Hoppa till huvudinnehåll

Honka förväntas utmana HJK om guldet: ”Har jättebra spelare på flera positioner”

Honkaspelare står med armarna i luften
Honkaspelare står med armarna i luften Bild: Matti Raivio/All Over Press fotboll,FC Honka

Frågar man spelare och tränare i ligaklubbarna så är det två lag från huvudstadsregionen som sticker ut extra mycket i guldkampen den här säsongen. Regerande mästarna HJK och grannen i Esbo FC Honka.

HJK har varit den stora dominanten i fotbollsligan under 2010-talet. Klubben har spelat hem sju av de nio senaste gulden och även den här säsongen ligger favorittrycket på Helsingforsklubben.

Under ligans upptaktsträff var det också HJK som lyftes fram som största guldkandidaten och med FC Honka som främsta utmanare. Esbolaget gjorde en stark säsong i fjol då man som nykomlingar slutade fyra och nu är väntevärdet att man är ännu vassare.

– Det handlar om två bra lag och det jag har sett i vinter så verkar det bli väldigt jämnt. HJK har testat lite nytt, ändrat i sitt spelsystem och tagit in spelare förvånansvärt sent, säger Ilves tränare Jarkko Wiss.

VPS lagkapten Sebastian Strandvall pekar till och med ut Honka som större favorit än HJK.

– Jag håller Honka som förhandsfavorit. Det baserar jag på att de hållit sin grund från förra året men gjort väldigt bra nyförvärv och har jättebra spelare på flera positioner.

– För det tredje och viktigaste tycker jag att under senare halvan av förra säsongen spelade Honka den bästa fotbollen i Finland, säger Strandvall.

Sebastian Stradvall skjuter
Sebastian Strandvall. Sebastian Stradvall skjuter Bild: Samppa Toivonen / All Over Press Sebastian Strandvall,fotboll,Vaasan Palloseura

KuPS siktar uppåt

IFK Mariehamns tränare Peter Lundberg slänger också fram KuPS som den främsta utmanaren till HJK och Honka.

– Honka, HJK och KuPS ser absolut starka ut, men jag har sagt tidigare också att fotbollsligan är så jämn att får ett lag ihop många pusselbitar på en säsong så kan det nå väldigt långt.

– Det är HJK som egentligen sticker ut lite normalt sett. Annars, om man får en fullträff som RoPS i fjol och vi 2016 så kan allt hända.

Tror du att HJK går lättare att rubba i år än andra säsonger?

– Det är svårt att säga. De har värvat mycket på slutet och de får säkert ihop det bättre än i finska cupen. Det är lite för tidigt att säga för de har många nya spelare. Det ska bli intressant att se HJK och vi möter ju dem i första matchen, säger Lundberg.

I KuPS siktar man på att ta ytterligare ett kliv uppåt efter ett silver och ett brons de två senaste säsongerna.

– Vi ska försöka förbättra från ifjol och lyckas vi skärpa oss på en del punkter så tror jag att vi kommer ett steg närmare. Mycket avgörs sedan av hur mycket HJK och Honka utvecklats.

– HJK är alltid starka men jag hoppas på ett jämnare fält i år. Om man ska dra någon slutsats just nu så är det väl att det är jämnare i täten, säger Petteri Pennanen som är lagkapten i KuPS.

Läs mera:

Hur går det i Fotbollsligan? Du hinner ännu delta i #ligatipset2019!

Två nya lag och ett helt nytt spelsystem men #ligatipset2019 är sig likt. Ta chansen, utmana dina kompisar och visa att du är det största kunskapsoraklet i fotbolls-Finland när det kommer till att sia placeringarna i landets högsta serie.

Läs mera:

Ambassadören Adelina Engman förutspår skräll i årets fotbollsliga: "HJK har varit väldigt starka men jag tror att de får se sig besegrade i år"

Den 3 april är det deadline för årets ligatips i fotboll och nytt för i år är att ambassadören för tävlingen är en kvinna. Chelseaproffset Adelina Engman följer numera den inhemska ligan på distans från ett åländskt perspektiv och tror att HJK:s får svårt att ro hem titeln i år.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport