Hoppa till huvudinnehåll

Skid-FM i dag: Iivo mot resten – ovissa och spännande lopp i fri stil står på schemat i rekordvarma Äänekoski

Ett herrlopp där Iivo Niskanen försöker ta FM-guld i fri stil. Där dagens dukning i skid-FM i Äänekoski. Men, som vanligt, så enkelt är det inte. Sändningen från herrloppet kör igång klockan 12.15.

Kl. 12.15 TV2 och Arenan, herrar, 15 km fri stil

Precis som i damloppet har her herrarnas 15 km fristil fått en helt ny startlista. De två starkaste grupperna startar först vilket är väldigt klokt. I lördagens varma förhållanden kan inga helt galna orättvisor uppstå nu. Tidernas första senior-FM i Äänekoski, detta rekordvarma, ska inte bli något man efteråt drar på munnen åt – för att förhållandena spelade det idrottsliga ett spratt.

Iivo Niskanen har sagt att han har tänkt sig tre guldmedaljer från det pågående FM-veckoslutet. Varför inte, men jobba kommer också han att få i så fall. Men vem ska hindra honom från att vinna? Matti Heikkinen var inte så vass i lagsprinten. Räcker andra till för att ta upp kampen med Niskanen? Iivo som med lite bättre tur mycket väl hade kunnat skejta i mål som medaljör också i skiathlon i Seefeld.

Det är knappast dags för något överraskningsguld bland herrarna. Joni Mäki kan få sin revansch, säger Glenn Lindholm. Men av vilken valör är en sådan revansch i så fall? Hakola då? Hyvärinen? Spännande. Superjunioren Petteri Koivisto? Minkens Juuso Haarala i vass vårform? Intervallstarter är alltid speciella.

Enligt Lindholm kan i alla fall landslagsstjärnorna ha en viss fördel gentemot uppstickare i att förhållandena är så tröga, blöta och ställvis rika på smuts och barr på den femma som används. Landslagsåkarna har helt enkelt mera skidor för olika problematiska fören. Men trots det – till skid-FM på vårarna hör överraskningar som bara dyker upp någonstans ifrån. Om så sker också på herranas 15 km är det bara roligt – i allra högsta grad.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport