Hoppa till huvudinnehåll

”Blev en jäkligt tung bana” – inga fler comebackar för Strandvall som lovar fixa en ny partner åt Haarala

Matias Strandvall.
Matias Strandvall fick jobba hårt för att hänga med i FM. Matias Strandvall. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Matias Strandvall

Matias Strandvall gjorde en kort comeback till tävlingsspåret då han tillsammans med Juuso Haarala åkte in på sjätte plats i FM-lagsprinten. Strandvall som räknat med en lätt bana fick det kämpigt i Äänekoski.

IF Minken slutade på sjätte plats i lagsprinten. Matias Strandvall och Juuso Haarala förlorade med 33 sekunder till Puijon Hiihtoseuras Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen som tog hand om FM-guldet.

– Inte den bästa dagen. Det blev en tuff tävling då Iivo startade jättehårt. Det räckte inte riktigt idag, säger Minkens ankare Haarala till Yle Sporten.

Strandvall som gav upp elitsatsningen efter i fjol var i dag tillbaka i tävlingsspåret för första gången den här vintern. Den tidigare sprintkanonen tackade ja till Haaralas inbjuda för bara två veckor sedan.

Banan i Äänekoski skulle inte vara omöjligt tuff och Strandvall hoppades på att några hårda träningspass skulle räcka för att få fram en tillräcklig fart.

– På papper skulle det vara en lätt bana, liten höjdskillnad och troligtvis stakning. Jag tänkte att vi kan ha en chans, berättar Strandvall.

– Om det skulle ha handlat om Ruka med en ordentlig uppförsbacke så skulle jag inte ens ha funderat på att komma med. Men nu tänkte jag att vi kanske kan klara oss om jag tränar lite. Men på grund av föret så blev det ändå en jäkligt tung bana.

Trots att resultatet kanske inte var det som Minken-åkarna hoppats på så menar Haarala ändå att han är nöjd med Strandvalls insats.

– Jag uppskattar att han kom med och han kämpade bra, säger Haarala.

Fokus på nya talanger

Haarala säger också att han bra kunde tänka sig att tävla med Strandvall igen nästa säsong, men Strandvall själv är inte lika ivrig.

– Jag lovade redan Juuso att vi inom FSS och föreningen ska fixa en ny partner åt honom, det är mitt mål som tränare, säger Strandvall som jobbar i Vörå idrottsgymnasium

– Vi har lovande unga åkare på kommande. Jag ser inget hinder till att Minken inte skulle kunna ta medalj i lagsprinten redan nästa år.

Med andra ord så kommer det inte att bli några fler comebackar för Matias Strandvall.

– Jag går tillbaka till pension från skidspåret och nu ska vi satsa på att få fram nya talanger från Svenskfinland.

Mäki sur på Niskanen

Segern i sprintstafetten gick alltså till Iivo Niskanens och Perttu Hyvärinens Puijon Hiihtoseura som vann med 3,20 sekunders marginal till Pohti Skiteam.

Silverlagets ankare Joni Mäki var inte nöjd med Niskanens tilltag i den sista växlingen. Niskanen hade redan gett över till Hyvärinen då Mäki snubblade på Niskanens skida och föll.

– Jag har i alla fall själv blivit lärd att man inte ska göra några rörelser i sidled då man växlar, man ska bara åka framåt. Då kan den som kommer bakifrån åka förbi på någondera sidan, förklara Mäki till Yle Urheilu.

Joni Mäki.
Joni Mäki. Joni Mäki. Bild: Lehtikuva Joni Mäki,längdskidåkning

– Jag tycker att det gick helt fel. Om jag inte skulle ha fallit så hade jag helt säkert varit med i segerkampen.

Efter målgången fräste Mäki åt Niskanen men efteråt ville han inte minnas precis vad han sagt åt OS-vinnaren.

– Det harmade nog rejält. Det är tråkigt att det sker onödiga saker som leder till att man inte kommer åt att tävla ordentligt, säger Mäki.

Pohti Skiteam gjorde en protest efter tävlingen, men slutresultatet ändrades inte.