Hoppa till huvudinnehåll

Polischefer: Organiserad brottslighet är det största hotet mot säkerheten i Europa - "Vid sidan av de albanska ligorna ser motorcykelgängen ut som söndagsskolebarn"

Medlemmar från motorcykelblubben Nattens vargar i Slovakien på väg till Berlin för att fira andra världskrigets slut.
Medlemmar från motorcykelblubben Nattens vargar i Slovakien på väg till Berlin för att fira andra världskrigets slut. Medlemmar från motorcykelblubben Nattens vargar i Slovakien på väg till Berlin för att fira andra världskrigets slut. Bild: EPA/JAKUB GAVLAK nattens vargar

Det är en dyster bild som polismyndigheterna målar upp om nuläget och framtiden vad gäller den organiserade brottsligheten i Europa och i Finland. Den organiserade brottsligheten ökar våldsamt i Europa och därmed också vårt land.

Den bedömningen gjorde Europolchefen Jari Liukku och överkommissarie Christer Ahlgren vid Centralkriminalpolisen vid gemensam presskonferens i Helsingfors på fredagen.

Enligt Liukku är den organiserade brottsligheten i dag det största hotet mot den interna säkerheten i EU-länderna.

Det finns allt fler ligor

De brottsliga organisationerna har blivit fler de senaste åren. År 2013 bedömde Europol att det fanns 3 600 brottsliga organisationer i Europa, i dag är de minst 5 000.

En man i kostym och en man i polisuniform sitter vid ett bord.
Jari Liukku från Europol och polisöverdirektör Seppo Kolehmainen på dagens presskonferens. En man i kostym och en man i polisuniform sitter vid ett bord. Bild: Lehtikuva Jari Liukku,Europol,poliser

Organisationerna fungerar som företag - de försöker maximera sin vinst och verkar lyckas mycket bra i det. De är ytterst hierarkiska till sin natur och har en stark ledning, säger Liukku.

De sysslar vanligtvis med två eller flera brottstyper: Narkotikaförsäljning, människosmuggling, ekonomiska brott och egendomsbrott, finns på paletten.

- Det kan också handla om direkta miljöbrott, då farliga ämnen dumpas i mindre nogräknade länder.

Ligorna gör stora vinster

Myndigheterna har enligt Liukku inte varit framgångsrika i kampen mot den organiserade brottsligheten - bara 1,1 procent av den ekonomiska nyttan av brottsligheten har konfiskerats.

- Det betyder att 98,9 procent av den ekonomiska "vinsten" blir kvar hos brottslingarna.

Liukku berättar hur säkerheten i EU-länderna påverkas av den organiserade brottsligheten.

- Det sker fler våldsdåd, skjutningar, knivhuggningar på offentliga platser. Det här har ökat särskilt i Sverige, Nederländerna och Storbritannien. Bara i Sverige föll 40 personer offer för den organiserade brottsligheten i fjol.

Jätteutbud på droger - också efterfrågan ökar

Samtidigt ökar dödsoffren indirekt genom ökat narkotikabruk, förfalskade livsmedel och läkemedel, påpekar Liukku.

Just nu är utbudet av narkotika enormt, säger Liukku. Knark finns hur mycket som helst.

- Syntetiska droger tillverkas på löpande band i bland annat Polen och Nederländerna, och de brottsliga ligorna gör stora vinster. Samtidigt ökar efterfrågan på droger överallt, säger han.

Muuntohuumeiden valmistamista.
Muuntohuumeiden valmistamista. Bild: Yle, MOT narkotika,designade droger,Syntetiska droger,narkotika (användning)

Europols taktik är inte att beslagta knark eller gripa småbrottslingar.

- Det är organisationernas ledning och centrala personer som vi måste komma åt, säger han.

Läget allvarligt också i Finland

Överkommissarie Christer Ahlgren vid CKP betecknar läget som allvarligt, inte bara i Europa, utan också Finland. Det är många brottsliga ligor som är på väg till Finland.

ahlgren
Christer Ahlgren från CKP ahlgren Bild: Lehtikuva Polis

- Till en början hade vi Hells Angels, Bandidos och Canonball MC, men i dag har vi sju etablerade organisationer med 800 medlemmar. Till de nyare hör United Brotherhood, Satudara MC och Outlaws MC.

Därutöver har vi den gränsöverskridande brottsligheten, det vill säga utländska ligor som opererar här, säger Ahlgren.

Nattens vargar har inte utfört brott i Finland

Ryska Nattens vargar och deras underförening RMI (Russian Motorcyclist International), har inte utfört några brott i Finland, säger Ahlgren.

RMI har ca tio medlemmar i Finland, men de har inte placerat sig på någon särskild ort utan finns utspridda i de södra delarna av landet, säger Ahlgren.

Nattens vargar, the Night Wolves, i Brest, Ryssland.
Nattens vargar, the Night Wolves, i Brest, Ryssland. Bild: EPA/TATYANA ZENKOVICH brest

En annan ny organisation är Shark Rider MC, som har sitt ursprung i Thailand, och har goda kontakter till thailändska ligor.

- Vi har också tecken på att brottslingar från Albanien håller på att få fotfäste i Finland. Deras våldsmetoder är ytterst brutala. Vid sidan av de albanska ligorna ser de västklädda motorcykelgängen ut som söndagsskolebarn, säger Ahlgren.

Läs också