Hoppa till huvudinnehåll

Norges justitieminister avgår - sambon misstänkt för sabotage och hotelser mot honom

Justitieminister Tor Mikkel Wara tillhör det högerpopulistiska Fremskrittspartiet
Den avgående justitieministern Tor Mikkel Wara tillhör det högerpopulistiska Fremskrittspartiet Justitieminister Tor Mikkel Wara tillhör det högerpopulistiska Fremskrittspartiet Bild: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET Norge,Tor Mikkel Wara

Norges justitieminister Tor Mikkel Wara avgår, knappt två veckor efter att han tog ledigt från sitt arbete av familjeskäl.

Hans sambo Laila Anita Bertheussen greps av den norska säkerhetspolisen PST den 14 mars misstänkt för att ha försökt tända eld på Waras bil som stod parkerad utanför parets hem.

Orsaken lär ha varit att ge sken av en upptrappade hotbild mot Wara.

Bertheussen frigavs senare och hon själv bedyrade att hon inte hade iscensatt något hot mot sin familj så som säkerhetspolisen misstänkte.

Tor Mikkel Wara säger nu att han lämnar regeringen av personliga skäl.

- De sista veckorna har varit tuffa för min familj. Jag meddelade (statsminister) Erna (Solberg)I att jag vill avgå som justitieminister. Beslutet är mitt eget och jag fattade det eftersom någon annan behöver mig mer än regeringen, sade Wara som tillhör det högerpopulistiska Fremskrittspartiet.

Han hann vara minister i knappt ett år innan han avgick.

Polisen utför husrannsakan i Tor Mikkel Waras hus
Säkerhetspolisen utförde husrannsakan i Tor Mikkel Waras hus i samband med att sambon greps den 14 mars Polisen utför husrannsakan i Tor Mikkel Waras hus Bild: EPA-EFE/Ole Berg-Rusten Norge,Tor Mikkel Wara

Han har tidigare utsatts för hotelser och anklagelser om rasism och nynazism, trots att han anses vara en relativt moderat politiker.

Från december i fjol till mars i år utsattes Wara minst fem gånger för olika sabotageförsök nära familjens hus i Oslo.

Den norska säkerhetspolisen meddelade på torsdagen att sambon är misstänkt i sju olika fall av sabotage och hotelser mot Wara. Sambon blev formellt delgiven misstanke på torsdagen.

Statsminister Erna Solberg sade nyligen att gripandet av hans sambo kom som en total överraskning och att det var tragiskt för Waras familj.

– Wara bad om ledigt. Vi utser samtidigt trafikminister Jon Georg Dalen till tillförordnad justitieminister, sade Erna Solberg, för knappt två veckor sedan.

Källa: NRK