Hoppa till huvudinnehåll

Från slagfältets skugga till skidelitens portar – 16-åriga Alexander Ståhlberg förkrossande överlägsen på hemmaplan: "Trodde aldrig att jag skulle vinna alla distanser"

Alexander Ståhlberg med vallaren Anders Wilkman.
Alexander Ståhlberg tillsammans med vallaren Anders Wilkman. Alexander Ståhlberg med vallaren Anders Wilkman. Bild: Privat. längdskidåkning,anders wilkman

Från Bodholmen i Oravais håller ett framtidsnamn för finsk skidåkning att segla upp på allvar. Den 16-åriga Alexander Ståhlberg gör i helgen FM-debut på seniornivå som avslutning på en säsong då han vunnit allt som går att vinna i hemlandet.

Full pott individuellt under FM-helgerna i Kuopio och Haapajärvi i klassen herrar 17 år fick oss på Yle Sporten att höja på ögonbrynen.

Resultatlistorna pryddes alltid av samma namn och på de längre distanserna var segermarginalerna dessutom rejäla.

Segermarginaler på 52 sekunder, en minut och 13 sekunder och till och med två minuter och tio sekunder på 15 kilometer fritt skvallrar om dominans.

– Det här var mitt första år som det varit FM-tävlingar i den yngsta åldersklassen. Jag hoppades naturligtvis att flytet från Silvertrissan skulle hålla i sig, men jag trodde aldrig att jag skulle vinna alla distanser och vara bäst på de distanser jag satsat mest på.

– Att vinna alla fyra loppen trodde jag inte var möjligt, säger Ståhlberg till Yle Sporten.

Under säsongen blev det alltså guld på 10 kilometer klassiskt, 15 kilometer fritt, 15 kilometer klassiskt med masstart och på 20 kilometer fritt.

Dessutom tog Ståhlberg silver i stafetten i Haapajärvi förra helgen.

– I sprinten skulle det ha blivit att tävla i H18-klassen, men där ställde jag inte upp. Vi kom hem från Sarajevo samma vecka, så det blev lite tight, minns Ståhlberg.

Landslagsuppdrag utan landslag

Hans resa till Sarajevo var ett av två landslagsuppdrag under vinter.

Det började med en avstickare till NM-tävlingarna i estniska Otepää där han knep ett silver och fortsatte sen med en mellanlandning i Bosnien Hercegovina.

Öppna Instagram-inlägget

– Det var den europeiska olympiska ungdomsfestivalen, EYOF. Där var deltagare från hela Europa och till det uppdraget ordnades kvaltävlingar, jag lyckades kvala in från 17-åringsklassen även om det var riktat till 18-åringar. Det kändes bra.

Vid EYOF-tävlingarna fick Ståhlberg indikationer kring var han ligger i jämförelse med den europeiska eliten, även om tävlingarna inte alls gick enligt hans förhandsplaner.

Alexander Ståhlberg har vunnit många medaljer i P17-klassen.
Medaljregn för "Tjalle" Ståhlberg vid FM i vinter. Alexander Ståhlberg har vunnit många medaljer i P17-klassen. Bild: Privat. längdskidåkning,alexander ståhlberg

– Det gick dåligt. I sprint som är min sämsta gren slutade jag på 24:e plats och det var sist och slutligen min bästa notering. Distansloppen landade kring 30:e och 40:e plats.

– Marginalerna i tävlingarna blev ganska stora då en ett av loppen snöade bort. De som åkte iväg med minsta startnummer vann med nästan tre minuter. Jag fick springa i nedförsbackarna efter ett rejält snöfall, precis som nästan alla andra, skrattar Ståhlberg.

De internationella tävlingarna gav ändå mersmak till den grad att den 16-åriga Ståhlberg medger att han gärna åker ungdoms-OS i Lausanne våren 2020.

– Nästa säsong är hela världen med i motsvarande tävlingar i Schweiz. Då är det dessutom för min egen åldersklass. Det är nog en målsättning för nästa säsong, att jag måste vara där. Eller, alltså, inte måste och så, men det räknar jag nog med för säsongen 2019-2020.

