Hoppa till huvudinnehåll

Många taxibilar i Nyland prickas för bristfälligheter - oklara prisuppgifter, taxametrar som saknas och rattfylleri

Grafik med en taxibil
Grafik med en taxibil Bild: Yle / Miro Johansson taxi

Mer än vartannat fordon inom taxiverksamheten visade sig ha någon bristfällighet när myndigheterna genomförde en gemensam razzia i Nyland i fredags, uppger polisen i Östra Nyland.

I fredags inspekterade polisen, Traficom och Skatteförvaltningen totalt 106 taxibilar som transporterar passagerare, med fokus på områden kring Helsingfors-Vanda flygplats och i Esbo.

I 63 av bilarna fanns något att anmärka på. I de flesta fall handlade det om att taxiåkarens namn, tillstånd och prisuppgifterna inte var klart synliga för passageraren.

I tre bilar saknades taxameter, och två av förarna visade sig vara efterlysta. I ett fall påträffades en förare som misstänks för grov rattfylla.

I de flesta fall var förarens körtillstånd i skick, liksom också själva bilen. Samtliga förare hade giltigt taxitrafiktillstånd.

"Det ser inte bra ut"

Överkommissarie Timo Leppälä vid Östra Nylands polis är bekymrad över resultatet i razzian.

- Om man värdesätter sitt eget arbete och vill bedriva yrket på ett sakligt sätt vore det bra att man har allt i skick, säger Leppälä till Yle Uutiset

Leppänen förundrar särskilt över dem som visade sig vara efterlysta, körde utan giltigt körtillstånd och den som körde omkring berusad.

- Inte ser det här ju bra ut inte. Så grova fall borde inte alls få förekomma i yrkestrafik, säger Leppälä.

Överkommissarien vill inte ta ställning om bristfälligheterna är ett resultat av den nya taxilagen som öppnade taxitrafiken för konkurrens i fjol.

Han medger dock att det brukar komma in aktörer som testar gränser alltid när verksamheten förändras.

Traficom meddelar för sin del att den här formen av gemensam övervakning ska bli bestående praxis.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes