Hoppa till huvudinnehåll

#femtioelvafrågor: Kommer cannabis att legaliseras?

Sebastian Sjökvist porträtt som serietidningssida med pratbubbla och texten "Tankar om cannabis?"
Sebastian Sjökvist vill veta hur partierna förhåller sig till cannabis. Sebastian Sjökvist porträtt som serietidningssida med pratbubbla och texten "Tankar om cannabis?" Bild: Privat/Sebastian Sjökvist. Grafik Lasse Grönroos cannabis,riksdagsval,politik

Den gröna vågen sveper över världen, men när blir cannabis lagligt i Finland? Sebastian Sjökvist är en av dem som skickat in en fråga om drogpolitiken i Finland.

Sjökvist skulle vilja veta hur partierna förhåller sig till drogproblemen i Finland och en legalisering av cannabis.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Frågor har skickats in till oss och vi har sedan ställt dem till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Först en förklaring till de centrala begreppen:

Dekriminalisering” betyder att det skulle vara tillåtet att använda och inneha cannabis och man skulle inte kunna straffas för det.

Depenalisering” betyder att man inte kan få ett straff trots att användning av cannabis skulle vara olagligt.

"Legalisering" betyder att det är lagligt att inneha, använda, distribuera och sälja cannabis.

I Polisyrkeshögskolans undersökning från 2012 trodde en tredjedel av de tillfrågade att man i Finland kommer att avstå från bestraffning av innehav och användning av cannabis fram till 2020. Man spådde att användningen och hemmaodlingen under de kommande åtta åren skulle öka så mycket att man blir tvungen att lindra på straffskalan.

Så gick det inte.

Officiellt är droger fortfarande väldigt förbjudna i Finland - men hur länge?

Den gröna vågen raglar framåt ett steg i taget. Under 2000-talet har flera länder och delstater antingen gjort gräset lagligt eller avstått från att låta det vara straffbart.

I USA är det tillåtet att röka på i nio delstater samt i landets huvudstad.

Cannabis odling.
Cannabis, gräs, dulla, braja, jazztobak. Kär drog har många namn. Cannabis odling. cannabis,marijuana

Ute i världen har Kanada och Norge nu senast ändrat sina lagar i en liberalare riktning. Kanada legaliserade användningen medan Norge dekriminaliserade det.

Diskussioner förs även hos oss. Nästan en fjärdedel av finländarna har prövat på cannabis minst en gång under sitt liv. Skillnaden är avsevärd. År 1992 hade endast sex procent av finländarna testat på cannabis.

En kort historik över legaliserande och kriminaliserande av droger

1910 - Mexikanare på flykt undan revolutionen hämtar cannabiset över gränsen till USA
1923 - Kanada kriminaliserar cannabis
1953 - Nederländerna kriminaliserar cannabis
1966 - Finland kriminaliserar droganvändning
1976 - Nederländerna dekriminaliserar innehav av cannabis
1988 - USA inleder “kriget mot narkotika”
1988 - Sverige kriminaliserar droganvändning
1996 - Medicinsk cannabis blir laglig i Kalifornien
2009 - Mexiko tillåter innehav och Argentina tillåter småskalig användning av cannabis
2016 - Kalifornien, Maine, Massachusetts och Nevada tillåter rekreationsanvändning av cannabis
2017 - Norge dekriminaliserar droganvändning

Filmplansch för filmen Reefer madness.
Reefer madness är en gammal kultklassiker, en undervisningsfilm vars syfte var att skrämma upp människor med farorna med marihuana. Filmplansch för filmen Reefer madness. Bild: Copyright � Everett Collection / Everett Collection/All Over Press narkotika,cannabis,filmer,Reefer Madness

Allt liberalare inställningar

Samtidigt blir unga människors inställning till droger liberalare. Man ser riskerna med att testa cannabis som små. Många anser att det är hälsosammare att använda cannabis varje vecka än att dricka sprit.

Cannabis är inte en ofarlig drog, men många forskare tycker att dess nackdelar har överdrivits. Det finns inte helt vattentäta belägg för att cannabis är en inkörsport till starka droger och frågan om att “fastna på kroken” är mer mångfacetterad än man låtit påskina.

Hösten 2017 publicerade Institutet för hälsa och välfärd (THL) vägledning i form av tio punkter för hur man kan minska på skadorna av cannabis.

Det första rådet var givetvis “använd inte”, men förutom det gav institutet också andra konkreta tips. Till exempel uppmanade de användarna att använda vaporisator eller ätbar cannabis istället för att röka det.

Följande år föreslog THL:s forskare Tuukka Tammi och Pekka Hakkarainen att man avstår från kriminaliseringen av droganvändning.

Just nu anser 42 procent av finländarna att det borde vara straffbart att använda cannabis. Om den här takten fortsätter kommer snart över hälften av befolkningen att vara anhängare av depenalisering.

Ett par cannabiscigaretter.
En joint. Ett par cannabiscigaretter. Bild: Mostphotos. beroende,marijuana,tobaksprodukter,cannabis,hasch,rusmedel

Får vi snart röka på lagligt?

Så: När blir gräset lagligt i Finland? Kommer vi redan under följande valperiod att få röka på?

Ett kort svar: Nej. Av de nuvarande riksdagspartierna förespråkar inte ett enda en dekriminalisering av cannabis.

Endast De gröna är för en depenalisering och De blå är redo att utreda “de samhälleliga konsekvenserna”.

I praktiken ses dock gräsrökning på många håll i landet ofta som ett så lindrigt brott att man sällan orkar dela ut straff för det.

Så här tycker riksdagspartierna

Sannfinländarna och Kristdemokraterna är entydigt emot cannabis.

Varken Sannfinländarna eller Kristdemokraterna ser några som helst fördelar eller förmildrande omständigheter kring brajan. Det ska förbli olagligt.

Socialdemokraterna ser inte heller något större behov att ändra på den nuvarande lagstiftningen. SDP vill dock minska på de samhälleliga skadorna genom t.ex. platser där narkomaner kan byta till sig rena sprutor eller skjuta upp under uppsikt.

“Man bör bli av med situationer där en missbrukare som vill ha hjälp inte vågar söka upp stödtjänster eller vård, i rädsla för att bli bestraffad” skriver SDP:s politiska koordinator Tuula Lampinen.

Cannabisbild på glasögon
Många anser det vara hälsosammare att röka på än att supa. Cannabisbild på glasögon Bild: EPA-EFE/Marcelo Sayao cannabis,narkotika

Förra sommaren föreslog centerunga i Birkaland att cannabis ska legaliseras, men moderpartiet gick inte med på det. Centerpartiet ansåg att brajan förorsakar beroende och sänker tröskeln för att börja använda andra droger.

Vänsterförbundet är det enda partiet som inte har angett en åsikt i frågan. De vill följa med diskussionen i andra länder först och föra en skadelindrande drogpolitik.

Svenska folkpartiet svarade inte på enkäten.

Artikeln är en översatt sammanfattning av Tuija Siltamäkis, Juha Rissanens och Eemeli Marttis artikel på finska Yle från den 17.3.2019.

Källor:
Mikko piispas bok Yhdeksän sanaa Y-sukupolvesta (Teos 2018), Anton Vanha-Majamaas cannabisbok (Kosmos 2018), THL:s utredningar om droganvändning 1992 - 2014 (2016) samt 2018 (2019), Polisyrkeshögskolans förutspående undersökning Huumeet Suomessa 2010 (2012).

Val