Hoppa till huvudinnehåll

Bekräftat: Tuomas Sammelvuo tar över Rysslands volleybollandslag – är det här det tuffaste finländska tränaruppdraget någonsin?

Tuomas Sammelvuo, EM 2017.
43-årige Tuomas Sammelvuo har hunnit bygga en fin tränarkarriär. Tuomas Sammelvuo, EM 2017. Bild: imago / Newspix / All Over Press Tuomas Sammelvuo

Tuomas Sammelvuo tecknade idag ett 2+2-årigt kontrakt med det ryska landslaget i volleyboll. Ryssland är grenens stormakt och Sammelvuos utnämning är en mycket tung merit.

Tuomas Sammelvuo kommer att lämna sin post i det finska landslaget och tar istället över som ny chefstränare för Ryssland. Den slutliga bekräftelsen kom då Sammelvuo på fredagen tecknade ett 2+2-årigt kontrakt med det ryska förbundet.

Sammelvuo har tränat Finland sedan 2013 och skulle ha haft kontrakt fram till 2020. Vem som tar över efter Sammelvuo är fortfarande oklart.

Finländaren tränar också det ryska klubblaget Kuzbass Kemerovo och han talar flytande ryska. Enligt ryska uppgifter kommer Sammelvuo att fortsätta i Kemerovo.

Ryssland hör till giganterna i volleyboll

Ryssland vann OS-guld 2012 och EM-guld senast 2017. Fjolårets VM resulterade ändå ”bara” i sjätteplats vilket i Ryssland räknas som ett grovt misslyckande.

Ryssland hör till de absoluta toppnationerna i volleyboll och frågan är om inte Sammelvuos utnämningen är den tuffaste finländska tränarnyheten någonsin.

Alpo Suhonen var chefstränare för NHL-laget Chicago Blackhawks år 2000, Jukka Jalonen har tränat KHL-storklubben SKA S:t Petersburg, och Henrik Dettmann har vunnit VM-brons som chefstränare för Tysklands basketlandslag.

Jalonens VM-guld med ishockeylejonen bör också räknas som en tung merit, men om man tänker på tränaruppdrag utomlands så finns det inte många andra som kan mäta sig med de ovannämnda.

Vilket tränaruppdrag väger tyngst?

Tuomas Sammelvuo, Rysslands volleybollandslag
46.4% (58 röster)
Alpo Suhonen, Chicago Blackhawks
31.2% (39 röster)
Henrik Dettmann, Tysklands basketlandslag
16.8% (21 röster)
Jukka Jalonen, SKA S:t Petersburg
4.0% (5 röster)
Något annat, vad? Kommentera!
1.6% (2 röster)
Antal avgivna röster: 125