Hoppa till huvudinnehåll

Biskopskandidaterna i debatt - hur skiljer sig Bo-Göran från Sixten?

Om drygt en vecka väljer 700 präster och lekmän ny biskop för Borgå stift. Det är antingen direktorn Sixten Ekstrand eller kyrkoherden Bo-Göran Åstrand som efterträder den nuvarande biskopen Björn Vikström som ska bli lärare och forskare vid Åbo Akademi.

Första omgången i biskopsvalet blev en rysare. Utmanaren Liisa Enckell gick nästan till final med 152 röster. De konservativas Harry S. Backström gick oväntat bra med 108 röster. Men ringrävarna Bo-Göran Åstrand och Sixten Ekstrand tog hem spelet med 198 röster respektive 188 röster.

Båda lämpliga, men jag vill inte välja nån. Bo-Göran är folkligare och Sixten mera akademisk
― Lisa Enckell

Valets andra omgång 10.4 blir en uppgörelse mellan två manliga präster i samma ålder med en likartad bakgrund. Vad skiljer de två kandidaterna åt? frågar Svenska Yle i en stream på Arenan. Du får gärna komma in med dina egna frågor till de två kandidaterna.

Biskopen är chef för stiftets präster och stiftets ansikte utåt. Jobbet är alltså både tufft och viktigt. Här följer en kort presentation av de två finalkandidaterna.

Sixten Ekstrand (f. 1960) är direktor vid Kyrkans central för det svenska arbetet och teologie doktor
Sixten Ekstrand
Sixten Ekstrand Bild: Yle/Carina Bruun sixten ekstrand

Sixten Ekstrand (f. 1960) är direktor vid Kyrkans central för det svenska arbetet och teologie doktor. Ekstrand har ett brett kontaktnät inom kyrkan och till väckelserörelserna.

Han har tidigare varit stiftsdekan vid domkapitlet, professor i praktisk teologi vid Åbo Akademi, verksamhetsledare för Kyrkans Ungdom, chefredaktör för Kyrkpressen och församlingspräst i Pernå.

De konservativas kandidat Harry S. Backström testamenterar inte sina röster till Ekstrand.

- Åstrand är klar med sitt budskap. Det här gäller framför allt frågan om samkönade äktenskap, medan Ekstrand är oklar. Han säger både ja och nej samtidigt.

Bo-Göran Åstrand (f. 1964) är kyrkoherde i Jakobstads Svenska församling
Bo-Göran Åstrand.
Bo-Göran Åstrand. Bild: Yle/Mikaela Löv Biskopsvalet i Borgå stift 2019,Bo-Göran Åstrand

Bo-Göran Åstrand (f. 1964) är kyrkoherde i Jakobstads Svenska församling och var uppställd i biskopsvalen 2006 och 2009. Han gick in på tredje plats båda gångerna.

Åstrand har en bred erfarenhet av församlingsarbete. Han sitter i kyrkomötet som en av Borgå stifts prästrepresentanter. Han känner alltså både stiftet och rikskyrkan bra. Åstrand är däremot inte teologie doktor.

Lisa Enckell beskriver kandidaterna så här.

- Bo-Göran är mera församlingspräst, medan Sixten är mera akademiker och förvaltare. Båda har fördelar och nackdelar, säger Enckell.

Jag kommer att rösta blankt. Båda står för en teologi som jag inte har förtroende för
― Harry S. Backström

Valets andra omgång är också oerhört intressant eftersom ett knappt 50-tal röstberättigade avstod från att rösta i den första omgången. Till dem som inte kommer att rösta i nästa omgång sällar sig Harry S. Backström.

- Jag kommer att rösta blankt. Båda står för en teologi som jag inte har förtroende för, säger Backström.

Lisa Enckell får inte rösta och vill inte säga vem hon skulle stöda.

- Jag tycker om båda och de är båda lämpliga, men jag vill inte välja nån. Bo-Göran är folkligare och Sixten mera akademisk, sammanfattar Enckell.

Utfrågningen av biskopskandidaterna streamades direkt på Yle Arenan. Debattledare är Bettina Sågbom.

Ingressen korrigerad 15:15. Björn Vikström blir lärare och forskare vid Åbo Akademi, inte professor som det tidigare stod.