Hoppa till huvudinnehåll

Londonföretag i blåsväder: brexit skrämmer bort arbetstagarna

Kaupunki kuvattu 1.2.2013
Mörka moln över London. Kaupunki kuvattu 1.2.2013 Bild: EPA London

I Storbritannien är den enda säkerheten kring brexit just nu själva osäkerheten. Det här sätter hård press på de brittiska företagen, särskilt då arbetstagare från andra EU-länder väljer att lämna landet. I London är utmaningen som störst eftersom arbetskraften i staden till 25 procent består av immigranter.

Londons handelskammare rapporterar att allt färre företag i London än tidigare rekryterar ny personal. De som fortfarande gör det har allt svårare att hitta personer med rätt kompetens.

Det här är enligt handelskammaren en direkt följd av brexit, eftersom många EU-medborgare från andra EU-länder börjat lämna Storbritannien sedan folkomröstningen 2016.

Typisk pub i London
Till exempel pubar och restauranger i London drivs till stor del av utländsk arbetskraft. Typisk pub i London Bild: Malin Lindholm London,pub,företag,Brexit,Ye Olde Watling

Företag i London anpassar sig efter osäkerheten

John Cullen Lighting är ett 35 år gammalt brittiskt belysningsföretag i London. Företaget glädjer sig inte åt den politiska osäkerheten brexit har skapat, men försöker på bästa möjliga sätt anpassa sig efter situationen.

Företaget har bland annat expanderat sin affärsverksamhet internationellt i snabbare takt än planerat på grund av brexit.

- Under de senaste åren har vi öppnat kontor i Paris, Dubai och Mumbai, säger Peter van der Kolk, företagets direktör.

John Cullen Lighting i London
Det här är John Cullen Lightings visningsutrymme i London. John Cullen Lighting i London Bild: Malin Lindholm belysning,lampor,London,Brexit,företag,showroom,blommor,inredning (verksamhet),möbler,design,John Cullen Lighting

De hade planerat den här expansionen oberoende av brexit men gjorde den snabbare på grund av den politiska osäkerheten i landet.

John Cullen Lighting sneglar på den nordiska marknaden

John Cullen Lighting har också hittat den nordiska marknaden, närmare bestämt Sverige. Företaget började förra året samarbeta med en distributör där.

- Förhoppningsvis kommer vi att se en utökning också på resten av den nordiska marknaden i framtiden, säger van der Kolk.

Peter van der Kolk på John Cullen Lighting i London
Peter van der Kolk lämnade det finska företaget Helvar för fem år sedan för att börja arbeta på John Cullen Lighting. Peter van der Kolk på John Cullen Lighting i London Bild: Malin Lindholm London,Brexit,belysning,Peter van der Kolk

Särskilt hoppas han att företaget ska få ett fotfäste i Helsingfors en vacker dag, eftersom Finland är en speciell plats för honom.

- Det är ett land som ligger nära mitt hjärta eftersom jag har arbetat där, berättar van der Kolk.

Peter van der Kolk har arbetat på det finska belysningsteknikföretaget Helvar i 7 år som företagets utvecklingsdirektör. Han är själv ursprungligen från Holland men är numera brittisk medborgare.

John Cullen Lighting i London
Som ett relativt litet företag kan John Cullen Lighting anpassa sig snabbt till nya politiska förändringar. John Cullen Lighting i London Bild: Malin Lindholm belysning,lampor,blommor,möbler,London,Brexit,showroom,John Cullen Lighting

Värst för företagen är osäkerheten

Londonföretag är tre gånger mera beroende av immigranter än resten av Storbritannien. Särskilt inom turismen, den administrativa sektorn och inom service- och byggnadsbranschen är behovet av utländsk arbetskraft stort.

Brexit skrämmer bort både personal och investerare― Sean McKee, London Chamber of Commerce and Industry

På handelskammaren i London stöder man Theresa Mays brexit-avtal med EU, och anser att vilket avtal som helst är bättre än inget alls. Här anser man också att själva osäkerheten kring brexit är det allra värsta för företagen.

- Det skrämmer bort både personal och investerare, förklarar Sean McKee, direktör för samhällskontakter på handelskammaren i London.

Sean McKee och Steven Reilly-Hii på London Chamber of Commerce
Sean McKee och Steven Reilly-Hii på handelskammaren i London hoppas att det brittiska parlamentet använder förlängningstiden av Storbritanniens utträde ur EU förnuftigt. Sean McKee och Steven Reilly-Hii på London Chamber of Commerce Bild: Malin Lindholm London,Brexit,London Chamber of Commerce & Industry,Reilly-Hii

McKee påpekar att det brittiska parlamentet har erkänt att EU-medborgare har börjat lämna Storbritannien efter EU-folkomröstningen, och det här är mycket dåligt för London.

I handelskammares senaste undersökning kommer det fram att över hälften av företagen i London har svårigheter att rekrytera personal med rätt kompetens just nu.

- På lång sikt kommer det här att skada Londons ekonomi, säger McKee.

Kunderna flyr fältet

Också på John Cullen Lighting har man lagt märke till förändringar sedan folkomröstningen för nästan 3 år sedan. Det här eftersom företagets kunder har börjat röra på sig i allt högre grad.

- En del av våra kunder som är entreprenörer och fastighetsutvecklare har redan slutat intressera sig för London och påbörjat nya projekt i till exempel Sri Lanka och Mauritius, förklarar van der Kolk.

Tidningsartikel om John Cullen Lighting i London
John Cullen Lighting fokuserar på att utveckla lyxbelysning för både inomhus och utomhus bruk. Tidningsartikel om John Cullen Lighting i London Bild: Malin Lindholm belysning,tidningar,London,Tidningsartikel,John Cullen Lighting

Det här förklarar varför det också är viktigt för företaget att expandera internationellt.

- Vi vill försäkra oss om att vi kan agera snabbt och på så sätt få en större marknadsandel, säger van der Kolk.

Här kan du se på TV-nytt:s inslag om företagen i London på Arenan:

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes