Hoppa till huvudinnehåll

Arabländerna fördömer USA:s beslut att erkänna Israels rätt till Golan

Saudiarabiens kung Salman bin Abudl-Aziz är en av de statsöverhuvuden som deltar i arabländernas toppmöte i Tunisien
Saudiarabiens kung Salman bin Abdul-Aziz och Tunisiens president Beji Caid Essebs är två av de ledare som deltar i arabländernas toppmöte i Tunisien Saudiarabiens kung Salman bin Abudl-Aziz är en av de statsöverhuvuden som deltar i arabländernas toppmöte i Tunisien Bild: EPA-EFE/SAUDI ROYAL PALACE Saudiarabien,Salman bin Abdul-Aziz

Arabländernas toppmöte i Tunisien motsätter sig president Donald Trumps beslut nyligen att erkänna Israels suveränitet över de ockuperade Golanhöjderna, medan de är oense om många andra brännande frågor

Toppmötet domineras av konflikten om Golanhöjderna, palestiniernas krav på en självständig stat och USA:s kontroversiella beslut för fyra månader sedan att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Arabledarna ska enligt Libanon, anta en resolution där man konstaterar att Israels annektering av ockuperade områden strider mot internationell lag och flera FN-resolutioner.

De uttrycker också sitt stöd för Syriens rätt att återfå Golanhöjderna, som Israel ockuperade under sexdagarskriget år 1967

De 22 medlemsländerna, diskuterade även Iran och protesterna som har skakat Mellanöstern sedan den så kallade arabvåren år 2011.

Ledarna för Sudan och Algeriet där det har förekommit oroligheter och massprotester på sistone, deltar inte i toppmötet utan stannar hemma. Algeriets långvarige och sjuklige ledare Abdelaziz Bouteflika är dessutom rullstolsbunden och kan knappt tala efter ett slaganfall.

Tummen ner för Kushners fredsplan

Mötets talesman Mahmut al-Khmeiry säger att man också kommer att motsätta sig USA:s planerade nya fredsplan som hans svärson Jared Kushner har utarbetat i samarbete med Israel.

Planen som inte ännu har offentliggjorts, innebär att Israel får behålla många av de områden som det erövrade år 1967, vilket arabländerna inte kan godkänna bland annat för att det står i strid med enhälliga FN-resolutioner.

Palestinierna har vägrat att samarbeta med USA och Kushner efter Trumps beslut om att flytta USA:s ambassad till Jerusalem.

Även om arabledarna kan enas i dessa frågor, så är det många andra frågor som splittrar dem. Det gäller till exempel Iran, kriget i Jemen och Syrien vars medlemskap i Arabförbundet frystes år 2011.

Ett intressant faktum är att ledarna för Saudiarabien och Qatar kommer att träffas för första gången sedan år 2017, då Saudiarabien och dess bundsförvanter införde sanktioner mot Qatar, som de anklagar för att stöda terrorism och för samarbete med Iran.

Källor: Reuters, AFP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes