Hoppa till huvudinnehåll

Den moraliska segraren Leclerc visade framfötterna i Bahrain: "Det kommer som en överraskning för alla, inklusive Sebastian Vettel"

Bottas, Hamilton och Leclerc på pallen i Bahrain.
Bottas, Hamilton och Leclerc på pallen i Bahrain. Bottas, Hamilton och Leclerc på pallen i Bahrain. Bild: imago images / HochZwei/ All Over Press Lewis Hamilton,Valtteri Bottas,Charles Leclerc

Charles Leclerc var utan tvekan veckoslutets bästa förare vid Grand Prixt i Bahrain. "Han visade att han har förtjänat platsen i ett toppstall" säger Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.

Även om formel 1-loppet i Bahrain slutade i en dubbelseger för Mercedes vet alla som följt veckoslutet att det finns en vinnare i monegasken Charles Leclerc.

Snabbast i kvalet, bäst i loppet, men gäckad av en otur med motorn som fällde ner honom till tredje plats.

Enligt Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens visade den unge Ferrariföraren verkligen framfötterna under veckoslutet.

– Han visade att han har förtjänat platsen i ett toppstall. Han körde ifrån fältet i kvalet och han körde ifrån fältet i loppet, han blir att räkna med i fortsättningen.

Charles Leclerc.
Den moraliska vinnaren, Leclerc. Charles Leclerc. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Charles Leclerc,Ferrari,Formel 1

– Det kommer nog dessutom som en överraskning för alla, inklusive Sebastian Vettel som är nummer ett och den som skall matchas fram mot titeln för Ferrari. Men även Hamilton och Bottas vet nu att de måste ta en kille till med i beräkningarna.

Leclerc har tillhörts Ferraris akademiprogram och seglat upp i hackordningen via framgångar i mindre serier. Men redan under 2018 fanns det indikationer på det som formel 1-världen idag fick bevittna.

– Ifjol på Sauber såg man det direkt, sätt honom i rätt bil så blir han något att räkna med. Han vet att han är den moraliska segraren i loppet och det vet alla andra också. Han fick dessutom med sig poängen för loppets snabbaste varv, man måste ta honom på allvar, menar af Petersens.

Ferrari kom med snabba lösningar

Under tävlingsveckoslutet i Australien var det uppenbart att Mercedes kom till säsongen med ett bättre paket än Ferrari.

I Bahrain vad det ombytta roller. Enligt af Peterens var helgen ett bevis på att Ferrari är tillbaka.

Vad man gjort inom stallet är däremot ett mysterium.

– Den som det visste! Det enda jag vet är att man slog ihop de kloka huvudena i Maranello och gick igenom den data man hade in i minsta detalj. Då hittade man saker och ting man snabbt kunde rätta till, för här nere i Bahrain på både träning och kval var teamet betydligt snabbare än Mercedes.

– Det kommer som en överraskning, kanske allra mest för just Mercedes. Huruvida det ligger i motorn eller chassit vill Ferrari naturligtvis inte tala om, påpekar af Petersens.

Bottas halkade efter i fart

I VM-sammandraget håller Valtteri Bottas undan för Lewis Hamilton tack vare sitt snabbaste varv under premiärveckoslutet, och än så länge ser det ut som att förarna går en ärlig fight.

– Än så länge är det dött lopp. Officiellt heter det att läget är helt öppet, men det får man ta med en nypa salt. Lewis Hamilton är "teamledare". Jag skulle inte säga att han är nummer ett men han är "teamledare". Valtteri fick mycket respekt tack vare segern i Australien, så än så länge är de jämnbördiga.

Valtteri Bottas och Lewis Hamilton står på prispallen
Bottas och Hamilton, än så länge jämna. Valtteri Bottas och Lewis Hamilton står på prispallen Bild: Pixathlon/REX/All Over Press Formel 1,Valtteri Bottas,Lewis Hamilton

– Valtteri måste köra på samma höga nivå som i Australien. Jag vet inte vad det beror på, men här i Bahrain halkade han efter både Vettel, Leclerc och Hamilton. Han måste vara med i teamet, för han vet vad det gäller. Han kör för ett nytt kontrakt för 2020, påminner af Petersens.

Om två veckor kör man igen ikapp, då för 1000 gången i formel 1-historien i Shanghai.

– I Kina blir det lika tight som här. Stallen åker hem och går igenom all data från helgen, varje lopp och varje varv. I Shanghai får vi en upprepning av det vi såg här i Bahrain, ett tufft lopp mellan Ferrari och Mercedes och förhoppningsvis också Red Bull.

Ställningen i VM-sammandraget 2/21

  1. Valtteri Bottas, Mercedes 44
  2. Lewis Hamilton, Mercedes 43
  3. Max Verstappen, Red Bull 27
  4. Charles Leclerc, Ferrari 26
  5. Sebastian Vettel, Ferrari 22
  6. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo 10
  7. Lando Norris, McLaren 8
  8. Kevin Magnussen, Haas 8
  9. Nico Hülkenberg, Renault 6
  10. Pierre Gasly, Red Bull 4

Läs mera:

Maximal otur för männen från Maranello när Ferrari floppade i öknen, ny dubbelseger för Mercedes: "Vad är det som händer?"

Ferrari var på väg mot ett drömresultat i Bahrain, men efter hälften av söndagens Formel 1-lopp var mardrömmen ett faktum. Sebastian Vettel spann först under press och blev långt från täten och mindre än tio varv från mål passerade både Lewis Hamilton och Valtteri Bottas den då ledande Charles Leclerc, vars motor hade tappat all effekt.