Hoppa till huvudinnehåll

Följ med huggormarnas liv i direktsändning!

Huggorm
Huggormen känns lätt igen genom sicksackmönstret på ryggen. Arkivbild. Huggorm Bild: Yle/Pentti Palmu. orm

Är du rädd för ormar men samtidigt fascinerad av dem? Nu har du det perfekta tillfället att studera ormars liv på tryggt avstånd.

Vid en solig plats någonstans i Egentliga Finland har WWF placerat en videokamera som fångar kräldjurens slingrande i realtid.

De flesta människor har någon slags relation till ormar. Många är rädda för dem, andra älskar dem så mycket att de inte nöjer sig med att endast se dem i naturen – utan inreder terrarier och håller dem där som husdjur.

Ska minska människors rädsla

Oavsett vilken inställning man har till ormar så kan nog de flesta enas om att det finns något fascinerande med dem. De har krälat på vår jord i flera miljoner år redan, och tros härstamma från ödlorna.

Och nu har du möjlighet att följa dem på närmare håll!

I Egentliga Finland finns en videokamera som filmar huggormarna i deras naturliga tillstånd.

Enligt Världsnaturfonden WWF är målet med den här strategin att låta människor bekanta sig med huggormen och minska på människors rädsla för ormar.

Huggorm
Arkivbild. Huggorm Bild: Britt-Marie Ingdén-Ringselle huggorm

Sök läkarvård om du blir biten

Huggormen är Finlands enda giftiga orm, och den lever i nästan hela landet. På grund av människan har beståndet på vissa håll dock minskat märkbart.

Bland annat trafiken och människors utbredning på ormars levnadsområde har haft en negativ inverkan på ormbeståndet.

I Finland är huggormen inte fridlyst, det är med andra ord inte straffbart att döda dem.

För en frisk vuxen människa är ett huggormsbett inte väldigt farligt. Däremot kan ett huggormsbett innebära en risk för barn och äldre.

Varje år konstateras ungefär 50-150 fall där en huggorm bitit någon. Skulle det gå så illa att man blir biten är det viktigt att genast söka läkarvård.

Klicka HÄR för att se direktsändningen.