Hoppa till huvudinnehåll

Missnöje och apati präglar stämningen bland väljarna inför presidentvalet i Ukraina

Det syns knappt alls någon valreklam i Charkiv
Det syns knappt alls någon valreklam i Charkiv Det syns knappt alls någon valreklam i Charkiv Bild: Yle / Kerstin Kronvall Ukraina,presidentval

Missnöje och apati präglar stämningen bland väljarna inför presidentvalet i Ukraina. Kriget, korruptionen och fattigdomen är centrala teman.

Ukraina har genomfört viktiga reformer under de senaste åren: bankväsendet har rensats, gaspriserna har justerats och pensionsåldern har höjts. Det är allt beslut som förväntas leda till att landets ekonomi ska komma på fötter. Men samtidigt är det beslut som många invånare inte alls gillar.

Inför presidentvalet på söndag klagar många väljare på att Ukraina stampar på stället. Vissa tycker att inget gott har hänt sedan den förre presidenten Viktor Janukovytj flydde och den så kallade Euromajdan-revolutionen förde nya ledare till makten.

Nu deltar 39 kandidater i valet. Ursprungligen anmälde sig 44 kandidater, men vissa drog sig senare tillbaka.

Julija Tymosjenko är en av de mest erfarna spelarna i Ukraina
Julija Tymosjenko är en av de mest erfarna spelarna i Ukraina Julija Tymosjenko är en av de mest erfarna spelarna i Ukraina Bild: Yle / Kerstin Kronvall Ukraina,presidentval,Julija Tymošenko

Den verkliga kampen om topp-placeringarna står enligt opinionsmätningar mellan tre av kandidaterna: tv-kändisen Vladimir Zelenskij, president Petro Porosjenko och den förra premiärministern Julija Tymosjenko.
"Vi går vår egen väg" är en av Petro Porosjenkos valdeviser
"Vi går vår egen väg" är en av Petro Porosjenkos valdeviser "Vi går vår egen väg" är en av Petro Porosjenkos valdeviser Bild: Yle / Kerstin Kronvall Ukraina,presidentval,Petro Porosjenko

Här kan du läsa mera om kandidaterna

Ekonomin är ett av valets toppteman

I staden Charkiv i östra Ukraina är Irina Djakova en av dem som hoppas på bättre ekonomi.

- Jag vill att våra barn ska vara här hos oss och inte vara tvungna att flytta utomlands för att få jobb, säger Djakova.

För egen del känner hon sig inte nöjd med pensionsåldern, som har höjts.

Irina Djakova hoppas att ukrainska unga ska hitta jobb i hemlandet
Irina Djakova hoppas att ukrainska unga ska hitta jobb i hemlandet Irina Djakova hoppas att ukrainska unga ska hitta jobb i hemlandet Ukraina,presidentval,Irina Djakova

- Jag är redan 58 år och skall bara jobba och jobba, säger hon.

Irina Djakova kommer inte att rösta i presidentvalet därför att hon inte har registrerats sig som väljare på sin nuvarande hemort.

Vardagskorruptionen florerar

Företagaren Andrej Sjapovalov kommer inte heller att rösta.

- Jag har ingen lust att rösta på någon av kandidaterna, säger han.

Korruptionen sitter i varje byggnad där en tjänsteman jobbar

Det som irriterar Sjapovalov allra mest är korruptionen. Han tycker att det är omöjligt att komma undan mutkolvarna. Hans son Misja är sju månader gammal och familjen har redan stött på korruption också i barnets liv.
Andrej Sjapovalov gillar ingen av kandidaterna i presidentvalet
Andrej Sjapovalov gillar ingen av kandidaterna i presidentvalet Andrej Sjapovalov gillar ingen av kandidaterna i presidentvalet Bild: Yle / Kerstin Kronvall Ukraina,presidentval,Andrej Sjapovalov

- När man ska få barn måste man betala, när man vill ha en plats på dagis likaså. Korruptionen sitter i varje byggnad där en tjänsteman jobbar, säger Sjapovalov.

Folket litar inte på makthavarna

Misstro mot politiker, myndigheter och allt som hör den offentliga sektorn till är vanlig i Ukraina. Lena Breslavska som tänker rösta på den nuvarande presidenten Petro Porosjenko litar till exempel inte alls på regeringen.

- De som sitter i regeringen är riktigt bra på att stjäla, säger hon.

Breslavska har själv flytt från Krim efter den ryska invasionen. Hon tänker rösta på Porosjenko därför att hon tror han är den enda som kan stå emot hotet från Ryssland.

Några män som delar ut Petro Porosjenkos valtidning i centrum av Charkiv håller med. De tycker att man inte kan lita på någon. Valjobbet är ett jobb bland andra och ett sätt att få en tillfällig inkomst.

Den oerfarne Zelenskij lockar

De flesta tillfrågade i alla åldersgrupper säger att de ska rösta på Vladimir Zelenskij. Många tycker överraskande att det är bara bra att han inte har någon erfarenhet av politik.

Vladimir Zelenskij
Vladimir Zelenskij är ett nytt ansikte Vladimir Zelenskij Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina,presidentval,Volodymyr Zelenskyj

- Han är ett nytt ansikte, de gamla makthavarna har redan visat att de inte klarar av att förnya landet, säger Vladimir Polkovnikov.

Polkovnikov är utbildad inom logistik, men hör till dem som inte har hittat ett jobb som motsvarar hans utbildning. Han vill inte flytta utomlands, men överväger ändå att göra det.

- Om inget blir bättre inom de närmaste tre-fyra åren så flyttar jag, säger Polkovnikov.

Läs också