"Jag ser mycket av mig själv i honom"

Något som Ståhlberg också småningom kan börja räkna med är landslagsstatus via utmanarlandslaget, även om den officiella ålderskategoriseringen är under 20-åringarnas landslag.

Men då är Ståhlberg också en mångsidig men ännu rå talang.

Skidtränaren Matias Strandvall har stött på Ståhlberg vid idrottsgymnasiet, där Oravissonen för tillfället går sitt första år – ett självklart val enligt honom själv.

Matias Strandvall utbildar sig till tränare på Norrvalla.
Strandvall tränar Ståhlberg vid gymnasiet. Matias Strandvall utbildar sig till tränare på Norrvalla. Bild: Yle längdskidåkning,Vörå,Norrvalla Folkhälsan,Österbotten,rullskidåkning,Matias Strandvall,campus norrvalla

– Styrkan kommer från bakgrunden, den är mångsidig. Jag ser mycket av mig själv i honom via den starka förankringen i fotbollen. Sommaren kan vara ett pass på rullskidor på morgonen och sen fotboll och det är mycket lyckat. Han är ivrig, har bra uthållighetsegenskaper och en syreupptagningsförmåga på helt annan nivå än vad till exempel jag hade, beskriver Strandvall.

Ståhlberg spelar fotboll i division fyra under sommaren med Norrvalla FF.

Han är, kanske föga överraskande, en löpstark ytter.

Debut på seniornivå

I helgen får Matias Strandvall dessutom tävla mot Alexander Ståhlberg, då den unge Oravaisbon från slagfältstrakterna vid Bodholmen gör debut på senior-FM – ett FM där skidpensionären Strandvall gör blixtcomeback i IF Minkens led.

– Det stämmer Jag kör fredag, lördag och söndag. På fredag kör jag i par med Anton Damlin.

– Det är första gången jag ställer upp på senior-FM. Jag kan inte direkt gå in med samma förväntningar som i egna FM-tävlingar i år, det är viss klasskillnad ändå när alla från Iivo Niskanen är med och tävlar. Det är otroligt bra att få vara med och lära sig tidigt var det hela går ut på och hur det går till, säger Ståhlberg.

Vid de FM-tävlingar som Yle sänder blir det alltså lagsprint, normaldistans och jaktstart för Alexander Ståhlberg.

– Som skidlöpare är jag nog bättre ju längre distansen är. Jag har uthålligheten via löpningen och fotbollen och det ger mig mycket grund att stå på.

I praktiken är skidåkningen internationellt på väg åt det diametralt motsatta håller med fokus på explosivitet och tempoväxlingar, istället för långt och monotont nötande enligt gammal modell.

Håller Alexander Ståhlberg på att växa upp till en skidåkare av fel typ?

– Nej då. Det tror jag nog inte. Jag har sagt åt min tränare (Jonas Lindell, red. anm.) att jag till nästa år vill träna för att förbättra mina sprintegenskaper. Jag vill bli rappare och snabbare som åkare, med uthålligheten behöver jag inte jobba så mycket. Dessutom är jag jämn i bägge teknikerna, belyser han.

Norrmanen Klæbo kung i skidspåren.
Ståhlbergs förebild är en norrman. Norrmanen Klæbo kung i skidspåren. Bild: /All Over Press Johannes Høsflot Klæbo

Med Johannes Høsflot Klæbo som förebild och fyra individuella FM-medaljer i bakfickan från säsongen 2018-2019 är det bara att vänta och se.

Han kommer dessutom från trakter där unga män gjort stora ting tidigare i historien. Alexander Ståhlberg har vuxit upp ett stenkast från den mytomspunna bron som bär underlöjtnant Wilhelm von Schwerins namn.

Schwerins karriär tog slut på tok för tidigt i Kalajoki.

Alexander Ståhlbergs karriär har bara börjat.

Edelfelts "Wilhem von Schwerin"
Edefelts "Wilhelm von Schwerin". Edelfelts "Wilhem von Schwerin" Wilhelm von Schwerin, illustration till Finland i 19:de seklet,Wilhelm von Schwerin