Hoppa till huvudinnehåll

Maximal otur för männen från Maranello när Ferrari floppade i öknen, ny dubbelseger för Mercedes: "Vad är det som händer?"

Ögonblicket när Leclerc (16) passerade Vettel (5) och tog täten i Bahrain.
Ferrari dominerade, här passerar Leclerc (16) Vettel (5) i början av loppet. Ögonblicket när Leclerc (16) passerade Vettel (5) och tog täten i Bahrain. Bild: xpbimages.com Charles Leclerc,Sebastian Vettel

Ferrari var på väg mot ett drömresultat i Bahrain, men efter hälften av söndagens Formel 1-lopp var mardrömmen ett faktum. Sebastian Vettel spann först under press och blev långt från täten och mindre än tio varv från mål passerade både Lewis Hamilton och Valtteri Bottas den då ledande Charles Leclerc, vars motor hade tappat all effekt.

Mercedes inledde säsongen med att ta en dubbelseger på egna meriter i Australien medan Ferrari-stallets totala otur lade grunden för dagens dubbel i Bahrain.

Lewis Hamilton vann före Valtteri Bottas medan Charles Leclerc från Ferrari var trea.

Kimi Räikkönens placering i sitt andra Grand Prix som Alfa Romeo-förare var sjunde.

Dramatisk start, allt såg bra ut för Ferrari

Ifjol slutade förarna i ordningen Sebastian Vettel, Valtteri Bottas, Lewis Hamilton och även inför tävlingen 2019 var röda bilar före Mercedes-förarna efter ett strålande Ferrari-kval.

– Vi har aldrig varit bra i Bahrain, konstaterade Mercedes-basen Toto Wolff till MTV3 på målrakan inför starten.

Vettel tog täten direkt från start följd av Charles Leclerc och Valtteri Bottas men Bottas tog inte många svängar på sig innan han gick upp andra plats och tog upp jakten på Vettel i täten.

Starten i Bahrain, röda bilar i täten.
Vettel och Leclerc höll positionerna från start. Starten i Bahrain, röda bilar i täten. Bild: xpbimages.com Formel 1

Ett misstag senare var Bottas nere på fjärde plats bakom Ferrari-duon och den regerande världsmästaren och stallkamraten Lewis Hamilton.

I täten levde läget mellan Ferrari-bilarna på allvar och nykomlingen Leclerc lyckades passera den fyrfaldige världsmästaren Vettel och ta täten.

Efter den frenetiska och händelserika inledningen stabiliserade sig avstånden mellan toppförarna alltjämt som Kimi Räikkönen i sin Alfa Romeo var involverad i en galen strid om platserna 6–10 mest hela tiden.

Vettels dyra miss kostade plats på podiet

Efter drygt 20 varv signalerade Hamilton i teamradion att han är i stora problem med däcken och inom kort kunde Sebastian Vettel passera den regerande världsmästaren och återställa den ordning i täten som rådde efter tidskvalet.

Vettel och Leclerc i Bahrains Grand Prix.
Dött lopp mellan röda bilar. Vettel och Leclerc i Bahrains Grand Prix. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Charles Leclerc,Sebastian Vettel,Scuderia Ferrari

Där som Mercedes-bilarna i säsongspremiären i Melbourne verkade vara steget före i fart var det soklart att det handlade om ombytta roller i öknen i Sahkir.

I samband med de andra depåstoppen gick Vettel och Hamilton en vansinnig strid om andra platsen vilket först resulterade i att Hamilton gick upp på andra plats medan Vettels Ferrari snurrade runt som resultat av ett eget misstag med gaspedalen.

Vettels olycka slutade inte där när framvingen några varv senare dramatiskt lossnade.

I samma veva klättrade Bottas upp på tredje plats i loppet medan Vettel efter en längre depåstopp föll ner på åttonde plats.

"Vad är det som händer?"

Med drygt tio varv kvar körde Leclerc mot en ohotad seger när ett radiomeddelande orsakade gråa hår i Ferraris depå.

– Det är något fel med motorn. Det är något fel med motoron, upprepade monegasken i direktsändning.

– Vad är det som händer? fortsatte han.

Leclercs varvtider började rasa rejält och på det 48:e varvet av 57 gick Lewis Hamilton upp i täten.

– Vilken maximal otur för Charles Leclerc. Han körde ett så otroligt bra veckoslut. Vi har en hel del jobb att göra killar, om vi skall hålla dom bakom oss, hälsade Hamilton till depån per radion när han kört i mål som vinnare.

Under de sista varven handlade det stora spänningsmomentet om huruvida Bottas och till och med Max Verstappen skulle hinna ikapp och förbi och upp på podiet.

För varje varv som gick kröp finländaren närmare den otursförföljde Leclerc, som blev omkörd på det 54:e varvet av Bottas.

– Som team hade vi tur idag. Men vi var pålitliga här och det hjälpte oss till det här resultatet, sade Bottas i intervjun direkt efter målgång.

Leclercs plats på podiet räddades av det faktum att säkerhetsbilen kom in på banan med två varv kvar att köra. Han fick också en bonuspoäng för det snabbaste varvet.

Publikens hyllningar till Leclerc ekade högt i samband med målgång.

– Det var inte vår dag idag, men teamet har gjort ett fantastiskt jobb med att jobba ikapp gapet från Melbourne i premiären. Det känns tufft att svälja detta, konstaterade Leclerc.

Vettel jobbade efter sitt haveri upp sig till en femte plats i slutresultaten.

Kimi Räikkönen slutade på sjunde plats.

Resultat, F1 Grand Prix, Bahrain, 2/21:

1. Lewis Hamilton, Mercedes
2. Valtteri Bottas, Mercedes + 2,980
3. Charles Leclerc, Ferrari + 6,131
4. Max Verstappen, Red Bull + 6,408
5. Sebastian Vettel, Ferrari + 36,068
6. Lando Norris, McLaren + 45,754
7. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo + 47,470
8. Pierre Gasly, Red Bull + 58,094
9. Alexander Albon, Toro Rosso +1.02,697
10. Sergio Pérez, SportPes +1.03,696

Ställningen i VM-sammandraget 2/21

  1. Valtteri Bottas, Mercedes 44
  2. Lewis Hamilton, Mercedes 43
  3. Max Verstappen, Red Bull 27
  4. Charles Leclerc, Ferrari 26
  5. Sebastian Vettel, Ferrari 22
  6. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo 10
  7. Lando Norris, McLaren 8
  8. Kevin Magnussen, Haas 8
  9. Nico Hülkenberg, Renault 6
  10. Pierre Gasly, Red Bull 4

Formel 1-säsongen 2019 fortsätter om två veckor i Shanghai. Det kinesiska Grand Prixt kommer samtidigt att vara det 1 000:e genom tiderna i kungsklassen.

Läs mera:

Den moraliska segraren Leclerc visade framfötterna i Bahrain: "Det kommer som en överraskning för alla, inklusive Sebastian Vettel"

Charles Leclerc var utan tvekan veckoslutets bästa förare vid Grand Prixt i Bahrain. "Han visade att han har förtjänat platsen i ett toppstall" säger Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens.