Hoppa till huvudinnehåll

Hur ska vi rädda klimatet och hur ska föräldraledigheten ordnas? Västnyländska riksdagskandidater fick svara på väljarnas frågor

Människor i direktsändning
Sara Wilson, Matias Kaihovirta och Jenny Paajes frågade ut riksdagskandidaterna i Yle Västnylands valdebatt. Människor i direktsändning Bild: Yle / Patrik Rosström Riksdagsvalet i Finland 2019,riksdagsval,Valdebatt,Nyland,Västnyland,Raseborg,val,partier,politiker,sara wilson

Småbarnsmamman och mångsysslaren Sara Wilson från Backgränd i Karis ville veta om staten borde gå in och stöda landsbygden. Hon var en av tre västnylänningar som grillade fyra riksdagskandidater från regionen.

Miljö, utbildning och trafik var ämnen som bland annat debatterades när de tre västnyländska väljarna mötte de fyra västnyländska riksdagskandidaterna i en direktsänd valdebatt.

Miikka Soivio (Saml), Alm Nyman (Vf), Anita Westerholm (SFP) och Johan Kvarnström (SDP) fick alla slita för att övertyga de kritiska väljarna om att just de borde sitta i riksdagen.

De träffades i Yle Västnylands direktsända valdebatt som gick av stapeln i Västra Nylands folkhögskola i Karis. 28.3.

Miljö och landsbygd intresserar

Sara Wilson är för tillfället mest hemma med sina tre barn, som alla är under skolåldern. För henne är klimatet den fråga som engagerar mest.

- Men som Backgrändbo med spretig utkomst är jag också väldigt intresserad av landsbygdsfrågor rent generellt, allt från infrastruktur till jordbruk och centralisering, säger hon.

Hur kan vi nå jämlikhet i samhället?

Matias Kaihovirta är historiker och bor i Karis. Eftersom han pendlar till Helsingfors är kustbanan väldigt viktig. Hans frågor handlar mycket om att att överbrygga klyftor och sträva efter jämlikhet i samhället.

- Min fråga är om det är möjligt överhuvudtaget och hur vi ska göra. Jag vill ha konkreta svar från kandidaterna. Min andra fråga handlar om vinster i välfärden, om det är okej och varför.

Frågor om barn och unga engagerar

Janny Paajes bor i Sjundeå och jobbar som verksamhetsledare i Luckan i Kyrkslätt. Barn och ungas välmående är frågor som står henne nära om hjärtat.

- Att minska barnfattigdom och se till att skolorna fortsättningsvis håller en hög nivå. Det är något vi kan vara stolta över. Sedan att unga inte ska slås ut.

Här kan du höra hur kandidaterna presenterar sig själv och vad de tre väljarna tycker om deras framförande: