Hoppa till huvudinnehåll

Medieuppgifter: Södra Österbotten i fokus i sexbrottsutredning - alla offer finländare

CKP
CKP berättade om avslöjandena på onsdagen. CKP Bild: Lehtikuva CKP

Den omfattande sexualbrottshärva som Centralkriminalpolisen berättade om på onsdagen har under dagen kompletterats med mediernas rapportering. Fem finländare misstänks har utnyttjat barn sexuellt och också spridit barnpornografiskt bildmaterial.

Ilta-Sanomat skriver att den huvudmisstänkte är en 57-årig man som arbetar inom resebranschen.

Han ska ha drivit ett turistföretag i Norra Finland. Han misstänks för grov våldtäkt av barn. Det ska ha skett tillsammans med en annan man.

Vid Centralkriminalpolisen vill kriminalöverkonstapel Sari Sarani varken förneka eller bekräfta uppgiften.

Offren är finländska pojkar

Offren misstänks vara sex till antalet och alla är pojkar. Enligt Sarani är de finländska medborgare.

Pojkarna var vid tidpunkten för brottet mellan 6 och 15 år gamla och de var drogade under akten eller tvingade på annat sätt.

Ilkka: Södra Österbotten central plats

Det har också visat sig att brotten med största sannolikhet har skett i Västnyland och Österbotten, eftersom åtalen kommer från åklagarämbetena i de här regionerna.

Tidningen Ilkka vet berätta att största delen av offren och de misstänkta gärningsmännen är från Södra Österbotten. Den huvudmisstänkte ska också ha sina rötter i Södra Österbotten, men flyttade norrut för några år sedan.

Enligt Ilkka är det möjligt att alla domar i härvan kommer att utfärdas i Seinäjoki.

Enligt CKP har sexbrotten i huvudsak skett på mycket små orter - därför måste de hemlighållas.

Läs mera:

Polisen misstänker: Fem finländare med i en internationell sexbrottshärva – material med brutalt utnyttjande av barn har producerats i Finland

Polisen har utrett en omfattande sexualbrottshärva där barn har utnyttjats sexuellt och där de misstänkta också har haft och spridit bildmaterial där barn utnyttjas. Bland det material som förts in i Finland finns mycket grovt våld mot barn.