Hoppa till huvudinnehåll

Jubileumssäsongen gav ingen slutspelsplats – lagkaptenen Barkov blickar redan framåt: ”Gäller att börja bygga för nästa säsong”

Aleksander Barkov på isen
Aleksander Barkov. Aleksander Barkov på isen Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press ishockey,NHL,Aleksandr Barkov, Jr.

Det är tungt att inte gå till slutspel den här säsongen, säger Aleksander Barkov inför grundseriens sista vecka som för Florida Panthers del bjuder på tre hemmamatcher. Trots att säsongen varit lång ser finländaren fram emot nästa.

Florida Panthers firar den här säsongen sitt 25-års jubileum och målsättningen var att få en slutspelsvår i Sunrise för första gången sedan 2016. Men det gick inte vägen för Panthers.

Trots att Florida har ett relativt starkt och talangfullt lag på pappret så var man långt från en slutspelsplats redan före nyår och efter årsskiftet har man inte lyckats kravla sig upp över strecket.

– Det är tungt att inte gå till slutspel den här säsongen men vi ska försöka vinna de återstående matcherna och sedan gäller det att börja bygga för nästa säsong, säger lagkaptenen Aleksander Barkov på klubbens webbplats.

Florida kommer ännu att möta Washington, New York Islanders och New Jersey Devils på hemmaplan innan Barkovs och Floridas säsong är över.

Aleksander Barkov.
Aleksander Barkov. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Aleksandr Barkov, Jr.

Nytt poängrekord av lagkaptenen

Förväntningarna var höga på Barkov inför den här säsongen. I mitten av september valdes han till klubbens tionde lagkapten och fick börja bära ett C på bröstet då han tog över efter Derek MacKenzie.

Barkov har också levererat med nytt personligt poängrekord men det var inte tillräckligt för att föra Florida till slutspel.

– Man ser allt arbete han gör varje dag och det är fantastiskt. Han bär det här laget och det är roligt att se, säger backen Keith Yandle som är assisterande kapten.

– Jag försöker leda med exempel, både på och utanför isen. Vi har många unga spelare i laget och de hjälper mig mycket och vi gör allt tillsammans, säger Barkov.

Aleksander Barkov och hans lagkamrater värmer upp.
Barkov har snart avslutat sin första säsong som lagkapten. Aleksander Barkov och hans lagkamrater värmer upp. Bild: Emil Hansson / AOP ishockey,NHL,Aleksandr Barkov, Jr.

”Vi har en av de bästa kedjorna som finns”

Barkov har tillsammans med Jonathan Huberdeau stått för det mesta i anfallsväg för Florida den här säsongen. Duon är den första i klubbens 25-åriga historia att göra 80 poäng under samma säsong och chansen finns också att båda spränger 90 pinnar.

Barkov har redan gjort det medan Huberdeau står på 88 poäng med tre matcher kvar att spela. Den tredje länken i första kedjan, Jevgenij Dadonov har också gjort sin poängmässigt bästa säsong i karriären.

– Vi har en av de bästa kedjorna som finns. Vi ska vara ärliga och så är det, säger Floridas tränare Bob Boughner.

Barkov i mitten tillsammans med kedjekamraterna Dadonov och Huberdeau
Huberdeau, Barkov och Dadonov har varit vassa den här säsongen. Barkov i mitten tillsammans med kedjekamraterna Dadonov och Huberdeau Bild: Emil Hansson / AOP ishockey,NHL,Aleksandr Barkov, Jr.

Florida ställs inför en rejäl prövning då regerande mästarna Washington Capitals kommer på besök under natten till tisdag finsk tid. Trots att matchen saknar betydelse för Florida så kommer man inte att bara ställa ut skridskorna.

Keith Yandle intygar att laget ska ge allt för att ta fulla poäng framför hemmafansen under den sista veckan.

– Varje gång man drar på sig speltröjan i NHL måste man visa vad man går för. För oss handlar det om att vara professionella och spela bra i de tre sista matcherna, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport