Hoppa till huvudinnehåll

”Vårt budskap går in genom det ena örat och ut genom det andra” – tyskarna protesterar mot upphovsrättsdirektivet

Demonstration mot den då föreslagna artikel 13. Berlin den andra mars 2019.
Demonstration mot den då föreslagna artikel 13. Berlin den andra mars 2019. Demonstration mot den då föreslagna artikel 13. Berlin den andra mars 2019. Bild: EPA-EFE/JENS SCHLUETER Berlin

I Tyskland fortsätter protesterna mot EU:s mycket omstridda upphovsrättsdirektiv. Kritiken riktar sig i första hand mot kristdemokratiska CDU, som genom att ställa sig bakom reformen anses ha vänt de yngre väljarna ryggen.

Inför omröstningen i Europaparlamentet protesterade omkring 200 000 mänskor runtom i Tyskland mot det omstridda direktivet och i synnerhet dess artikel 13 om så kallade uppladdningsfilter.

Sedan beslutet i tisdags har demonstrationerna fortsatt trots att besvikelsen bland många av de främst unga demonstranterna nu är stor.

– Många är förstås frustrerade och frågar sig om protesten var till någon nytta, men samtidigt är vi också många som är övertygade om att kampen måste fortsätta och att vi på nytt måste dra ut på gatorna och utmana beslutsfattarna.

– Jag ser ändå att vi redan nu har kunnat få vissa politiker att tänka om, säger youtubaren Saso som i Nürnberg organiserade en demonstration med över 3 000 deltagare.

Tysk-fransk kohandel?

I Tyskland riktas nu kritikernas ilska i synnerhet mot kristdemokraterna, som delvis har varit drivande kraft bakom direktivet.

#NiemehrCDU – aldrig mer CDU heter devisen och den populära hashtaggen på Twitter.

– Man får känslan av att det är lobbyisternas pengar som gäller och att kristdemokraterna inte längre är värst intresserade av vad en stor mängd väljare tycker.

Ilskan mot CDU förstärks ytterligare av att den kristdemokratiske Europaparlamentarikern Daniel Caspary i en intervju beskyllde demonstranterna för att ha fått betalt för att protestera.

– Jag skulle ha haft mycket nytta av de 450 euro han talar om, men jag har nog inte sett till några pengar, säger Saso.

Tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) skriver också om omfattande kohandel mellan Tyskland och Frankrike i frågan om upphovsrättsdirektivet.

Enligt FAZ ska kristdemokraterna ha ställt sig bakom det för Frankrike viktiga direktivet i utbyte mot att Frankrike inte ställer sig på tvären i frågan om det omstridda gasledningsprojektet Nord Stream 2.

Demonstrationer inför Europavalet

Sedan flera veckor tillbaka diskuteras i Tyskland också politikers inställning till demonstrationer där unga har huvudrollen.

Det handlar bland annat om demonstrationerna mot artikel 13 och klimatprotesterna.

– För vissa partier verkar de ungas budskap gå in genom det ena örat och ut genom det andra, säger Saso och hon förutspår att kristdemokraterna kan komma att märka av det här i Europavalet i slutet av maj.

– Under våra kommande demonstrationer kommer vi såklart att uppmana folk att gå och rösta.

– Vi tar inte ta ställning för något parti men vi vill påminna om att noggrant kolla vad partierna skriver i sina program, bland annat i frågor som rör internet, säger youtubaren Saso.