Hoppa till huvudinnehåll

Förhandstipsen förutspår tung sommar – bottenstriden kallar för ligalagen från Österbotten: "Det beror nog på att listan är gjord i Helsingfors"

Mehmet Hetemaj och Sebastian Strandvall gör upp om herraväldet i Österbotten.
Mehmet Hetemaj (SJK) och Sebastian Strandvall (VPS) gör upp om herraväldet i Österbotten. Mehmet Hetemaj och Sebastian Strandvall gör upp om herraväldet i Österbotten. Bild: All Over Press Mehmet Hetemaj,Sebastian Strandvall

De flesta förhandstipsen i #ligatipset2019 och även tidningen Urheilulehtis förhandstips inför fotbollsligan ger inte mycket för de österbottniska lagens förhoppningar om framskjutna placeringar i årets serie. Vi frågade kaptenerna i SJK, VPS och KPV vad det kan tänkas bero på?

I samband med ligans upptaktsträff i Helsingfors fungerade tidningen Urheilulehtis säsongsranking som grund för hela tillställningen.

Hoppa över Twitterpostning

Intervjuerna under träffen var delade in i två läger enligt vilka sex lag som förväntas gå till den övre slutserien och vilka tre lag som förväntas spela i den nedre slutserien efter 22 omgångar av årets serie.

Alla de tre österbottniska lagen i Urheilulehtis mytomspunna säsongsranking finns på den nedre halvan av tabellen.

– Det beror nog på att listan är gjord i Helsingfors, säger Mehmet Hetemaj från SJK och skrattar.

– Jag tror ändå att alla vi tre lag från Österbotten går utan press in i säsongen. Alla lagen måste ritas in på en ranking i någon ordning, nu blev det så här. Inget lag tar desto mer stress av dessa tips, eller gläds över den för den delen. Inte en enda match har ännu spelats, påminner han.

Mehmet Hetemaj spelar fotboll för SJK i Seinäjoki.
Mehmet Hetemaj har upplevt det mesta i Seinäjoki. Mehmet Hetemaj spelar fotboll för SJK i Seinäjoki. Bild: Yle/Antti Koivukangas Seinäjoen Jalkapallokerho,Seinäjoki,Fotbollsligan,Mehmet Hetemaj

Också Ville Koskimaa är inne på samma linje. Han har ett långt förflutet i Vasafotbollen men leder nu nykomlingarna KPV i deras ligacomeback efter flera decenniers paus.

– Detta snack måste tuggas av varje år. Det intresserar mig nog inte alls vart de placerar vilket lag. När den första omgångens elva matcher spelats kan man kanske börja uttala sig om vartåt trenderna pekar, analyserar KPV-mittbacken.

Koskimaas forne lagkamrat Sebastian Strandvall fortsätter som kapten för VPS.

Hans första instinkt var att avfärda alla förhandstips med en axelryckning, men han tänkte slutligen om.

– En av de bästa känslorna är ändå när kan bevisa någon annan fel. Jag hoppas vi kan ta det som tändvätska i hela laget och visa åt alla förståsigpåare att de har fel den här gången, säger Strandvall.

– Sen är det alltid lika svårtippat varje år, ofta finns det ganska grava fel i förhandstipset. Något måste man utgå ifrån, det är bra att det finns synpunkter, fortsätter han.

En utgångspunkt är naturligtvis pengar, och ser man till storleken på lagens spelarbudgeter är det inte helt ologiskt att dra slutsatsen att KPV och VPS får det svårt.

Ligans spelarbudgeter, enligt vad klubbarna meddelat:

 1. 1 550 500 HJK
 2. 900 000 FC Inter
 3. 900 000 SJK
 4. 850 000 KuPS
 5. 700 000 FC Honka
 6. 575 551 IFK Mariehamn
 7. 550 000 VPS
 8. 518 000 RoPS
 9. 500 000 Ilves
 10. 500 000 KPV
 11. 440 000 FC Lahti
 12. 350 000 HIFK

Alla lag siktar uppåt

Inför säsongen har VPS skrala ekonomi varit en hel del på tapeten och truppen är inte den namnstarkaste i serien, vilket också kapten Strandvall medger.

