Hoppa till huvudinnehåll

HIFK fullbordade överraskningen – slog ut Pelicans och tog hand om den sista semifinalbiljetten

HIFK firar.
HIFK möter Kärpät i semifinal. HIFK firar. Bild: Matti Raivio/All Over Press HIFK Hockey,ishockey

Det var inte många som trodde att HIFK skulle spela i ishockeyligans semifinaler efter att Pelicans vunnit den första kvartsfinalsronden med 6–0. Efter en lördagsrysare i Helsingfors ishall är det ändå IFK som går vidare.

HIFK slog Pelicans med 2–1 och knep sin fjärde seger i kvartsfinalserien. Det här betyder att HIFK som slutade sexa i grundserien slog ut tabelltrean Pelicans med 4–2 i matcher.

HIFK som missade sin första matchboll på fredagen gick upp i ledning då guldhjälmen Erik Thorell slog in matchens första mål med 26 minuter på klockan.

Ledningen höll ända in i slutminuterna tills Jesse Saarinen utjämnade med knappa fyra minuter kvar. Domarna ville ännu granska om Saarinen spelat med handen men godkände målet efter en titt på reprisbilderna.

Det dröjde ändå inte länge för HIFK att gå upp i ledning igen. Hemmapubliken exploderade då Juha Jääskäs passning hittade Sakari Salminen som styrde in 2–1 förbi Juho Olkinuora då klockan visade 57.40.

Sakari Salminen gör mål.
Sakari Salminen gjorde segermålet. Sakari Salminen gör mål. Bild: Matti Raivio/All Over Press Sakari Salminen,HIFK Hockey,ishockey

Pelicans var ännu ytterst nära en ny kvittering då bara en minut återstod att spela . Lahtisspelarna hann redan lyfta armarna i luften för att fira en ny kvittering då pucken såg ut att kanske ha slunkit i mål under HIFK-målvakten Atte Engren.

Situationen granskades igen från video men den här gången var domen att målet inte godkändes.

Pelicans gjorde ännu en sista anstormning men utan resultat. HIFK vann med 2–1 och avancerade till ishockeyligans semifinaler som det fjärde och sista laget.

I semifinalen ställs HIFK mot grundserievinnaren Kärpät. Tappara och HPK möts i det andra matchparet.

Semifinalerna inleds nästa vecka. Kärpät och HIFK spelar sin första match på onsdagen, Tappara och HPK på torsdagen.

HIFK – Pelicans 2–1 (0–0,1–0,1–1)

26.08 1–0 Thorell (Eronen)
56.12 1–1 Saarinen (Mankinen,Jürgens)
57.40 2–1 Salminen (Jääskä)

HIFK till semifinal med 4–2 i matcher.

Läs också