar att minskningen kan få konsekvenser för den brittiska forskningen i framtiden.

Totalt har antalet studerande från andra EU-länder vid Russellgruppens universitet minskat med 3% under läsåret 2018-2019.

Forskare följer efter forskningspengarna

Imperial College London är ett världsledande universitet i Storbritannien, och hör till ett av universiteten i Europa som får mest forskningspengar från EU.

Imperial College London universitetet i Storbritannien
Imperial College London beröms för sina prestationer särskilt inom vetenskap och teknologi. Imperial College London universitetet i Storbritannien Bild: Malin Lindholm Imperial College London,universitet,London,Brexit

Evelina Skarp från Finland gör sin doktorsavhandling med fokus på infektionssjukdomar vid universitetet. Hon oroar sig inte för sin egen situation just nu men i framtiden tror hon att Brexit kommer att innebära att hon inte stannar kvar i Storbritannien.

- Eftersom jag verkar inom vetenskapen så kan det hända att det är värt att söka sig till andra EU-länder i framtiden, resonerar Skarp.

Skarp är övertygad om att landets forskningspengar kommer att minska efter utträdet ur EU och tycker att det därför kan vara lönt att bo någon annanstans.

Evelina Skarp i London
Evelina Skarp har bott och studerat i London sedan 2013. Evelina Skarp i London Bild: Malin Lindholm London,Imperial College London,Brexit,St Mary's Hospital Medical School,Skarp

Brexit hotar internationella universitet

Imperial College London hör också till ett av Storbritanniens mest internationella universitet. Hela 16% av studerandena kommer från andra EU-länder.

Vad som händer med EU-medborgare som i framtiden vill studera på universitetet är oklart.

- Det är ännu helt öppet vad som händer med dem som vill börja studera här om ett år, säger professor Arttu Rajantie.

Flaggor på universitetet Imperial College London
Över hälften av alla nya heltidsstuderande på Imperial College London består av internationella studerande. Flaggor på universitetet Imperial College London Bild: Malin Lindholm flaggor,Imperial College London,universitet,Brexit,London

Många forskare och akademiker kommer från andra EU-länder

Finländaren Arttu Rajantie har arbetat vid Imperial College London som professor i teoretisk fysik i flera år. Han är oroad över hur universitetet skall kunna rekrytera personal från andra EU-länder i framtiden.

Rajantie förklarar att en fjärdedel av den akademiska personalen på Imperial College London kommer från andra EU-länder, och andelen är ännu större på forskarsidan.

Eftersom ingen vet vad som kommer att hända vill man inte binda sig för en lång tid― Arttu Rajantie

- Det är helt oklart om vi kommer att kunna fortsätta rekrytera och locka hit de bästa forskarna efter Brexit, säger Rajantie.

Redan nu har han noterat en förändring i personalrekryteringen på universitetet. Arbetsplatser med långa anställningskontrakt eller fasta arbetsplatser är svårare att rekrytera personal till från andra EU-länder.

- Eftersom ingen vet vad som kommer att hända vill man inte binda sig för en lång tid, säger Rajantie.

Arttu Rajantie i London
Arttu Rajantie har bott och arbetat på universitet i Storbritannien i över 20 år. Arttu Rajantie i London Bild: Malin Lindholm torn,London,Brexit,Imperial College London,Rajantie

Forskningspengarna räcker inte lika långt

En annan faktor som kan påverka forskningen vid universitet i Storbritannien är det allt svagare brittiska pundet. Det har försvagats märkbart sedan folkomröstningen om Storbritanniens utträde ur EU år 2016.

- Det här har lett till att forskningspengarna inte räcker lika långt som tidigare, säger doktorandstuderande Evelina Skarp.

För egen del bekymrar sig Skarp också över hur långt de egna pengarna kommer att räcka efter Brexit. Hon tror att det kommer att bli dyrare att leva i London och kanske rent av svårt att få tag på mat.

- Var skall man hitta mat? Det kommer nog att vara den första märkbara förändringen i vardagen, tror Skarp.

Här kan du se TV-nytt:s inslag om de brittiska universiteten på Arenan: