Hoppa till huvudinnehåll

"Hoppas våra europeiska vänner låter ett ljus brinna så vi hittar vår väg tillbaka" - brexit väcker drömmar om ett självständigt Skottland och ett enat Irland

Alyn Smith fotograferad i EU-parlamentet den 27 mars 2019.
Alyn Smith har representerat skotska självständighetspartiet SNP i EU sedan 2004. Om några veckor kan hans karriär som EU-parlamentariker vara över. Alyn Smith fotograferad i EU-parlamentet den 27 mars 2019. Bild: Petri Raivio / Yle Alyn Smith

De kommande veckorna blir avgörande för brexitprocessen. Europaparlamentariker från Skottland och Nordirland hoppas kunna vara en del av EU även i fortsättningen - med eller utan Storbritannien.

Strasbourg

Det ringer för plenum i Europaparlamentet. Parlamentariker från 28 länder skyndar mot dörren till plenisalen för att hinna i tid till omröstningarna.

Rutinerna är mer än bekanta för Europaparlamentarikern Alyn Smith som sitter i parlamentet sedan 2004 som representant för skotska självständighetspartiet SNP.

Om Skottland fortsättningsvis kommer att vara representerat i Europaparlamentet beror på de beslut som parlamentet i London fattar under de närmaste veckorna.

- Personligen gör det mig ledsen. Skottland röstade för att vara en del av de europeiska familjen. Vi vill stanna, inte bli utsläpade mot vår egen vilja, förklarar Smith.

Kommer kraven på självständighet att öka?

Enligt Smith är det bara en tidsfråga innan frågan om ett självständigt Skottland kommer upp på dagordningen igen. Han säger att många skottar som var mot självständighet i folkomröstningen år 2014 har tänkt om till följd av brexithärvan.

- Lyckas vi inte slopa brexit för Storbritannien som helhet så ligger frågan om Skottlands självständighet igen på bordet.

- Om det är vår väg tillbaka (till EU) så hoppas jag att våra europeiska vänner låter ett ljus brinna så att vi hittar vår väg tillbaka.

Situationen har förändrats sedan 2014

Samtidigt ser situationen annorlunda ut för Skottland i dag om man jämför med 2014 då 55 procent av invånarna i Skottland röstade för en fortsatt union med Storbritannien.

Då var antagandet att ett självständigt Skottland hade kunnat ansöka om EU-medlemskap och därmed bevara en öppen gräns till Storbritannien.

I en situation där Skottland skulle bryta sig loss från ett Storbritannien som lämnat EU skulle man plötsligt ha att göra med en mer invecklad gränsproblematik.

- Vi har ett annorlunda scenario och en annorlunda dynamik, medger Smith.

Martina Anderson fotograferad i Europaparlamentet i Strasbourg den 27 mars 2019.
Till vilken union vill invånarna i Nordirland helst höra? frågar sig Martina Anderson. Martina Anderson fotograferad i Europaparlamentet i Strasbourg den 27 mars 2019. Bild: Rikhard Husu / Yle Martina Anderson

En del av Storbritannien eller EU?

Hos nordirländska Europaparlamentarikern Martina Anderson har veckans plenum väckt blandade känslor.

Samtidigt som Andersson är tacksam över att ha haft möjlighet att arbeta i parlamentet sedan 2012 så beklagar hon att det faktum att Nordirland kanske inte kommer att vara representerat i EU-parlamentet om några veckor.

Hon säger att många i Nordirland resonerar i samma banor.

- Opinionsundersökning efter opinionsundersökning visar att kontinentalplattorna har flyttat på sig på Irland. Folk vill få frågan: Vilken union vill ni tillhöra? Vill ni vara en del av Storbritannien eller vill ni stanna kvar i EU?

Är den irländska fredsprocessen hotad?

I parlamentet representerar Anderson Sinn Féin, ett parti som strävar efter att förena den irländska republiken och Nordirland. Hon säger att brexitprocessen gett förespråkarna av ett enat Irland vatten på kvarn.

- Brexit har utan vidare bidragit till att stimulera diskussionen, samtidigt som frågan varit på agendan länge.

Anderson roar sig över framtiden för fredsprocessen på Irland och för alla de arbetstillfällen som kan gå förlorade om Storbritanniens utträde ur EU blir verklighet.

- Jag är djupt oroad över de tusentals arbetstillfällen som hotas av brexit. Det handlar inte bara om den skada det (brexit) gör på Nordirland utan på effekterna på hela den irländska ön.

Läs mera:

May i händerna på det hårdnackade partiet DUP - nordirländarna oroliga över gränsen och minns ett blodigt förflutet

Nordirlands lilla - men mäktiga - demokratiska unionistparti DUP är viktigt för den brittiska premiärministern Theresa May.

Läs mera:

"Situationen är kaotisk - vi väntar och ser vad som händer", säger Labourgruppens ledare i EU-parlamentet inför avgörande brexitbeslut

Storbritannien är på randen av att göra ett stort misstag i och med brexit, säger ledaren för brittiska Labourpartiets delegation i EU-parlamentet, Richard Corbett. Storbritanniens EU-utträde kan sätta punkt för hans kvartssekellånga karriär som parlamentariker och rådgivare i Bryssel.

Läs mera:

Brittiska parlamentet gav inga klara brexitbesked - röstade ner alla förslag på bordet

Det brittiska parlamentet fick inte till stånd någon klarhet i hur brexit ska kunna föras vidare med majoritetsstöd. Alla förslagen röstades ner av ledamöterna.