Hoppa till huvudinnehåll

"Visar åt alla flickor att motorsport inte är exklusivt för män" – Emma Kimiläinen med och skriver historia då damerna får egen formelserie

Finska Emma Kimiläinen i formulaserien W Series.
Emma Kimiläinen. Finska Emma Kimiläinen i formulaserien W Series. Bild: imago/All Over Press Sweden/All Over Press Formula,kvinnor,Emma Kimiläinen

Den 4-5 maj skrivs ett stycke motorsporthistoria då W Series kör igång i tyska Hockenheim. Det handlar om den första racingserien som består av endast damer – och en av de som rattar en bil är finländska Emma Kimiläinen.

Det har talats om ett nytt sätt för damer att ta sig till och med hela vägen till formel 1. I år ska nämligen den nya motorsportsserien ”W Series” köra igång.

W Series publicerade på torsdagen namnen på de 18 förare som kommer att delta i serien. En av dem är finländaren Emma Kimiläinen.

Det var sammanlagt 54 förare som kvalade in till serien. Milla Mäkelä ratades redan i det första kvalskedet. Utöver de 18 ordinarie förarna nämndes också fyra reservförare.

Damerna kommer alla att köra sex lopp – i Hockenheim i Tyskland, Circuit Zolder i Belgien, Misano i Italien, Norisring i Tyskland, TT Circuit i Nederländerna och Brands Hatch i Storbritannien – mellan maj och augusti.

Den sammanlagda prissumman som damerna gör upp om är 1,5 miljoner dollar.

Samtliga damer kommer att ratta en Tatuus F-318 formel 3-bil.

"Kommer att bli tuffa bataljer på banan"

– Jag går in för att ta hem rubbet, säger Kimiläinen självsäkert till Yle.

– Man kan inte nöja sig med något mindre än så. Jag har realistiska möjligheter att lyckas med det, men allt måste klaffa isåfall. Så är det alltid i motorsport, fortsätter hon.

Kimiläinen nämner själv japanska Miki Koyama och spanska Marta Garcia som de vassaste utmanarna till titeln. Men hela fältet håller hög nivå, påpekar hon.

– Vi kommer att få se en drös stora framtidslöften på banan. Det ska nog bli tuffa bataljer, lovar 29-åriga Kimiläinen, som är seriens äldsta förare.

Emma Kimiläinen.
Emma Kimiläinen. Emma Kimiläinen. Bild: Tomi Jokela / All Over Press Emma Kimiläinen

Kimiläinen sticker inte under stol med att hon tidigare var väldigt skeptiskt inställd till hela konceptet med en skiljd damserie.

Men hon har ändrat sig.

– Meningen är att ge oss möjligheten att utvecklas till förare som också kan utmana killarna i de andra serierna. Det här är också en fantastisk möjlighet för oss att visa unga flickor är motorsport inte bara är något exklusivt för män, säger Kimiläinen.

– Jag har märkt hur seriösa alla arrangörer är med det här. Under kvalen hade vi inga tekniska problem över huvudtaget. Allt var fixat väldigt bra, fortsätter hon.

Coulthard: "Ska få visa att de håller samma nivå"

F1-profilen David Coulthard är en av bakgrundskrafterna bakom serien. Enligt honom stöder inte den nuvarande serieuppbyggnaden damer tillräckligt bra.

– Ifall man vill nå en fundamental förändring i resultatet så måste man fundamentalt förändra processen som tar en dit. W Series är just det – en fundamental förändring som ger damerna helt nya möjligheter att nå de högsta nivåerna inom motorsport, sade han tidigare till BBC.

David Coulthard, 2015.
David Coulthard. David Coulthard, 2015. Bild: EPA / All Over Press coulthard

Den senaste damen att köra i formel 1 var italienskan Lella Lombardi år 1976. Enligt Coulthard är det allt annat än uteslutet att någon dam i framtiden kunde nå serien igen.

– Kunde de bli lika bra som Lewis Hamilton? Det kan jag inte svara på. Men det som jag vet är att det finns en hel del killar i F1 i dag som inte är nära på lika bra som Lewis. Vi vill helt enkelt att damerna ska få en plattform att visa vad de går för – att de håller samma nivå, säger han.

Det bästa ur förarnas perspektiv? Att de helhjärtat kan satsa på sporten utan att tvingas oroa sig om ekonomin.

– Vi behöver inte satsa pengar alls på körandet. Det är en extremt bra grej, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport