Hoppa till huvudinnehåll

Minst fyra unga palestinier dödades då tiotusentals palestinier demonstrerade i Gaza för att fira årsdag

Palestinier springer undan tårgas i Gaza 30.3.2019
Palestinier springer undan tårgas i Gaza 30.3.2019 Palestinier springer undan tårgas i Gaza 30.3.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Gaza,palestinier,Israel,protester,demonstration,årsdagar

Minst fyra unga palestinier dödades i dag under demonstrationer i Gaza, uppger palestinska myndigheter.

Närmare 40 000 palestinier samlades under dagen vid gränsen mellan Gaza och Israel för att fira årsdagen av fjolårets våldsamma massprotester mot Israel.

Tre 17-åriga pojkar sköts till döds i samband med demonstrationer på olika ställen vid gränsen. Tidigt i morse innan protesterna hade inletts blev en 21-årig palestinier dödad efter en natt av stridigheter vid gränsstängslet.

Enligt myndigheterna skadades 64 människor.

Israelerna besköt demonstranterna med tårgasgranater och anklagade en del palestinier för att ha slängt stenar, bomber och brinnande bildäck på gränsvakter.

Bilden är tagen från Nahal Oz i Israel och visar palestinier som demonstrerar
Palestinier demonstrerar i Gaza 30.3.2019. Bilden är fotograferad i Nahal Oz i Israel Bilden är tagen från Nahal Oz i Israel och visar palestinier som demonstrerar Bild: AFP / Lehtikuva Gaza,palestinier,Israel,protester,demonstration,årsdagar

Palestinska aktivister klädda i färgglada västar försökte stoppa demonstranter från att närma sig gränsstängslet.

Hamas som styr i Gaza meddelade på fredag kväll att man hade kommit överens om att demonstranterna skulle hålla sig på avstånd från gränsstängslet.

- Vi tar oss till gränsen om vi så dör. Vi kommer inte att ge oss av, för vi kommer att återvända till vårt land, försäkrade den 21-årige Yusuf Ziyada, som hade målat sitt ansikte i den palestinska flaggans färger.

Palestinier demonstrerar i Malaka i Gaza 30.3.2019
Palestinier demonstrerar i Malaka i Gaza 30.3.2019 Palestinier demonstrerar i Malaka i Gaza 30.3.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Gaza,palestinier,Israel,protester,demonstration,årsdagar

Protesterna mot Israel har trappats upp under de senaste dagarna, inför årsdagen av veckolånga protester som började i fjol den 30 mars.

Våldsamt trots egyptisk medling

Demonstranterna protesterar mot Nakba, eller den så kallade "Stora katastrofen" då åtminstone 700 000 palestinier fördrevs eller flydde från sina hem efter det arabisk-israeliska kriget år 1948, i samband med att Israel blev självständigt.

Demonstranterna kräver att de får återvända till sina hem, men också ett slut på blockaden av Gaza som Israel och Egypten har upprätthållit i åratal.

- Jag avslutar skolan om ett år, min far är arbetslös och jag kan inte börja på universitet, så vem är skyldig? Israel, säger den 16-årige Mohammad Ali som deltog i protesterna.

- Jag vet inte hur många år som går tills våra liv förbättras, men vi måste fortsätta att protestera så länge som blockaden och Israels ockupation fortsätter.

israel har koncentrerat stridsvagnar vid gränsen mot Gaza för den händelse att våldsamheterna förvärras
Israel har koncentrerat stridsvagnar vid gränsen mot Gaza för den händelse att våldsamheterna förvärras israel har koncentrerat stridsvagnar vid gränsen mot Gaza för den händelse att våldsamheterna förvärras Bild: EPA-EFE/ATEF SAFADI Israel,Gaza

Egypten har försökt medla mellan Israel och Hamas för att i mån av möjlighet undvika våldsamheter och nya dödsoffer.

Det tycks inte ha hjälpt, utan våldsamheterna har trappats upp sedan i måndags då sju israeler skadades i palestinska raketattacker mot Tel Aviv. Israel svarade med omfattande missil- och flygattacker mot Gaza.

Protesterna infaller drygt en vecka före det israeliska parlamentsvalet den 9 april, då israelerna får säga sitt om de spända relationerna och våldsamheterna mellan Israel och palestinierna.

Källor: Reuters, AFP, AP

Över 30 000 palestinier i Gaza har samlats vid gränsen för att protestera mot Israel
Över 30 000 palestinier i Gaza samlades vid gränsen för att protestera mot Israel Över 30 000 palestinier i Gaza har samlats vid gränsen för att protestera mot Israel Bild: EPA-EFE/ATEF SAFADI Gaza,Israel

.

.