Hoppa till huvudinnehåll

Yles partimätning: Stödet för Sannfinländarna ökar - SDP backar, men är fortfarande störst i landet

Yles partimätning mars/2019 i grafikform.
Yles partimätning mars/2019 i grafikform. Bild: Yle partier,Grafik,väljarstöd för partier,partimätning

Sannfinländarna är nu landets tredje största parti med ett stöd på 15,1 procent i Yles färska partimätning. I februari månads opinionsundersökning låg stödet för Sannfinländarna på 13,3 procent.

Socialdemokraterna är fortfarande det enda partiet med ett stöd på över 20 procent, men SDP backar sedan partimätningen i februari. Stödet ligger nu på 20,1 procent jämfört med 21,3 i februari.

Samlingspartiet, Sannfinländarna, Centern och De gröna är tätt inpå varandra.

Samlingspartiet ligger tvåa med 15,8 procent och trea är Sannfinländarna med 15,1. Centern får 14,4 och De gröna 13 procent.

Så här gjordes mätningen:

Taloustutkimus har telefonintervjuat 1954 18–79-åriga finländare om vilket parti de skulle rösta på om riksdagsvalet hölls nu.

1222 av dem uppgav vilket parti de stöder.

Intervjuerna gjordes under perioden 6.3.-26.3.2019.

Felmarginalen är +/- 2,3 procentenheter.

Enligt Tuomo Turja på Taloustutkimus som har gjort telefonintervjuerna har Sannfinländarna fått nya väljare bland soffliggare.

- En fjärdedel av de nya väljarna kommer från soffliggare och några har tidigare stött Centern, säger Turja.

Partiets största nya väljargrupp är män över 50 år. Sannfinländarnas nya väljarna är enligt Tuomo Turja jämnt fördelade över hela landet och kommer ofta från landsbygden och mindre orter.

Förutom Sannfinländarna har stödet för Vänsterförbundet ökat en aning. Också Centern går framåt men bara ytterst marginellt.

Enligt Tuomo Turja från Taloustutkimus upplevde Centern ett litet uppsving veckan efter att regeringen hade avgått, men det uppsvinget räckte inte länge.

Regeringens avgång påverkade Centerns stöd i form av en liten uppgång veckan efter, men gav inget uppsving efter det.

Stödet varierar i olika partimätningar

Resultatet i Yles partimätning skiljer sig mycket från resultatet i Helsingin Sanomats senaste mätning som publicerades för en dryg vecka sedan.

I den mätningen hade Sannfinländarna ett stöd på 11,1 procent, jämfört med 15,1 i Yles mätning. Samlingspartiet hade 18,1 procent i tidningens mätning och 15,8 i den mätning Taloustutkimus har gjort för Yle.

Tuomo Turja från Taloustutkimus har svårt att förklara exakt vad skillnaderna beror på eftersom han inte är insatt i hur Helsingin Sanomat har gjort sin partimätning.

Han påpekar att Helsingin Sanomat hade gjort undersökningen några veckor tidigare, det påverkar resultatet.

Enligt Turja syns trenderna tydligast då man jämför trenderna i samma partimätning.

- Då man funderar på olika partimätningar lönar det sig alltid att jämföra med samma instans tidigare mätning. Om man ser på våra mätningar är stödet ganska långt på samma nivå, förutom att stödet har sjunkit för SDP och stigit för Sannfinländarna.

Nästan 40 procent är fortfarande osäkra

Tuomo Turja från Taloustutkimus lyfter upp att bara 62,5 procent av väljarna vet vilket parti de stöder trots att riksdagsvalet närmar sig med stormsteg.

- Om nästan 40 procent inte anmäler vilket parti de stöder är det en stor potential.

I en opinionsundersökning strax efter senaste riksdagsval år 2015 svarade ungefär tio procent av de tillfrågade att de hade fattat beslut om vem de skulle rösta på först i sista stund.

Tuomo Turja ser tecken på att den här trenden håller i sig också i riksdagsvalet den 14 april.

Valdeltagandet ligger enligt Turja troligen på samma nivå som i senaste riksdagsval.

Yles följande partimätning publiceras 11 april, några dagar före riksdagsvalet.

Läs mera:

Yles partimätning - hur skulle finländarna rösta om valet hölls nu?

Hur skulle finländarna rösta om det var val idag? Vilket parti har störst stöd bland kvinnor och vem lockar flest under 35-åringar? Här är Yles färskaste partimätning.

Val