Hoppa till huvudinnehåll

Samlingspartiets kandidater i Östnyland anser att kampen mot klimatförändringen får kosta - och att vin ska säljas i mataffären

Vinflaskor hos Alko
Vinflaskor hos Alko Bild: YLE skumvin

Inför riksdagsvalet presenterar Yle Östnyland riksdagskandidater från den del av regionen som vi bevakar. Turen har nu kommit till Samlingspartiet.

I Nylands valkrets ställer partiet upp med 36 kandidater och av dem kommer två från Östnyland: Nina Uski från Borgå och Sibbobon Heikki Vestman. Båda två är aktiva lokalpolitiker.

Nina Uski är företagare inom reklambranschen samt fullmäktige- och stadsstyrelseledamot i Borgå.

Heikki Vestman är jurist och fullmäktigeordförande i Sibbo.

Båda två har utförligt motiverat sina egna ståndpunkter i olika frågor i Yles valkompass.

När det gäller klimatförändringen är de båda två eniga och håller delvis med påståendet: Finland bör vara en föregångare i kampen mot klimatförändringen, även om det skulle innebära ökade kostnader för finländarna.

Ballong med Samlingspartiets logotyp.
Ballong med Samlingspartiets logotyp. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Samlingspartiet

I sina svar kommer de ändå med en hel del reservationer. Bland annat så här förklarar Heikki Vestman sin åsikt i valkompassen:

Ekonomisk tillväxt och att lindra klimatförändringen utesluter inte varandra. Finlands konkurrenskraft får inte förstöras … Det behövs kloka lösningar och internationella aktioner … En koltull borde införas för produkter som tillverkas på ett nedsmutsande sätt och som importeras från länder utanför EU.

För Yle Östnyland säger Nina Uski så här om klimatförändringen:

- Klimatfrågan är väldigt viktig, men vi måste samtidigt se till att allas vår vardag kan levas utan att den försvåras mer. Bilskatten skulle kunna sänkas för fordon som har låga utsläppsvärden.

En central fråga för Samlingspartiet är hur social- och hälsovårdstjänster ska produceras.

I Yles valkompass är båda kandidaterna delvis av en annan åsikt till påståendet: Social- och hälsovårdstjänster ska produceras i första hand som offentliga tjänster.

En läkare med blå plasthandskar och ett stetoskop runt halsen.
En läkare med blå plasthandskar och ett stetoskop runt halsen. Bild: Mostphotos läkare,hälsovård,sjukvård,Stetoskop

- Den offentliga och den privata sektorn bör verka sida vid sida. Kunderna får nu vänta allt för länge på vård på den offentliga sidan och det blir i längden dyrt för samhället, säger Nina Uski.

I valkompassen flaggar Heikki Vestman för servicesedeln:

Utlokalisering är inte den bästa lösningen. Med hjälp av servicesedeln får människor själva en möjlighet att välja den bästa vårdproducenten. En strikt kontroll av, och stränga sanktioner är ett måste, inom social- och hälsovårdstjänsterna.

Slut på förmynderi

Båda två stöder tanken på att mataffärer borde få sälja vin och starkare öl.

- Jag ser egentligen ingen orsak till varför inte vin skulle kunna finnas i mataffären, god mat och gott vin hör ihop. Om man jämför med läget i till exempel Spanien eller Portugal, så betalar vi i Alko mer än de för sämre vin, säger Nina Uski.

I valkompassen skriver Heikki Vestman om förmynderi:

Finländarna har allt för länge omyndigförklarats när det gäller alkoholfrågor. Konsumtionen har inte ökat trots att alkoholförsäljningen har blivit friare. Det är dags att gå över till en europeisk praxis och tilltro.

Så här gjorde vi

I februari skickade vi e-post till de 9 etablerade riksdagspartierna och bad dem rekommendera 1-3 riksdagsvalskandidater som talar svenska.

Partierna fick själva ställa kandidaterna i prioritetsordning. Vår önskan var att kandidaterna i fråga skulle bo i någon av de kommuner som Yle Östnyland bevakar, alltså Sibbo, Borgå, Lovisa, Lappträsk, Mörskom eller Pyttis.

Om partierna inte hade svensktalande kandidater i de kommunerna fick de i stället rekommendera finskspråkiga kandidater.

Yle Östnyland presenterar i tur och ordning de 9 etablerade partiernas östnyländska kandidater utgående från hur de har svarat på frågor i valkompassen. Varje parti presenteras enskilt både på webben och i radio.

Utöver det här ordnar vi två östnyländska valdebatter i radio med svensktalande kandidater. En sammanfattning av debatterna landar också på webben.