Hoppa till huvudinnehåll

Håll Skärgården Ren firar 50 år genom att fokusera på det man gör bäst – ”Det skulle inte finnas avfallshantering eller sopstationer i skärgården utan oss”

Avfallsstation för sptiktank-tömning
De flytande septiktankarna har visat sig vara en succé. Avfallsstation för sptiktank-tömning Bild: Håll skärgården ren Septiktank,avfallshantering,avfallsstationer,håll skärgården ren

Det som började med en tunna för båtfolkets avfall i Skärgårdshavet har nu växt till en verksamhet som omfattar största delen av Finlands kust- och insjöområden.

Generalsekreterare Aija Kaski berättar att miljöorganisationen gjorde sina största framgångar under de första 10-15 åren sedan grundandet.

- Föreningen grundades av tre individer som vaknade till att det fanns skräp i skärgården och det började med att man satte ut soptunnor på öar där båtfolket tog iland. Vi hade ett par tunnor första året och snart fanns det ett tjugotal tunnor och efter spreds verksamheten till Österbotten.

Håll Skärgården Rens generalsekreterare Aija Kaski.
Håll Skärgården Rens generalsekreterare Aija Kaski. Håll Skärgården Rens generalsekreterare Aija Kaski. Bild: Yle/Niclas Lundqvist Håll skärgården ren,aija kaski

- Jag tror att vår skärgård skulle se mycket sämre ut utan Håll Skärgården Ren och det är jag mycket stolt över.

Snygg beach blir större än tidigare

Jubileumsåret uppmärksammas med praktiska lösningar. Enligt generalsekreterare Aija Kaski satsar Håll Skärgården Ren under jubileumsåret på att kampanjen Snygg beach ska bli ännu större än tidigare.

- Vi har märkt att Snygg beach aktiverar fler människor för varje år som går. Den brukar också fungera som en ögonöppnare för dem som är med då de upptäcker hur mycket skräp som hittas på våra stränder.

En gammal aluminiumburk har plockats upp på en strand under ett strandstädningstalko.
Många frivilliga har deltagit i Snygg beach- kampanjen med åren. En gammal aluminiumburk har plockats upp på en strand under ett strandstädningstalko. Bild: Yle/Linus Hoffman Dryckesburk,Nedskräpning,frivilligt arbete,aluminiumburk

Miljöorganisationen kommer också att lansera nya produkter som man varit med och utvecklat.

- Vi har lyckats få en stor båtbottentvättmaskin till Hangö som kan tvätta segelbåtar. Vi hoppas att folk tar den till sig och att vi på det här sättet kan minska på kemikaliebördan i våra vattendrag.

Vi utgår ifrån att om vi hittar ett problem så försöker vi lösa det.― Aija Kaski

- Vi kommer också att placera ut en ny sugtömningsmodell i Ekenäs skärgård. Den nya modellen kan ta emot över 10 kubikmeter toalettvatten från båtar.

Skrotinsamling i skärgården.
Skrotinsamlingen i skärgården är en viktig del av verksamheten. Skrotinsamling i skärgården. Bild: Håll Skärgården Ren Håll skärgården ren,jumbo-roope

Ni sysslar mycket med produktutveckling, det handlar om appar och skräddarsydda lösningar för båtfolket. Hur lyckas ni med det?

- Vi utgår ifrån att om vi hittar ett problem så försöker vi lösa det. Även om vi gör mycket forskning så gör vi mycket praktiskt arbete också.

- Vi måste hålla oss synliga, hänga med i utvecklingen och nå ut med vårt budskap.

Fler medlemmar efterlyses

Håll Skärgården Rens medlemsantal har hållits kring 12 500 personer det senaste kvartsseklet. Frågar man Kaski så kunde det gärna vara fler.

- Medlemmar är viktiga för det vi gör eftersom en tredjedel av budgeten utgörs av medlemsavgifter. Enligt min uppskattning är det nog många fler än våra medlemmar som använder våra tjänster.

Rödmålat utedass i skärgården
Rödmålat utedass i skärgården Bild: Håll skärgården ren torrtoaletter,Skärgård (musikstycke),utedass

- Medlemsavgiften är ju inte stor och det görs mycket för den summan. Det skulle inte finnas avfallshantering eller sopstationer i skärgården utan oss.

HSR:s finansiering kommer delvis från medlemsavgifter och delvis från miljöministeriet.

80 procent av allt skräp i havet kommer från land. Det är ytterst viktigt att vi förstår vad vårt beteende kan leda till.― Aija Kaski

Det är riksdagsval på kommande många partier har lyft upp klimatfrågor i sina kampanjer och här i Egentliga Finland har många partier poängterat behovet av att skydda Skärgårdshavet. Hur låter det?

- Det är ju härligt och bra och vi får hoppas att alla kommer ihåg sina löften efter valet också.

En tömningsstation för septiktankar flyter på vattnet. Bredvid syns en segelbåt.
En tömningsstation för septiktankar flyter på vattnet. Bredvid syns en segelbåt. Bild: Yle/ Nora Engström Septiktank,sugtömningspump

- Jag tror att vi behövs också i fortsättningen fastän man ofta tror att man kan lösa problem på en politisk nivå. Det behövs organisationer som gör arbetet, vi är en aktör på gräsrotsnivå och stolta över det.

Hurdana åtgärder skulle du helst se från följande regering och riksdag med tanke på er verksamhet?

- Jag skulle uppskatta att man kunde lova oss en fortsatt och stabil finansiering. Det skulle ge oss lite mera resurser att koncentrera på det arbete som vi gör. Av min tid går hemskt mycket åt till att samla in pengar för att vi ska kunna göra vårt arbete.

Avfallshanteringsbåt i hamn
Avfallshanteringsbåt i hamn Bild: Håll skärgården ren Skärgård,avfallshantering,avfallsåtervinning,båtar,håll skärgården ren

- Vi har ganska lättlösta närliggande problem som kunde åtgärdas lätt om vi fick pengar för det. Till exempel gipsbehandling av åkrar påverkar Skärgårdshavet direkt.

Enligt Kaski kan var och en påverka sin omgivning genom sina handlingar.

- 80 procent av allt skräp i havet kommer från land. Det är ytterst viktigt att vi förstår vad vårt beteende kan leda till.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland