Hoppa till huvudinnehåll

De omfattande strömavbrotten i Venezuela fortsätter - Röda Korset skickar nödhjälp

En butik lyses upp med en mopedlampa på grund av strömavbrottet.
En butikfasad lyses upp med en mopedlampa på grund av strömavbrottet. En butik lyses upp med en mopedlampa på grund av strömavbrottet. Bild: EPA-EFE/RAYNER PENA Venezuela,Strömavbrott

I Venezuela har många städer igen råkat ut för omfattande strömavbrott. Avbrotten började på fredag och åtminstone huvudstaden Caracas samt städerna Marcaibo, Valencia, Maracay och San Cristóbal blev utsatta.

Det är tredje gången på tre veckor som landet utsätts för omfattande strömabrott. Avbrotten har gjort landets nöd ännu större än tidigare.

Uppemot var fjärde Venezolan behöver enligt FN omedelbar nödhjälp, vilket innebär omkring sju miljoner människor.

Strömavbrott har varit vardag i Venezuela, men den senaste tiden har avbrotten blivit betydligt mer omfattande.

Enligt experter kan strömavbrotten bero på bland annat korruption.

Människor korsar en gata under elavbrott i Caracas 7.3.2019
Mörk gata i Venezuelas huvudstad Caracas. Människor korsar en gata under elavbrott i Caracas 7.3.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Venezuela,Caracas,elavbrott

Nödhjälp på väg

Chefen för Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, Francesco Rocca, meddelade tidigare att det under de två följande veckorna kommer att skickas nödhjälp till Venezuela.

Organisationen räknar med att till en början kunna leverera nödhjälp till 650 000 personer.

Venezuelas President Nicolás Maduro har upprepade gånger hindrat nödhjälp från att levereras till landet. Enligt honom är nödhjälpen ett sätt för USA att genomföra en statskupp.

Källa: Yle