Hoppa till huvudinnehåll

Om några år kan du uppleva cirkus året runt i Karis – Sirkus Finlandia grundar ett cirkusmuseum

Sirkus Finlandias bilar
Årets cirkuspremiär i Karis och Ekenäs närmar sig. Cirkusmuseet kommer först om cirka två år. Sirkus Finlandias bilar Bild: Yle / Tiina Grönroos Sirkus Finlandia,Sirkus Finlandia 2019

Familjen Jernström som driver Sirkus Finlandia har i många år drömt om ett finländskt cirkusmuseum. Nu har cirkusfamiljen köpt en gammal industrihall i Karis som ska renoveras till ett museum med privatpersoners cirkussamlingar.

Drömmen om ett privat cirkusmuseum öppet för allmänheten fick sin början för närmare tjugo år sedan. Sirkus Finlandia från Karis hade då sitt vinterviste i Svartå. En brand i en av cirkusens byggnader förstörde mängder av cirkushistorik, kuriosa, och dokument.

- Då beslöt mina föräldrar att vi måste göra något för att bevara Finlands cirkushistoria, säger nuvarande cirkusdirektör Carl Johan Jernström.

Idag är Sirkus Finlandia ägare till en drygt 4000 kvadratmeter gammal industrihall i rött tegel. Hallen finns i Karis och har tillhört Sisu. Den finns i närheten av den nuvarande lastbilsfabrikens byggnader.

En industribyggnad i rödtegel.
Det är här det planerade cirkusmuseet ska grundas. En industribyggnad i rödtegel. Bild: Yle / Tiina Grönroos Sirkus Finlandia,industrihallar,Karis,industribyggnader,Gamla Sisuhallar

- Det är stort projekt att renovera hallen, vi räknar med att det tar cirka två år, säger Carl Johan Jernström.

Efter det kommer man att fylla hallen med cirkussamlingar, såväl egna saker som föremål, planscher och arkivfilmer som donerats av privatpersoner.

- Det råder ingen brist på material, men det är viktigt att det samlas in nu eftersom många av cirkusentusiasterna börjar vara gamla, säger Jernström.

En man i keps som står framför en av Sirkus Finlandias bilar.
Carl Johan Jernström vill förverkliga bland andra sina föräldrars dröm om ett cirkusmuseum En man i keps som står framför en av Sirkus Finlandias bilar. Bild: Yle / Tiina Grönroos Sirkus Finlandia,Karis,carl jernström jr

Redan för närmare tio år sedan inleddes det tidskrävande arbetet med att katalogisera och digitalisera bland annat gamla videoband. En av eldsjälarna var artistagenten Tom Hertell, som i många år samarbetade med cirkusfamiljen Jernström. Efter hans död har Sirkus Finlandia fortsatt arbetet.

Numera får cirkusföretaget hjälp av Teatermuseet i insamlandet av material.

Teatermuseet är ett riksomfattande specialmuseum för utövande konstarter. Sedan årsskiftet ansvarar Teatermuseet också för cirkuskonst, vilket bland annat betyder att museet har som uppgift att kartlägga och ta emot cirkusmaterial som privatpersoner har i sin ägo.

- Teatermuseet sköter det professionella arbetet med samlares och vårt eget material. Vi bygger själva cirkusmuseet, men allt material tillhandahålls av Teatermuseet, säger Carl Johan Jernström.

I första hand ska cirkusmuseet i Karis, det första i sitt slag i Finland, koncentrera sig på finländsk cirkushistoria.

Fönster i en industribyggnad i rödtegel.
Innanför de här tegelväggarna ska det rymmas många färgstarka och kanske också dramatiska cirkusminnen Fönster i en industribyggnad i rödtegel. Bild: Yle / Tiina Grönroos Sirkus Finlandia,industrihallar,industribyggnader,museer,cirkusmuseum

- Jag tycker det är vår plikt att grunda ett cirkusmuseum. Många har pratat om att det behövs ett cirkusmuseum, men ingen har haft möjlighet att förverkliga den här drömmen. Vi har det och därför gör vi det också, säger cirkusdirektör Carl Johan Jernström.

Läs också