Hoppa till huvudinnehåll

Nya avslöjanden kring barnporrhärvan - huvudmisstänkt hade flera uppdrag vid Töysä församling

Krp:n rakennus vantaalla.
Krp:n rakennus vantaalla. Bild: Markku Rantala / Yle Centralkriminalpolisen (CKP),Vanda

Den huvudmisstänkte i den omfattande barnporrhärva, som Centralkriminalpolisen är i färd med att utreda, har länge varit verksam vid församlingen i Töysä i Södra Österbotten. Där torde han ändå inte ha gjort sig skyldig till något brottsligt.

Alavo församling, dit Töysä numera hör, berättade på torsdag på sin webbplats om mannens förflutna. Han har bland annat varit ledamot av kyrkofullmäktige i Töysä och medlem av kyrkorådet, samt ingått i ansvarsgruppen för församlingens barn- och ungdomsverksamhet.

Mannen, som nu är 57 år, har även under kortare perioder varit anställd vid församlingen. Somrarna 2011-2013 tjänstgjorde han som nattvakt på skriftskolläger.

Enligt kyrkoherden i Alavo, Jussi Peräaho, arbetade mannen utomhus. Hans uppgift var att hålla uppsikt över eventuella störande element utanför lägret. Men han var aldrig ensam med ungdomarna - även nattetid fanns det både präst och ungdomsledare på lägren.

- Inget tyder på att de här arbetsuppdragen hade koppling till brottslig verksamhet. Polisen har inte heller varit i kontakt med församlingen, säger Peräaho till nyhetssajten Kotimaa24.

Köpte metamfetamin för kontanter

Centralkriminalpolisen uppgav i onsdags att man misstänker sammanlagt fem finländska män för sexförbrytelser mot minderåriga åren 2004-2018. Offren är sex pojkar, som då brotten begicks var mellan sex och femton år gamla.

De misstänkta ingår i en omfattande barnpornografiring, som enligt CKP var verksam i flera europeiska länder. Av förundersökningen framgår att en del av de finländska barnen blev bedövade med metamfetamin innan de utsattes för övergrepp.

Övergreppen varierade från visning av porr för barnen till timslånga våldtäkter mot de drogade offren. Uppgifter som Yle fått visar att 57-åringen misstänks för just de grövsta typerna av brott.

57-åringen har även sysslat med andra typer av brottslighet. I augusti 2018 dömde Helsingfors tingsrätt honom för narkotikabrott till villkorligt fängelse i ett halvår. Vid ett tiotal tillfällen åren 2014-18 hade han köpt metamfetamin av en man i Helsingfors.

Enligt åklagaren hade mannen köpt narkotika för cirka 45 000 euro allt som allt. För det mesta hade han behandlat köpen kontant.

Turistföretagare och hundvän

57-åringen har enligt uppgifter från skilda källor till Yle varit något av en mångsysslare. Då han var bosatt i Södra Österbotten drev han företag inom naturturism, och blev även känd som flitig insändarskribent i framför allt företags- och kyrkliga frågor.

För något år sedan flyttade mannan till Lappland, där han fortsatt verka som turistföretagare.

Därtill visar företagsregistret att mannen varit suppleant i styrelsen för ett klädesföretag, vars produkter är populära bland skinheads och nynazister. Företaget meddelar på sin webbplats att dess butik i Helsingfors är stängd och Nordiska motståndsrörelsen hävdar på sin egen webbplats att 57-åringen inte är aktivist i rörelsen.

Därtill visar mannens Youtube-historik att han intresserat sig för material om satansdyrkan, något som även Centralkriminalpolisen noterat. Samtidigt har han på sina nu borttagna sociala mediekonton gärna poserat med en hund.

Församlingen erbjuder samtalshjälp

Trots att 57-åringen inte längre bor i Södra Österbotten, är bestörtningen över hans förehavanden stor i regionen.

Får man tro Kotimaa24 är brottsmisstankarna just nu det allmänna samtalsämnet i Alavo och Töysä, såväl där folk träffas som på sociala medier.

Kyrkoherde Jussi Peräaho uppmanar alla eventuella offer att höra av sig till polisen.

- Vi är självklart beredda att erbjuda församlingsmedlemmarna samtalshjälp, om historien väcker ångest. Vi reagerar utgående från situationen, säger Peräaho.