Hoppa till huvudinnehåll

Krista Pärmäkoskis fantastiska spurt gav nytt guld i lagsprint – fall i sista växlingen kostade mycket krafter för Joni Mäki

Krista Pärmäkoski jublar då hon korsar mållinjen
Krista Pärmäkoski var starkast i spurten. Krista Pärmäkoski jublar då hon korsar mållinjen Bild: Vesa Pöppönen / AOP längdskidåkning,Krista Pärmäkoski

Det blev favoritsegrar då FM i Äänekoski inleddes med lagsprint. Ikaalisten Urheilijat vann damtävlingen medan guldet på herrsidan gick till Puijon Hiihtoseura. Joni Mäki föll i den sista växlingen och kunde inte utmana Puijos ankare Perttu Hyvärinen på målrakan.

Redan i ett tidigt skede stod det klart att tre lag skulle göra upp om medaljerna i damernas lagsprint i FM. De tre favoriterna Kainuun Hiihtoseura, Hämeenlinnan Hiihtoseura och Ikaalisten Urheilijat skapade en stor lucka till de andra lagen på den andra etappen

Stora luckor uppstod också mellan de tre lagen i täten under tävlingen men på den sista etappen var det ändå kamp om guldet. Krista Pärmäkoski och Laura Mononen gick in på målrakan sida vid sida.

Pärmäkoski som hämtat in nästan 15 sekunder på sin sista etapp hade krafter kvar och spurtade ner Mononen då hon förde Ikaalisten Urheilijat till det andra raka guldet i lagsprint.

– Jag trodde inte att jag skulle orka till slutet men jag fick fast Laura och gav sedan allt på målrakan. Visst är det viktigt att försvara guldet, säger Pärmäkoski till Yle.

Anita Korva från Kainuun Hiihtoseura fick ge sig på den sista etappen och gick i mål 17,4 sekunder efter Pärmäkoski.

IF Minken med Julia Häger och Andrea Julin i laget kämpade hela tiden om fjärdeplatsen i tävlingen men på den sista etappen fick Julin ge sig i en spurtduell och laget slutade på sjunde plats.

Maaret Pajunoja och Krista Pärmäkoski ler mot kameran
Maaret Pajunoja och Krista Pärmäkoski tog guld. Maaret Pajunoja och Krista Pärmäkoski ler mot kameran Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Krista Pärmäkoski,Maaret Pajunoja

Mäki föll vid den sista växlingen

I herrarnas tävling gick Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen segrande ur guldkampen. Puijon Hiihtoseuras ankare Hyvärinen fick en liten lucka till Joni Mäki från Pohti Ski Team vid den sista växlingen då Mäki körde ihop med Niskanen och föll.

Mäki fick sedan jaga under hela den sista etappen och kom i kapp Hyvärinen då man närmade sig stadion men hade sedan inget att hämta på målrakan.

Hyvärinen körde hem guldet med en marginal på tre sekunder ner till en besviken Mäki.

– Det här är en stor grej för oss. Det hårda jobb vi lagt ner har gett resultat, säger Hyvärinen.

SkiTeam 105 med Aleksi Parttimaa och Lauri Vuorinen knep bronset.

IF Minken med comebackande Matias Strandvall och Juuso Haarala gjorde en bra insats men var aldrig med i medaljkampen. Ankaret Haarala förde till slut laget i mål på sjätte plats.

Resultat:

Damer:
1. Ikaalisten Urheilijat 25.38,42
(Maaret Pajunoja, Krista Pärmäkoski)
2. Hämeenlinnan Hiihtoseura +1,16
(Anni Kainulainen, Laura Mononen)
3. Kainuun Hiihtoseura +17,44
(Anne Kyllönen, Anita Korva)
-------------------
7. IF Minken +1.07,82
(Julia Häger, Andrea Julin)

Herrar:
1. Puijon Hiihtoseura 21.34,24
(Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen)
2. Pohti Ski Team +3,20
(Heikki Korpela, Joni Mäki)
3. SkiTeam 105 +4,52
(Aleksi Parttimaa, Lauri Vuorinen)
-----------------
6. IF Minken +33,0
(Matias Strandvall, Juuso Haarala)

Läs också