Hoppa till huvudinnehåll

Eleverna i Vårbergas skolor utmanar Borgåbor att underteckna klimatavtal

Glada elever med klimatavtal
Alla med, uppmanar eleverna i Vårberga skola. Glada elever med klimatavtal Bild: Sami Heiskanen Borgå,klimatgärningar

Borgåborna utmanas via en video att minska sitt klimatavtryck till en hållbar nivå.

Videon finns på webbadressen Klimatsmart Borgå och på Borgå stads sociala medier. I videon berättar Vårbergaelever och klasslärare Heli Päivärinne om olika återvinningssätt, energispartips och konsumtionsvanor.

- Vi hoppas att alla Borgåbor följer barnens exempel och undertecknar Borgå klimatavtal, säger Borgå stads marknadsföringsplanerare Jan-Christian Forsman, som själv deltagit i ett internationellt projekt för att minska på familjens miljöbelastning, i ett pressmeddelande.

Forsman konstaterar att det oändliga informationsflödet kan kännas knäckande och att vi behöver uppmuntran och entusiasm i kampen mot klimatförändringen.

Därför vill Borgå stad lyfta fram barnen och deras dröm om en hållbar framtid.

Elever undertecknar papper
Några Vårbergaelever undertecknar klimatavtalet. Elever undertecknar papper Bild: Sami Heiskanen Borgå,klimatgärningar

Det börjar i vår tankevärld

Undertecknandet av klimatavtalet är en logisk fortsättning för klimatarbetet som redan startat i Vårberga.

Eleverna i femte klass tog förra året i bruk ekopass som uppmuntrar till ekologiska val på fritiden. Elevernas val kan inspirera familjer att alltmer gå in för ett mera ekologiskt tänkesätt.

Drömmarnas Borgå 2030-strategin styr staden mot att vara en föregångare i klimatarbetet.

Målet är att skolor, daghem, hushåll och företag ska vara en del av en hållbar vardag och att alla skulle ta en aktiv roll i främjandet av miljö- och klimatmålsättningarna.

- Stadens mål är att vara koldioxidneutralt före 2030. Understödet för invånarnas hållbara vardag är starkt med i strategin. Med Klimatsmart Borgå-webbplatsen vill vi inspirera stadsborna att delta i vårt gemensamma klimattalko, säger Sanna Päivärinta, Borgå stads expert för hållbar utveckling.

Kantelehuset i Vårebrga i Borgå
Vårberga skola och Kevätkummun koulu finns i Kantele-huset. Kantelehuset i Vårebrga i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,vårberga ungdomsgård

Många bäckar små

Klimatsmart Borgå samlar stadens egna klimatgärningar och tips för en hållbar vardag samt länkar till olika livsstilstest.

- Vi har samlat lätta råd som alla kan utföra i sin vardag. När en stor grupp människor gör flera små saker är konsekvenserna märkbara, säger Päivärinta.

Borgås klimatavtal kan också undertecknas på webbplatsen. Namn sparas inte i personregister och undertecknandet är möjligt för alla.

En räknare på sidan följer mängden underteckningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland