Hoppa till huvudinnehåll

Tegucigalpa beskrivs som världens farligaste huvudstad: Ett liv med skottsalvor och likdelar runt huset

Tidigare flydde främst pojkar och unga män från Honduras. Men karavanerna har visat att kvinnor, ofta ensamstående mödrar, är i majoritet bland flyktingarna
Tidigare flydde främst pojkar och unga män från Honduras. Men karavanerna har visat att kvinnor, ofta ensamstående mödrar, är i majoritet bland flyktingarna Tidigare flydde främst pojkar och unga män från Honduras. Men karavanerna har visat att kvinnor, ofta ensamstående mödrar, är i majoritet bland flyktingarna Bild: Yle / Erika Brenner Honduras,flyktingar

Flyktingkaravanerna, som de senaste månaderna har placerat det centralamerikanska landet Honduras på förstasidorna världen över, har som motto: "Vi flyr inte för att vi vill, fattigdom och våld driver oss".

Migranterna dödas av ungdomsgäng, narkotikakarteller, myndigheter - och den egna familjen. Kvinnor är speciellt utsatta och är i dag i majoritet bland flyktingarna.

Alba Ortiz drömmer om ett liv utan våld och fattigdom
Alba Ortiz drömmer om ett liv utan våld och fattigdom Alba Ortiz drömmer om ett liv utan våld och fattigdom Bild: Yle / Erika Brenner Honduras,flyktingar,alba ortiz

"Folk flyr för att de befinner sig i livsfara"

Alba Ortiz är en 65-årig försäljerska på en av de stora marknaderna i Honduras huvudstad Tegucigalpa. Hon står vid sitt stånd där hon säljer byxor, men hon ser uppgiven ut för inga kunder syns till.

- Försäljningen går dåligt, jag vill bort, säger Ortiz, som har jobbat på marknaden sedan hon var en liten flicka.

Sju av tio honduraner lever i fattigdom och ekonomin har länge ansetts vara huvudorsaken till att honduranerna söker ett bättre liv i främst USA.

Men enligt Lidia Mara Silva de Souza, brasiliansk nunna som koordinerar den katolska kyrkans arbete med migranter i Honduras, flyr folk i allt högre grad för att de befinner sig i livsfara.

Lidia Mara Silva de Souza har vigt sitt liv åt att hjälpa honduranska migranter och deporterade
Lidia Mara Silva de Souza har vigt sitt liv åt att hjälpa honduranska migranter och deporterade Lidia Mara Silva de Souza har vigt sitt liv åt att hjälpa honduranska migranter och deporterade Bild: Yle / Erika Brenner Honduras,flyktingar,Lidia Mara Silva de Souza

Honduras anses vara ett av världens mest våldsamma länder

Trots att antalet mord enligt myndigheterna förra året minskade med nästan hälften - från cirka 90 per 100 000 invånare till 42 - mördas det sex gånger fler människor i Honduras jämfört med medeltalet på världsnivå.

Vi hör pang, pang, pang varje natt. Ännu en död, tänker jag― Alba Ortiz

Tegucigalpa har öknamnet ”världens farligaste huvudstad”.

- Vi hör pang, pang, pang varje natt. Ännu en död, tänker jag. Och det dyker hela tiden upp påsar med likdelar i utanför mitt hus, vittnar Alba Ortiz som bor i ett av Tegucigalpas utsatta kvarter.

Ortiz minns inte hur många gånger hon har blivit överfallen. Hon pekar på fem ställen i kroppen där hon har kulor kvar som smärtfulla minnen av övergreppen:

- Vi lever i ett helvete och jag vill bara bort.

Hundratals människor flyr dagligen

Cirka 300 personer flyr från Honduras varje dag, med eller utan karavaner.

Av Ortiz fem barn migrerade två, en son och en dotter, till USA för snart 20 år sedan.

Dottern lämnade efter sig tre barn, av vilka den äldsta var bara fyra år. Dem tar mormor Alba nu hand om.

- Det är tufft att skaffa mat, kläder och skolgång åt först fem barn och nu tre barnbarn, säger Ortiz.

Hon har dessutom de senaste åren varit ensam om att jobba.

- De sköt ihjäl min man där, berättar Ortiz och pekar på ett hörn i närheten av ståndet.

Folk vågar inte berätta om våldet

Enligt de Souza nämndes våldet som orsak till migration redan för cirka tio år sedan. Några år senare undrade FN:s flyktingorgan UNHCR varför så många honduraner ansöker om politisk asyl.

- Vi gjorde undersökningar bland deporterade migranter men folk vågade inte fördjupa svaren när vi kom in på våld, förklarar de Souza.

Det är förståeligt, eftersom deporterade som har flytt för livet knappt hinner stiga ur planet innan de blir mördade. Familjemedlemmar vågar inte heller rapportera om mord utan begraver sina anhöriga i all tysthet.

Eller så försvinner eventuella anmälningar spårlöst, förklarar de Souza.

- Därför har vi ett mörkertal angående antalet människor som flyr från våldet. Men antalet är säkert mycket högre än det som undersökningarna antyder, enligt de Souza.

Livsfarliga ungdomsgäng härjar

De som mördade Alba Ortiz man blev aldrig gripna fastän alla vet vilka de var; medlemmar av ett beryktat ungdomsgäng.

I dag är gängvåldet och -brottsligheten en av huvudorsakerna till massflykten från Honduras, enligt de Souza.

Ligorna kämpar om makten över territorier i speciellt Centralamerikas nordliga triangel Guatemala, El Salvador och Honduras. Det har sin bakgrund i massdeporteringarna från USA som inleddes på 1990-talet.

Gängen bekämpas med hårda handskar - avrättningar, massfängslingar och marginalisering. Det skapar i sin tur ytterligare våld
Gängen bekämpas med hårda handskar - avrättningar, massfängslanden och marginalisering. Det skapar i sin tur ytterligare våld Gängen bekämpas med hårda handskar - avrättningar, massfängslingar och marginalisering. Det skapar i sin tur ytterligare våld Bild: Yle / Erika Brenner Honduras,flyktingar

Gängen bekämpas med hårda handskar - avrättningar, massfängslanden och marginalisering. Det skapar i sin tur ytterligare våld.

När de unga deporteras är de ofta redan organiserade i ligor i USA, och har därför våld och gängkultur med sig i bagaget tillbaka till hemlandet.

Förutom att gängen anses vara inblandade i en stor del av våldet och den allmänna kriminaliteten, gör de livet ohållbart för folk genom utpressning som är en av deras viktigaste inkomstkällor.

- Folk flyr för att de inte kan eller vill betala. Eller så är de rädda för att deras barn värvas till ligorna - pojkarna som medlemmar, flickorna som sexslavar, förklarar de Souza.

Den organiserade brottsligheten, politiker och näringsliv samarbetar

”Regeringen mördar”: Graffiti över hela Tegucigalpa vittnar om hur maktlösa honduranerna känner sig gentemot våldet som också regeringen är bakom
”Regeringen mördar”: Graffiti över hela Tegucigalpa vittnar om hur maktlösa honduranerna känner sig gentemot våldet som också regeringen är bakom ”Regeringen mördar”: Graffiti över hela Tegucigalpa vittnar om hur maktlösa honduranerna känner sig gentemot våldet som också regeringen är bakom Bild: Yle / Erika Brenner Honduras,flyktingar

Dessutom är gängen involverade i narkotikahandel som styrs av karteller - och av landets politiska och ekonomiska eliter.

Politiska partier samarbetar också med ungdomsgängen för att bekämpa politiska motståndare, vilket även det har tvingat många på flykt.

Också regeringsfunktionärer, som forskar i till exempel korruption, hotas av regeringen och tvingas fly.

Journalister och aktivister som bevakar mänskliga rättigheter och miljö och som har kopplingar till de många stora utvinningsprojekten inom gruvdrift och monokulturer är utsatta.

Projekten beskyddas inte bara av privata säkerhetsföretag utan ofta också av och polis och militär, som med våld motarbetar folk som försvarar miljön eller kämpar för att få tillbaka exproprierade marker.

Det mest emblematiska fallet är mordet för tre år sedan på miljö- och kvinnorättsaktivisten Berta Cáceres.

Andra packar väskorna i all hast för att de har varit vittne till mord eller knarkhandel, eller så har de sett polis eller militär mörda eller stjäla.

Eller som de Souza sammanfattar:
- De är inte ”vanliga” migranter som flyr från fattigdom. De kommer från alla samhällsklasser och flyr för att de är i livsfara. Och eftersom den organiserade brottsligheten, politikerna och näringslivet alla är på samma kurs så är det så svårt att anmäla gärningsmännen och bekämpa våldet, fortsätter hon.

Läget blev värre efter statskuppen

Efter statskuppen 2009 har Honduras blivit alltmer militariserat
Efter statskuppen 2009 har Honduras blivit alltmer militariserat Efter statskuppen 2009 har Honduras blivit alltmer militariserat Bild: Yle / Erika Brenner Honduras,flyktingar

Allt blev värre efter statskuppen år 2009 då president Manuel Zelaya störtades.

Enligt World Justice Project är Honduras i dag ett av de svagaste länderna i hela världen gällande institutioner, mänskliga rättigheter, juridisk säkerhet, straffrihet, korruption och transparens.

