Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Zelenskij rider på popularitetsvågen och Porosjenko kämpar med alla medel då Ukraina går mot presidentvalets andra omgång

Bildkollage med de tre största presidentvalskandidaterna i Ukraina.
Bildkollage med de tre största presidentvalskandidaterna i Ukraina. Ukraina

Rösträkningen i Ukraina går pinsamt långsamt men tendensen är klar: Vladimir Zelenskij och Petro Porosjenko går mot en andra omgång. Den hålls den 21 april.

Före valet duggade opinionsmätningarna tätt och många ukrainska väljare var sura över att valet presenterades som om det hade varit klart att bara tre av 39 kandidater var att räkna med.

Strax efter att vallokalerna hade stängt kom de första resultaten av olika vallokalsutfrågningar. De visade samma sak som opinionsmätningarna: kampen stod mellan de tre: Vladimir Zeleskij var i topp, följd av Petro Porosjenko och Julija Tymosjenko.

Besvikelse och beslutsamhet

Tymosjenko dolde inte sin besvikelse och hävdade att hennes parti också hade gjort utfrågningar i vallokalerna. Utfrågningar som hade gett henne andraplatsen, påstod hon.

Porosjenkos tonfall var bistert och beslutsamt då han kommenterade de första resultaten. Han underströk allvaret i landets situation.

Nu är det slut med skämten, vi måste välja om vi ska sträva efter medlemskap i EU och Nato eller gå tillbaka och starta om från 2013, sa Porosjenko.

Han som skämtat och vunnit stöd bland väljarna genom att vara ett fräscht ansikte, alltså tv-kändisen och komikern Vladimir Zelenskij, eller Volodomyr Zelenskyi som han heter på ukrainska, tackade för stödet och sade att han nu bara hade ett mål, nämligen seger.

Kohandel och smutskastning

Det är svårt att tro att han verkligen ska segra. Men samtidigt har en kohandel utan motstycke antagligen redan pågått i Kievnattens mörka timmar. Och en sådan kan ge överraskande resultat.

Det är nu de kandidater som inte har gått vidare kan förhandla och erbjuda väljarstöd till dem som står mot varandra i andra omgången.

Det är också nu smutspaketen tas fram för att tömmas på sitt innehåll i en kamp med ord och komprometterande information.

Bara några dagar före valet avslöjade medierna i Ukraina att Zelenskij hade låtit bli att uppge delar av sin egendom i den deklaration kandidaterna måste lämna in före valet. Det visade sig att han hade köpt en 15-rums villa i Italien för omkring trettio miljoner euro.

Väljarna struntade blankt i det.

Det är så i ett samhälle utan förtroende mellan medborgarna och deras beslutsfattare. Då utgångspunkten är att allt är fiffel och båg och alla bara försöker roffa åt sig där de ser en chans att göra det har avslöjanden om skumma affärer ingen betydelse.

Ryssland ligger som en skugga över allt

Då inställer sig frågan vad som har betydelse i det ukrainska presidentvalets andra omgång. Svaret är Ryssland, kriget och ekonomin.

Den av kandidaterna som öppet har visat sig stå Ryssland nära, Jurij Bojko, klarade sig rätt bra i valet. Då 30 procent av rösterna var räknade låg han fyra med 11,43 procent.

Och då gäller det att komma ihåg att han bara någon vecka före valet reste till Moskva och träffade premiärminister Dmitrij Medvedev och Gazprom-chefen Aleksej Miller. Det ledde till kritik, men också till ökat stöd.

Många ukrainare vill nämligen normalisera förhållandet mellan Ukraina och Ryssland – trots kriget. Det är alls inte ovanligt att höra någon kräva direktkontakt till Kreml för att få slut på kriget.

Bokjo kan påverka sin väljarkårs val i andra omgången även då han själv står utanför.

Mästaren bland opportunister och spelhajar i ukrainsk politik, Julija Tymosjenko, kommer att göra upp en plan om samarbete åt något håll för att försäkra sig om en framskjuten position då den nye presidenten ska utnämna regering.

Den unge folklige mot den etablerade och avlägsna

Och Petro Porosjenko tar till alla medel han har för att stanna på presidentposten fem år till. Han har fyra veckor på sig att övertyga väljarna om sin förträfflighet och Zelenskyis oduglighet.

I den kampen kommer Rysslandskortet att vara trumf. Porosjenko kommer att understryka hotet från Ryssland och Zelenskyis oförmåga att hantera det.

Sin största motståndare har Porosjenko i sin egen oförmåga att kommunicera med folket. Han har i fem år arbetat hårt för att få stöd och understöd från utlandet. Han har varit framgångsrik och landet har fått såväl pengar som krigsmateriel.

Men Porosjenko har inte talat om det direkt med ukrainarna.

Han har heller inte lyckats förklara det nödvändiga med de illa omtyckta reformer som har genomförts och som har hjälpt upp landets ekonomi. Istället har folk blivit arga på att se sin egen ekonomi bli svagare.

För att vinna kommer Porosjenko att svartmåla Zeleskyi på alla tänkbara sätt. Men det räcker inte. Om Porosjenko vill vinna valet måste han få en genuin kontakt med väljarna. Den kontakten har han nämligen inte.

Den kontakten har Zelenskyi, han är inte bara välkänd från tv utan har också gjort omfattande turnéer och uppträtt för soldaterna i öster, det har gett honom sympatier.

Men vill han vinna valet måste han övertyga väljarna om att han har förmåga att leda ett land. Och inte vilket land som helst utan ett enormt fattigt land i krig. Den kompetensen har han nämligen inte.

Läs också