– Vi har en bra stomme kvar från ifjol och alla som kommit in har tagit till sig både vårt spelsätt och det sätt vi jobbar på. Dynamiken i gruppen är väldigt bra, och det måste det vara hela året, att alla är fokuserade och ger allt som ett lag.

– Som individer når vi inte högre än vad förhandstipsen säger, men jag tror på gruppdynamiken i år, siar Strandvall.

Också Mehmet Hetemaj intygar att SJK på alla sätt är på god väg med sina förberedelser, även om resultaten i till exempel cupen inte varit imponerande.

– Helheten ser bra ut, tycker jag. Nu måste vi bara tro på det vi gör. Vårt lag behöver verkligen en seger nu så vi får ett lyft inför säsongsstarten. Starten är väldigt viktig för oss, det är viktigare att samla poäng än att spelet skulle se speciellt bra ut, menar Hetemaj.

Ville Koskimaa och KPV får i sin tur leva med att tippas som bottenlag, eftersom Karlebylaget kom in i serien för 2019 som sista lag, via kvalsegern över TPS.

Ville Koskimaa är kapten för KPV.
Ville Koskimaa är kapten för KPV. Ville Koskimaa är kapten för KPV. Bild: Matti Raivio/All Over Press Ville Koskimaa,Kokkolan Palloveikot

– Så är det alltid, det får man leva med som nykomling. Vi måste komma ihåg att det sist och slutligen inte är så stor nivåskillnad mellan bottenskiktet i ligan och de bästa lagen i Ettan. Men varje år räknar man med att de som kommit sist in i serien åker först ut, medger Koskimaa.

Koskimaa är troligen hela seriens mest österbottniska spelare när han bor med familjen i Vasa och spelar för ett lag i Karleby som spelar säsongens tidiga hemmamatcher i Seinäjoki.

Kampen om Österbotten är på allvar

Alla spelarna intygar att matcherna mot de övriga österbottniska lagen är av större vikt än normalt, det är ett derby på alla tänkbara sätt.

– Absolut finns det en spänning i luften! Jag har alltid upprepat samma sak, de matcherna får en att tända till extra. De gör ingenting om du kommer till ett derby med tre segrar i bagaget eller tre förluster, de är enskilda matcher där man går mer på känsla än kunnande.

VPS fans på derby i Seinäjoki 2018.
VPS-fansen gav derbyt i Seinäjoki en maffig inramning 2018. VPS fans på derby i Seinäjoki 2018. Bild: All Over Press Mehmet Hetemaj,Seinäjoen Jalkapallokerho,Vaasan Palloseura,Fans

– De är helt andra matcher i mitt tycke, samma gäller också mötet med HJK som får känslorna på ytan på ett liknande sätt. Jag upplever nog att det handlar om stormatcher, säger Mehmet Hetemaj.

I Vasa var fjolåret en utmaning beträffande publiktillströmningen, men Sebastian Strandvall känner sina stadsbor och räknar med att fler derbyn och det egna lagets insatser fyller läktarna på Sandviken.

– Jag tror ändå någonstans att det är två saker som väger mest för Vasaborna. Det ena är att vinna. Det är naturligtvis lättare sagt än gjort, men en sak som Vasapubliken också uppskattar är en attityd där ingen någonsin ger upp och man kämpar till slut.

– Att man är redig och tar för sig. Det spelar ingen roll vilken taktik man spelar med bara man kan bevara den aspekten och får bra resultat, avrundar Strandvall.

Sebastian Stradvall skjuter
Sebastian Strandvall vill ge allt för Vasapubliken. Sebastian Stradvall skjuter Bild: Samppa Toivonen / All Over Press Sebastian Strandvall,fotboll,Vaasan Palloseura

Säsongens tidiga österbottniska hegemonimöten:

 • 20 april, VPS - KPV
 • 26 april, VPS - SJK
 • 30 april, SJK - KPV

Läs också

Nyligen publicerat - Sport