Den nuvarande presidenten, konservative Juan Orlando Hernandez som i folkmun kallad ”JOH”, stödde kuppen. Sedan han blev vald år 2014 har han inte bara tagit kontroll över högsta domstolen, valmyndigheten och parlamentet utan också militariserat landet på nytt, med motivet att bekämpa ungdomsgängen och narkotikakartellerna.

Speciellt flickor och kvinnor skyddslösa

Sirenerna tjuter konstant på gatorna i Tegucigalpa. Polis och militärpolis är närvarande överallt. Men enligt Regina Fonseca, som är kvinnorättsaktivist vid centret för kvinnors rättigheter CDM, ökar det inte säkerheten på gatorna.

- Den nuvarande säkerhetspolitiken gör speciellt kvinnor sårbara. Vi har många fall av polis och militär som har trakasserat eller våldtagit kvinnor och flickor, berättar hon.

Om man inte gör något åt de strukturella orsakerna till kvinnomorden kommer de att bestå, säger Regina Fonseca
Om man inte gör något åt de strukturella orsakerna till kvinnomorden kommer de att bestå, säger Regina Fonseca Om man inte gör något åt de strukturella orsakerna till kvinnomorden kommer de att bestå, säger Regina Fonseca Bild: Yle / Erika Brenner Honduras,flyktingar

Det bekräftar 21-åriga ekonomistuderanden Fabiola, som har blivit överfallen många gånger och som säger att hon konstant utsätts för sexuella trakasserier.

- Jag är rädd överallt, också för polisen. I mitt kvarter, på gatan, på universitetet. Vi är totalt skyddslösa.

På den internationella kvinnodagen den 8 mars åkte Fabiola förgäves till universitetet. Kvinnliga studenter hade ockuperat det i protest mot våldet mot kvinnorna, också inom universitetsmurarna, där det rapporteras om lärare som våldtagit kvinnliga studenter.

"Jag har många gånger sprungit för livet från mitt universitet”, säger Fabiola
"Jag har många gånger sprungit för livet från mitt universitet”, säger Fabiola "Jag har många gånger sprungit för livet från mitt universitet”, säger Fabiola Bild: Yle / Erika Brenner Honduras,flyktingar

Flickors och kvinnors utsatthet hänger också ihop med att institutioner som försvarar kvinnornas rättigheter har försvagats och att staten är involverad i den organiserade kriminaliteten, vilket gör kvinnor med kontakter till denna mycket sårbara, säger Fonseca.

Kvinnlig demonstrant vid det statsliga universitetet UNAH, ockuperat den 8 mars: ”Jag vill inte vara tyst längre”
Kvinnlig demonstrant vid det statsliga universitetet UNAH, ockuperat den 8 mars: ”Jag vill inte vara tyst längre” Kvinnlig demonstrant vid det statsliga universitetet UNAH, ockuperat den 8 mars: ”Jag vill inte vara tyst längre” Bild: Yle / Erika Brenner Honduras,flyktingar

Kvinnor mördas som förr - och flyr mest

Därför mördas de flesta honduranska kvinnorna på gatan och inte innanför hemmets fyra väggar som offer för familjevåld, vilket är fallet i de flesta andra länder.

 ”Jag vill inte våldtas hemma, på gatan, av min pappa, min präst eller militären”: Denna affisch är uppklistrad överallt i Tegucigalpa
”Jag vill inte våldtas hemma, på gatan, av min pappa, min präst eller militären”: Denna affisch är uppklistrad överallt i Tegucigalpa ”Jag vill inte våldtas hemma, på gatan, av min pappa, min präst eller militären”: Denna affisch är uppklistrad överallt i Tegucigalpa Bild: Yle / Erika Brenner Honduras,flyktingar

Men familjevåldet är också utbrett, och enligt de Souza vittnar nästan hälften av de kvinnor som flytt för livet att de försökte komma bort från en våldsam partner eller ex-partner.

- En del lyckas tydligen inte fly, för även om morden generellt har minskat så är antalet kvinnomord konstant, konstaterar Fonseca och tillägger att karavanerna har avslöjat att flickor och kvinnor i dag är i majoritet bland flyktingarna.

Alba Ortiz vill fly både från fattigdomen och våldet men hon kan inte.

En ”coyote”, det vill säga den person som hjälper till med flykten, kostar tusentals euro. Och de tre barnbarnen ska försörjas på något sätt.

Så Ortiz fortsätter på marknaden och sitt liv med skottsalvor varje natt och likdelar runt huset.

Artikeln ändrades klockan 15.55. Uppgifterna om en flyktingkaravan på 20 000 personer som skulle lämna Honduras på lördag har inte kunnat verifieras, och därför raderades informationen.

Läs också