Hoppa till huvudinnehåll

Brister i rekryteringen gör att rektorstjänsten vid VNF ledigförklaras på nytt

Västra Nylands folkhögskola.
Tre ansökningar kom in under första rundan. Västra Nylands folkhögskola. Bild: Yle/Minna Almark Västra Nylands Folkhögskola,folkhögskolor,Karis,Västnyland

Rektorstjänsten vid Västra Nylands folkhögskola i Karis är ledig igen. I början av året fattades beslutet att den nuvarande rektorn Henrik Grönroos skulle få fortsätta på posten, men efter att en sökande ansett beslutsprocessen osaklig öppnar man ansökningen igen.

- Det lämnades in en begäran om omprövan på beslutet som styrelsen behandlade i februari. Styrelsen beslöt att undanröja beslutet om val av rektor och att öppna upp ansökningen igen, förklarar styrelseordföranden Ann-Katrin Bender (SFP).

Hänvisar till lagen om jämställdhet

Bender säger att det i begäran hänvisas till lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män och att beslutsprocessen varit osaklig.

I den första rundan kom tre ansökningar in och de tas i beaktande även den här gången.

Orsaken att man ledigförklarade rektorstjänsten redan två år efter att Henrik Grönroos fungerat som rektor var att det pågick en utredning om en eventuell sammanslagning av folkhögskolor då Grönroos anställdes.

Det var med andra ord inte helt klart hur framtiden för Västra Nylands folkhögskola skulle se ut. När det blev klart att det inte blir någon fusion beslöt man rekrytera en rektor för fast tjänst.

- Att rektorstjänsten nu ledigförklaras som tillsvidare är ren formalia, förklarade Bender då.

Ansökningstiden går ut den 15 april och man strävar efter att besätta tjänsten från och med den 1 juni.