Hoppa till huvudinnehåll

Gör lyxiga textildekorationer i guld eller annan metallnyans

Vill du ha unika kläder? Dölja fläckar på gamla textilier eller ge personliga gåvor? Gillar du dessutom när det är lite glans och lyxig känsla så kan du prova på den här enkla tekniken.

två kuddar, en väska och en babybody med guldtryck
Kuddar, väska och babybody med guldtryck gjorda med schablon. två kuddar, en väska och en babybody med guldtryck Bild: Yle/ Esa Saari Strömsö,Textiltryckning,Kuddar,guld

Med textilfolie och textilfoliepasta (som fungerar som ett lim till textilfolien) kan du måla eller trycka egna motiv på tyg. Använd köpta eller egengjorda schabloner, tygtrycksram eller pensel och lyxa till kläder, väskor, kuddar eller andra textilier.

Vill du ha ett tryck som är helt jämnt och ser stämplat ut så använd en tygtrycksram. Nästan samma resultat kan uppnås med schablon och skumgummidutt men ytan blir lite mer schatterad.

Vill du ha en riktigt schatterad, levande yta så använd pensel. Använder du pensel lönar det sig att blanda i mer förtunning än vid tryck med schablon.

Trycker du med ram använder du enbart textilfoliepasta utan förtunning.

Observera att tygets struktur och tjocklek påverkar resultatet! Ett grövre vävt eller stickat tyg ger inte samma jämna resultat som ett lakanstyg.

Du behöver:

 • texttilfolie i önskad färg
 • textilfoliepasta (lim för textilfolie)
 • förtunning till textilfoliepastan om du använder pensel eller vanliga scahbloner
 • schablon eller tygtrycksram med önskad bild
 • skumgummibit
 • bakplåtspapper
 • strykjärn
 • hårfön

Obs! Använd ingen ånga på strykjärnet under processen.

Två kuddar med guldmönster
Två kuddar med guldmönster Bild: Yle/ Esa Saari Textiltryckning,tygtryck,Strömsö,Kuddar

Gör så här:

 1. Stryk kuddfodralet eller det du vill göra mönster på. Använd också gärna klisterpapper på rulle för att ta bort ludd och lösa partiklar från tyget.
 2. Sätt ett bakplåtspapper inne i kuddfodralet, väskan eller tröjan så att textilfoliepastan inte tränger igenom och fläckar ner baksidan.
 3. Sätt schablonen på plats. Blanda textilfoliepasta med förtunning, 1 msk av vardera på ett fat.
 4. Hand som håller skumgummidutt, schablon, tyg och limburk
  Den uttunnade limpastan duttas på schablonen. Hand som håller skumgummidutt, schablon, tyg och limburk Bild: Yle/ Lee Esselström tygtryck,Strömsö
 5. Dutta skumgummit i pastan och sedan på schablonen så att figuren blir täckt. Limmet ska vara jämnt och utan klumpar. Lägger man för mycket lim kommer det att rinna ut och figuren blir inte lika tydlig.
 6. Lyft bort schablonen och blås torrt med hårfön.
 7. Lägg ett bakplåtspapper på den torra lim-bilden och stryk 10 sekunder med 2 prickar varmt strykjärn (160 grader). Limmet smälter under bakplåtspappret och blir jämnt och snyggt och glansigt. Låt bakplåtspappret ligga på tills allt svalnat.
 8. Klipp till en bit textilfolie som täcker mönstret. Lägg det med den matta (grå sidan) mot tyget och över hela figuren. Ta ett nytt bakplåtspapper och lägg på.
 9. strykjärn på bakplåtspapper
  Tryck och håll strykjärnet på bilden i 10 sekunder. strykjärn på bakplåtspapper Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö,tygtryck,strykjärn
 10. Pressa nu 10 sekunder på hela bilden med 2 prickar varmt strykjärn (160 grader) utan ånga. Låt bakplåtspappret ligga kvar tills allt svalnat.
 11. Guldfärgad textilfolie lyfts från tyget och motivet framträder
  Guldfärgen från textilfolien fastnar där det finns limpasta. Guldfärgad textilfolie lyfts från tyget och motivet framträder Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö,tygtryck,guld
 12. Dra försiktigt loss textilfolien. Där det fanns lim har nu guldet eller metallfärgen från textilfolien fastnat.
 13. Sätt på ett nytt bakplåtspapper och tryck en gång till med två prickar varmt strykjärn i 10 sekunder. Låt svalna under bakplåtspappret.
 14. Textilien går att tvätta på avigan i 30 grader (den går att tvätta varmare men nyansen mattas något i högre temperaturer).
Guldhjärta tryckt på babybody
Hjärta tryckt med schablon på en babybody Guldhjärta tryckt på babybody Bild: Yle/ Esa Saari tygtryck,Strömsö